Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ο Θεοτοκάς, ο «κακός Πρωθυπουργός» και η απάντηση για την έκθεση στις Πανελλαδικές
Ο Θεοτοκάς, ο «κακός Πρωθυπουργός» και η απάντηση για την έκθεση στις Πανελλαδικές

Ο Θεοτοκάς, ο «κακός Πρωθυπουργός» και η απάντηση για την έκθεση στις Πανελλαδικές

Διευκρίνηση εξέδωσε προ ολίγου η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων γι το δημοσίευμ των «Νέων», σύμφωνα με το οποίο αλλοιώθηκε το αυθεντικό κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, που εδόθη στους ές των Επαγγελματικών Λυκείων () στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων στην Έκθεση.

Στο κείμενο, ένας γονιός συμβουλεύει, μεταξύ άλλων το παιδί του πως «ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό». Στο κείμενο που εδόθη στους υποψηφίους, το «έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό» άλλαξαν σε «έναν κακό επιστήμονα».

 Έτσι, «με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής ς που αναπαράγεται και από ορισμένες ιστοσελίδες, σχετικά με τη διασκευή του κειμένου που δόθηκε στους υποψηφίους των κατά την εξέταση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» όπως λέει, το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει τη θέση της αρμόδιας Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων για το θέμα: «Σύμφωνα με την κείμενη για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.

Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας. Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».

Στελέχη του υπουργείου από την πλευρά τους ανέφεραν ότι το θέμα που εδόθη στους ές έγραφε ότι έγινε διασκευή του κειμένου του Θεοτοκά. Άλλωστε, στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων πολύ συχνά τα λογοτεχνικά ή ακαδημαϊκά κείμενα διασκευάζονται και προσαρμόζονται στο επίπεδο των υποψηφίων και στην στόχευση της εξέτασης.

Παράλληλα, δεν μπορεί να υπάρξει έξωθεν παρέμβαση στο έργο της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμαναν ότι, με στόχο την τήρηση του αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν είναι δημοσιοποιείται η της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, η οποία είναι διαφορετική από την του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων στον οποίο πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Δάσσιος.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση