Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » ΟΧΙ στον ρατσισμό φώναξαν μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας
ΟΧΙ στον ρατσισμό φώναξαν μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας

ΟΧΙ στον ρατσισμό φώναξαν μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας

Όχι στον ρατσισμό είπαν μαθητές σχολείων της Μαγνησίας, στο πλαίσιο ς που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας, στην επίσημη εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τη «Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού».

Οι μαθητές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα: Ο Μάρκος Ντόνας μαθητής Β' λυκείου είπε ότι το διαφορετικό δεν είναι κακό κι ομορφαίνει τη , η Μπρισίλντα Τσουλχάι από την Αλβανία ανέφερε ότι πάντα υπάρχει ρατσισμός σε κάθε γενιά και ηλικία. “Είναι στον άνθρωπο. Εγώ έχω βιώσει ρατσισμό” τόνισε.
Ο Νικόλαος Δεσύπρης ανέφερε ότι δεν αποδέχεται πάντα η νέα γενιά το διαφορετικό, ενώ και η Αγγελική Βοβότη, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αντιδρούμε στο διαφορετικό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε βράβευση που συμμετείχαν σε διαγωνισμό φωτογραφίας. Ο καθηγητής στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευθ. Πλαβός ανέφερε: “πριν ενάμιση μήνα είχαμε κάνει πρόσκληση στα σχολεία για διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα “Πείτε ΟΧΙ στον ρατσισμό”. Συμμετείχαν τέσσερα σχολεία με πολλαπλές συμμετοχές και σήμερα βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες”.

Ο διευθυντής του 1ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας Δημ. Κόκκινος είπε: “Το μήνυμα είναι η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων κι όχι μόνο στα ζητήματα των διακρίσεων και της καθημερινής μας πρακτικής. Το σχολείο κι η εκπαίδευση ως να δείχνoυν το παράδειγμα στα παιδιά. Τι κάνουμε εμείς ως θεσμός πολιτείας. Για τη διαιώνιση ρατσισμού είναι πως αντιδρούμε εμείς στην καθημερινή μας πρακτική. Εμείς θέλουμε φεύγοντας από το σχολείο τα παιδιά να είναι έτοιμα για το παγκόσμιο φαινόμενο.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Β'/θμιας Εκπαίδευσης Σοφία Κανταράκη δήλωσε ότι “Το 1ο ΕΠΑΛ παρουσιάζει σημαντική εκδήλωση κάθε σχολείο με τέτοιου είδους μήνυμα οφείλει να διατρανώνει την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους καταστάσεις που υποβαθμίζουν το ανθρώπινο στοιχεία. Οι μαθητές περνούν πολλά μηνύματα και οι εκπαιδευτικοί συμβάλλουμε γιατί ο ρόλος του σχολείο είναι να αναδεικνύει το ανθρώπινο, την γνώση και να παραγκωνίζει κάθε προσπάθεια που οδηγεί τον μαθητή σε αντίθετες καταστάσεις”.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του Κ. Στεργίου δήλωσε: “Καταδικάζουμε το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε στη Ν. Ζηλανδία που ήταν ρατσιστικό έγκλημα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους που δέχονται την βία του ρατσισμού. Ο ρατσισμός έχει την πηγή του στον φασισμό που είναι μέρος του συστήματος, ένα σύστημα που λειτουργεί στην εγκατάλειψη. Καλούμε τους μαθητές να καταδικάσουν κάθε φασιστική φωνή στα σχολεία να δημιουργήσουν μια που η και η εργασία θα είναι δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους”.

H Δωροθέα Κολυνδρίνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, η Μαγνησίας και Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε τα εξής:«Μέρα που σηματοδοτεί την άρση κάθε είδους μισαλλοδοξίας, φανατισμού ,  συναισθηματικής , λεκτικής και δη σωματικής βίας.  Τα δύο είδη του, τόσο ο φυλετικός όσο και ο κοινωνικός ρατσισμός εξαπλώνουν τα κεφάλια τους με την ίδια δυναμική της Λερναίας Ύδρας. Ο πρώτος είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμος λόγω των συνόρων που τον διατρανώνουν με το καθίστανται από οριογραμμές κρατών σε οριογραμμές ψυχών. Ο δεύτερος είναι ο απαίδευτος τρόπος ς και συμπεριφορών που μετουσιώνονται σε βάρος αποφυλακισμένων, φορέων του Έιτζ, οικονομικά ασθενών, ανθρώπων με σωματική δυσπλασία, γυναικών κ.ο.κ. Ρατσισμός είναι να επικρίνεις και να στηλιτεύεις αβασάνιστα και ανερυθρίαστα  ό, τι τυχαία δεν είσαι!  Ας ξεκινήσουμε από τα απλά : είμαστε όλοι ίσοι και ευτυχώς όχι ίδιοι!»

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση