Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Πολλά τα προβλήματα και τα κενά στην Ειδική Αγωγή
Πολλά τα προβλήματα και τα κενά στην Ειδική Αγωγή

Πολλά τα προβλήματα και τα κενά στην Ειδική Αγωγή

Δι  στο Βόλο  με θέμ Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση

Ξεκίνησαν   σήμερα στο Βόλο οι εργασίες της δις με θέμα Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Προ – Εξελίξεις– Προοπτικές. «Βιώνοντας τη διάλυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διαμορφώνουμε τις προτάσεις για το αύριο…» Φοιτητές  του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πανό ζητούσαν να σταματήσουν οι πειραματισμοί στην Ειδική Αγωγή διότι είναι θέμα Παιδείας και όχι Οικονομίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν  πρόεδροι  Συλλόγων Εκπαιδευτικών όλης της χώρας, το ΙΠΕΜ ΔΟΕ, και τη ΔΟΕ  που παρακολούθησαν την  επιστημονική τεκμηρίωση για το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Ειδική Αγωγή στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία φέτος στην Ειδική Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διορίστηκαν 9.847 αναπληρωτές, που είναι κατά 860 περισσότεροι απ' ότι πέρυσι, αν και υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες κενά στην παράλληλη στήριξη, ενώ τα οργανικά κενά στη Μαγνησία ξεπερνούν τα 50.

Ο Θανάσης Κικίνης πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα γιατί –όπως ανέφερε- απασχολείται με την Ειδική Αγωγή που είναι ένα ζήτηση που αφορά την κοινωνία και την εκπαίδευση και, δυστυχώς είναι ένα τοπίο, που παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες είναι εγκαταλειμμένο από την Πολιτεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, τον τελευταίο καιρό το υπουργείο Παιδείας περνά συνεχώς για την Ειδική Αγωγή, που είναι σε δυσμενή κατεύθυνση για τις εκπαιδευτικές συνθήκες των . Ακόμη τόνισε ότι οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, είναι εδώ και 15 χρόνια αναπληρωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με την εργασιακή ανασφάλεια και αγωνία κάθε χρόνο, ενώ με τη ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα το υπουργείο, εξισώνει το βασικό πτυχίο των αποφοίτων της Ειδικής Αγωγής με αυτό που μπορεί ο οποιοσδήποτε δάσκαλος ή νηπιαγωγός, να έχει ως προσόν όχι μόνο με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, αλλά ακόμη και με ολιγόωρα σεμινάρια, ανοίγοντας πόρτα στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το βασικό πτυχίο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστ. Μούσιος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία, καθώς δεν αρκεί μόνο η δημιουργία δομών, αλλά πρέπει να στελεχώνονται. Οι δάσκαλοι, τόνισε θα συνεχίσουν να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή, διότι θεωρούν ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία να υπάρχουν εκπαιδευτικοί αναπληρωτές που εργάζονται 15 χρόνια και στην ουσία αναπληρώνουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Διονύσης Βαβουγιός, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα του τμήματος και οι απόφοιτοι να έχουν επιτέλους έναν μόνιμο διορισμό ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο φέτος αποφοιτά η 15η σειρά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που θα είναι και αυτοί αναπληρωτές, ενώ ζήτησε να παρθεί πίσω ο άδικος νόμος του υπουργείου που δεν δίνει προτεραιότητα στους διορισμούς αναπληρωτών που διαθέτουν πτυχίο και τους εξισώσει με όποιος κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. «Εμείς ως τμήμα, με διαμαρτυρίες, διαβήματα και ένδικα μέσα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Βασ. Παληγιάννης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή φέτος προσλήφθηκαν 9.847 αναπληρωτές, που είναι κατά 860 περισσότεροι απ' ότι πέρυσι. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες κενά στην παράλληλη στήριξη.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης  είπε  ότι στο νομό  τα οργανικά κενά για προσωπικό στην Ειδική Αγωγή ξεπερνούν τα 50.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση