Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Παυλόπουλος: «Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία η οργάνωση και λειτουργία ειδικών σχολείων»
Παυλόπουλος: «Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία η οργάνωση και λειτουργία ειδικών σχολείων»

Παυλόπουλος: «Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία η οργάνωση και λειτουργία ειδικών σχολείων»

«Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την οργάνωση και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κατά την τελετή εγκαινίων του κτιρίου του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλλιθέας.

«Η Πολιτεία για να εκπληρώσει αποτελεσματικώς την περί Παιδείας της, οφείλει να παρέχει τα μέσα αυτά που θα οδηγήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους, να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, και χωρίς διακρίσεις, να αναπτυχθούν στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην έννοια της Αριστείας, λέγοντας ότι η λειτουργία ειδικών σχολείων την υπηρετεί. «Αριστεία σημαίνει να δώσουμε και στον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες τα μέσα να αποδείξει αν μπορεί να είναι άριστος» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε ότι «για να αναδειχθούν οι άριστοι, κατά την σχολική τους πορεία, πρέπει να παρέχονται σε κάθε παιδί τα ανάλογα μέσα για να καταστεί άριστος, σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες».
Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο γενικός διευθυντής Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Κασσιανός, εξέφρασε τη χαρά του για τη μεταφορά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλλιθέας σε νέο και τόνισε ότι, μετά από χρόνια έγιναν ιδρύσεις ειδικών δημοτικών σχολείων, σε σημείο η επικράτεια να είναι καλυμένη από τον αριθμό αυτού του τύπου σχολείων. «Αντίθετα, υπάρχουν αιτήματα για ιδρύσεις ειδικών σχολείων στη δευτεροβάθμια, τα οποία ικανοποιούμε» σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Κ. Κασσιανό, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ιδρυθεί 18 Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια και 7 ΕΕ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένονται τα εγκαίνια του ΕΕ Καλλιθέας (θα λειτουργήσει στο από το οποίο μεταφέρθηκε το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας).

Ο κ. Κασσιανός ανέφερε ότι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί είναι εκείνο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφού το 2/3 του προσωπικού στα ειδικά σχολεία είναι αναπληρωτές. «Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια αστάθεια στην Ειδική Εκπαίδευση, καθώς οι , κυρίως των δημοτικών, χρειάζονται μία σταθερότητα και κάθε χρόνο θέλουν ένα διάστημα προσαρμογής». Για τη λύση του θέματος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι διορισμοί δεν είναι θέμα αμιγές του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ανέφερε ότι τα σημερινά εγκαίνια «συμβολίζουν με καθαρό τρόπο μια άλλη Ελλάδα, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας, της κοινωνικής υπευθυνότητας», χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου και τους εκπαιδευτικούς, που επί χρόνια «αγωνίστηκαν για το νέο κτίριο».

Μάλιστα, η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου, Μαρία Ακτύπη, τόνισε ότι το νέο κτίριο έγινε πραγματικότητα μετά από μία δεκαετία, ενώ ο διευθυντής του δημοτικού, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, τόνισε ότι με το νέο κτίριο, μπορεί να γίνει πράξη «το όραμα των εκπαιδευτικών, οι μέσα από ειδικά προγράμματα, να ενταχθούν με ίσα δικαιώματα στην κοινωνία του αύριο».

Μετά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου κτιρίου, το οποίο είναι αυτόνομο ενεργειακά και είναι εξοπλισμένο με αίθουσες εργος, αισθητικής αγωγής και μουσικής. Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας είναι 11θέσιο και «φιλοξενεί» 60 συνολικά μαθητές (45 μαθητές στο δημοτικό, 15 στο νηπιαγωγείο).

Μάλιστα, οι μαθητές του νηπιαγωγείου, μέσω της ς τους, προσέφεραν συμβολικά στον κ. Παυλόπουλο ένα καραβάκι, για να του ευχηθούν «καλή χρονιά»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση