Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » ΟΛΜΕ: Σοβαρές ανεπάρκειες του Υπουργείου Παιδείας να οργανώσει και να υποστηρίξει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
ΟΛΜΕ: Σοβαρές ανεπάρκειες του Υπουργείου Παιδείας να οργανώσει και να υποστηρίξει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

ΟΛΜΕ: Σοβαρές ανεπάρκειες του Υπουργείου Παιδείας να οργανώσει και να υποστηρίξει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Μέχρι τ είχαν φανεί σοβαρές ανεπάρκειες του Υπουργείου Παιδείας να οργανώσει και να υποστηρίξει την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, που εκ των πραγμάτων ήταν η μόνη δυνατή εκπαιδευτική διαδικασία. Παρουσιάστηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα εγγραφής και χρήσης στις πλατφόρμες για τους εκπαιδευτικούς και κυρίως για τους μαθητές και τις οικογένειές τους που είχαν τη στοιχειώδη υποδομή. ια όσους δεν είχαν την απαραίτητη υποδομή η ΟΛΜΕ έγκαιρα επισήμανε τα προβλήματα, διεκδικήσαμε και διεκδικούμε άμεση κάλυψη της αναγκαίας υποδομής για όλους.

Το Υπουργείο αντί να υποστηρίξει άμεσα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τις δυνατότητες των εκπαιδευτικών, αρκέστηκε σε ημίμετρα και επικοινωνιακές εκστρατείες. Ζητούσε και ζητάει συνεχώς στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ, λόγω της φύσης τους (πλατφόρμες του Υπουργείου), τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει.

Τις τελευταίες μέρες έφτασε στο σημείο να ζητάει από Διευθυντές σχολείων να βεβαιώσουν σε ελάχιστες ώρες ποιοι μαθητές έχουν πράγματι ανάγκη υπολογιστών, λες και ήταν δυνατός ο έλεγχος, ακόμα και αν υπήρχε ο χρόνος επαν-επικοινωνίας με όλους τους γονείς. Επίσης με την εγκύκλιο Φ.478.6/74 /43904/Α2 / 07- 04-2020 το Υπουργείο σαφώς αναφερόταν σε ανάγκες πληροφορικής υποδομής εκπαιδευτικών και στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε για τις ανάγκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα με την Φ.478.6/75/44420/Α2/9.4.2020 εγκύκλιο διευκρινίζει ότι η «…καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ' ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών).» Δηλαδή οι ασφυκτικές προθεσμίες (μέχρι Πέμπτη 9/4 στις 12 τα μεσάνυχτα) αφορούσαν τα κλειστά σχολεία…..και όχι τις ανάγκες μαθητών και καθηγητών που πραγματοποιούν εκπαίδευση από το σπίτι.

Σαν να μην έφταναν αυτά, μέσα στο γενικό «αλαλούμ», η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας … επισημαίνει ότι « (…)Υπερβολικά και ανυπόστατα αιτήματα δεν είναι αποδεκτά και πρέπει να προσαρμοστούν στο πνεύμα της παραπάνω ενημέρωσης».

Αρχικά, παρά τα προβλήματα, ως κλάδος αντιμετωπίσαμε με επιείκεια και κατανόηση τις ανεπάρκειες του Υπουργείου και οι , με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους απέναντι στους μαθητές και τη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας. Ωστόσο ο εμπαιγμός των επικοινωνιακών πολιτικών του Υπουργείου έχει ξεπεράσει τα όρια. Καλούμε τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συναισθανθεί επιτέλους τις ευθύνες της. Να βελτιωθούν άμεσα τα προβλήματα στη λειτουργία των πλατφορμών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να καλυφθούν τ οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής για μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Άμεση προτεραιότητα στους μαθητές της ' Λυκείου που δίδουν πανελλήνιες εξετάσεις και σταδιακή επέκταση σε όλους, μέχρι Κυριακή του Θωμά.

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την επιδοτούμενη   τηλεκατάρτιση

Με αφορμή διαφημίσεις Κέντρων Δια βίου Μάθηση, που προπαγανδίζουν επιδοτούμενο  κατάρτισης 600 € και οι οποίες φτάνουν μαζικά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των σχολείων, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, σε συνέχεια και των καθυστερημένων διευκρινίσεων του Υπουργείου παιδείας, επισημαίνει επιπρόσθετα τα εξής :

  1. Η σχετική δράση με τίτλο ««Ειδικό τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19, που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το », αφορά εκπαιδευτικούς αποκλειστικά και μόνον αυτοαπασχολούμενους. (όσους εργάζονται με μπλοκάκι).

  2. Επομένως είναι απολύτως σαφές ότι το συγκεκριμένο επίδομα δεν αφορά εκπαιδευτικούς λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμους ή αναπληρωτές).

  3. Η απόπειρα να δημιουργηθεί σύγχυση στους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου, σχετικά με το παραπάνω πρόγραμμα, είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει το ίδιο οικονομικό  όφελος των συγκεκριμένων , που έχουν αναλάβει να το υλοποιήσουν.

  4. Τέλος σε μια περίοδο που κάποιοι παραπληροφορούν στην προσπάθεια τους να αποκομίσουν οικονομικό όφελος ,επανερχόμαστε σε μια εξαιρετικά σημαντική για εμάς και για την ουσία της εξ αποστάσεως εκπαίδευση πρόταση. Συγκεκριμένα απαιτούμε από το υπουργείο με έκτακτο κονδύλι, να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δηλαδή δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμερών, μικροφώνων, ψηφιακών γραφίδων και απαραίτητων προγραμμάτων. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση