Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΘΕΑΤΡΟ / Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου
Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, είναι μια που θέσπισε η UNIMA (Union International la Marionnette), η οποία ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα. Η Unima έχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο Unima Hellas ιδρύθηκε το 1990. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία αλλά και παιδαγωγική αξία .

Στο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενασχόληση με τις θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς. Η σύνδεσή τους με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους μας δείχνει το δρόμο αξιοποίησης του παιδαγωγικού αυτού «εργαλείου».

Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται τόσο τοπικοί φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και αναγνωρισμένοι ειδικοί από άλλες περιοχές της χώρας. Η με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα με τη διδάσκουσα Μάγδα Βίτσου του αντικειμένου της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση είναι νηπιαγωγός, διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου με εξειδίκευση στο Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση άνοιξε τους ορίζοντες ενασχόλησης με το είδος αυτό.

Μέσα από τη συνεργασία τόσο σε χώρους του Πανεπιστημίου όσο και στο σχολείο αξιοποιήθηκε η διαδικασία δημιουργίας κούκλας και εμψύχωσής της στην τάξη για μαθησιακούς σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα οι της Γ’ τάξης με εκπαιδευτικό τον Παναγιώτη Σκουμή εισήχθησαν με βιωματικό τρόπο σε διάφορες τεχνικές εμψύχωσης κούκλας κουκλοθέατρου και της τεχνικής «persona doll», αντικείμενο που εισήγαγε στην ελληνική πραγματικότητα η κα. Βίτσου με παραγωγή προσωπικών ιστοριών και εμψύχωση με στόχο την αντιμετώπιση και διαχείριση συγκρούσεων μέσα στη σχολική τάξη.

Τα αποτελέσματα υπήρξαν εκπληκτικά κι η Γ’ τάξη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καλλιτεχνική τάξη κουκλοθεάτρου» από τις επιδόσεις των της.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βίντεο από τα επεισόδια στην #ΑΣΟΕΕ #ΑΣΟΕΕ - https://t.co/gHj7tsqhQW -

  • Νέα ηλεκτρονική απάτη με θύμα Βολιώτη #ηλεκτρονικήαπάτη - https://t.co/goMa8VHFKP -

  • Συνελήφθη μητέρα στη Ν. Ιωνία γιατί δεν στέλνει τα παιδιά της σχολείο - https://t.co/OPPRrfLwTH -

"Αλιεύοντας" την είδηση