Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία
Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία

Το ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία με τίτλο «Συζητώντας για την Ψυχική Ασθένεια» εγκρίθηκε από το για να ενταχθεί στο πλαίσιο μαθημάτων του προγράμματος σπουδών (project ή δημιουργική ).

 Το απευθύνεται σε Α’ Λυκείου και σκοπεύει μέσα από 4 ωριαίες ενότητες και με χρήση  ενημερωτικού υλικού, οπτικοακουστικών μέσων, βιωματικών ασκήσεων, διάδρασης και συζήτησης, να θίξει με τους θέματα που άπτονται:

  • της αιτιολογίας, συμπτωματολογίας και θεραπείας βασικών ψυχικών ασθενειών, με κύριο βάρος στην ψύχωση
  • το στίγμα που τις περιβάλλει και τρόπους αντιμετώπισής του
  • τους τρόπους προσέγγισης και υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες
  • την δυνατότητα κοινών δράσεων με ψυχικά πάσχοντες.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων και ειδικών θεραπευτών   εντός του σχολείου και των διδακτικών ωρών.

Η πρωτοβουλία εμπίπτει στο πλαίσιο  προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1996 η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις για τη μείωση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων αναφορικά με την σχιζοφρένεια, που παρεμποδίζουν την αναζήτηση θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.

Το ποσοστό των ανησυχιών γύρω από ψυχικές ασθένειες των εφήβων είναι πολύ υψηλό αλλά ο φόβος, η ντροπή και το στίγμα τους αποτρέπουν να ζητήσουν βοήθεια (Oliver et al., 1995). Δεδομένου, ότι τα πρώτα συμπτώματα χρόνιων ψυχικών ασθενειών- ανάμεσά τους και η σχιζοφρένεια- εμφανίζονται στις ηλικίες 16-24, θεωρείται σημαντικό να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν ανοιχτά και να ενημερωθούν για θέματα που άπτονται της ψυχικής ασθένειας.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών από τον Ιανό στη Μαγνησία #καταγραφήζημιών - https://t.co/bPeff9HHH7 -

  • Προχωρά η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με ΒΙΠΕ Αεροδρόμιο και Αλμυρό… - https://t.co/PBjKJ4twzm -

  • Απείλησε με μαχαίρι τον ιδιοκτήτη χώρου που μισθώνει #ΟμάδαΔΙΑΣ - https://t.co/4KhIAHMTlB -

"Αλιεύοντας" την είδηση