Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Νέα απεργία εκπαιδευτικών
Νέα απεργία εκπαιδευτικών

Νέα απεργία εκπαιδευτικών

Στην Ολομέλεια της ς εισάγεται προς συζήτηση αύριο το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται το νέο σύστημα διορισμών, και για το οποίο αντιδρούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και οι ενώσεις αναπληρωτών. Για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις αύριο.

Στις δύο προηγούμενες πορείες, την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα, υπήρξαν επεισόδια και από άνδρες των , οι οποίοι χτύπησαν στα τυφλά με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Για την εξαγγελία νέων διορισμών, πάντως, χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρόεδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, τον επέκρινε ότι δεν επιθυμεί διορισμούς. Ειδικότερα, λόγω της συζήτησης στη –χθες και σήμερα– της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η συζήτηση του εκπαιδευτικού ν/σ που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, μετατέθηκε για αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα διοικητικά συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ «καλούν τους εκπαιδευτικούς σε δυναμική συνέχιση του αγώνα μέχρι την του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών-προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών, που κλέβει την προϋπηρεσία των συναδέλφων που επί σειράν ετών στηρίζουν με τις ζωές τους το δημόσιο », όπως ανέφεραν χθες σε κοινή ανακοίνωση. Ετσι, για αύριο κηρύσσεται 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη ΔΟΕ και τρίωρη στάση εργασίας για την ΟΛΜΕ (11 π.μ.-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο σχολείων, 2 μ.μ.-5 μ.μ. για τον απογευματινό και τις τρεις πρώτες ώρες για τον εσπερινό κύκλο) με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης τρίωρης στάσης από τις ΕΛΜΕ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ στις 11 π.μ. στη Βουλή. Την άμεση του νέου συστήματος διορισμών ζητεί και η ΑΔΕΔΥ, που κήρυξε για αύριο εικοσιτετράωρη των εργαζομένων στο Δημόσιο και συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Για το θέμα, πάντως, των διορισμών στην εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου επιτέθηκε χθες στον κ. Μητσοτάκη. Στη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν». Σχολιάζοντας την αναφορά του πρόεδρου της Ν.Δ., ο υπουργός Παιδείας σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του επεσήμανε: «Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέλους εκφράστηκε με ειλικρινή τρόπο για τα θέματα μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Η κυβέρνησή μας δεσμεύθηκε για 15.000 διορισμούς σε μία τριετία, και με άμεσο διορισμό 4.500 μονίμων εκπαιδευτικών το 2019. Ο κ. Μητσοτάκης με απόλυτη σαφήνεια δήλωσε ότι δεν θέλει διορισμούς. Τόσο απλά. Τόσο κυνικά. Τόσο απορριπτικός των αναγκών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνησή μας συνεπής στον προγραμματισμό της προχωράει στους μόνιμους διορισμούς. Ο κ. Μητσοτάκης συνεπής με τις αρχές του, δεν θέλει κανέναν διορισμό. Εξάλλου οι 2.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις που υπέγραψε ως υπουργός, τον ίδιο στόχο υπηρετούσαν: Απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αναμένω, όπως και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να λύσουν τη σιωπή τους και να τοποθετηθούν έστω και καθυστερημένα για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Τέλος, για σήμερα γονείς προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27), στη 1 μ.μ. με αιτήματα την πρόσληψη μονίμου προσωπικού καθαρισμού των σχολείων και την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση