Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία
Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία

Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία με τίτλο «Συζητώντας για την Ψυχική Ασθένεια» εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για να ενταχθεί στο πλαίσιο μαθημάτων του προγράμματος σπουδών (project ή δημιουργική εργασία).

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α’ Λυκείου και σκοπεύει μέσα από 4 ωριαίες ενότητες και με χρήση  ενημερωτικού υλικού, οπτικοακουστικών μέσων, βιωματικών ασκήσεων, διάδρασης και συζήτησης, να θίξει με τους μαθητές θέματα που άπτονται:

  • της αιτιολογίας, συμπτωματολογίας και θεραπείας βασικών ψυχικών ασθενειών, με κύριο βάρος στην ψύχωση
  • το στίγμα που τις περιβάλλει και τρόπους αντιμετώπισής του
  • τους τρόπους προσέγγισης και υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες
  • την δυνατότητα κοινών δράσεων με ψυχικά πάσχοντες.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων και ειδικών θεραπευτών   εντός του σχολείου και των διδακτικών ωρών.

Η πρωτοβουλία εμπίπτει στο πλαίσιο  προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1996 η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις για τη μείωση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων αναφορικά με την σχιζοφρένεια, που παρεμποδίζουν την αναζήτηση θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.

Το ποσοστό των ανησυχιών γύρω από ψυχικές ασθένειες των εφήβων είναι πολύ υψηλό αλλά ο φόβος, η ντροπή και το στίγμα τους αποτρέπουν να ζητήσουν βοήθεια (Oliver et al., 1995). Δεδομένου, ότι τα πρώτα συμπτώματα χρόνιων ψυχικών ασθενειών- ανάμεσά τους και η σχιζοφρένεια- εμφανίζονται στις ηλικίες 16-24, θεωρείται σημαντικό να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν ανοιχτά και να ενημερωθούν για θέματα που άπτονται της ψυχικής ασθένειας.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εντατικά συνεχίζει κάθε δράση ο ΣΔΥ Βόλου, με επίκεντρο το 1ο Γορίτσα Trail Run & MTB Festival… - https://t.co/x3uuRgbfNY -

  • Πομπέο: Μόνιμα στην Σούδα το πολεμικό πλοίο Hershel «Woody» Williams - https://t.co/SdsHt3lfZg -

  • Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ 83.000 φορολογούμενοι με αδήλωτα εισοδήματα - https://t.co/CP3CDDVT6l -

"Αλιεύοντας" την είδηση