Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Μεγάλη μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης» από το Μουσικό Σχολείο Βόλου
Μεγάλη μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης» από το  Μουσικό Σχολείο Βόλου

Μεγάλη μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης» από το Μουσικό Σχολείο Βόλου

Την  Κυρική 15 Μΐου 2022, 20.30 στον προαύλιο  χώρο ναού Ευαγγελιστρίας  

Ο Ελληνισμός τιμά φέτος τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού των προγόνων μας από τις πατρογονικές του εστίες στη Μικρά Ασία. Ιδιαιτέρως όμως την τιμούν  στη Νέα Ιωνία, στη Μαγνησία, καθώς πολλοί από τους πολίτες  έλκουν την καταγωγή τους από την ποτισμένη με το αίμα των Αγίων αλλά και των Ελλήνων γη της Μικράς Ασίας, που οι γονείς τους και οι παππούδες τους ήλθαν από εκεί πρόσφυγες, διωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, χωρίς να έχουν τίποτε μαζί τους και αγωνίσθηκαν για να σταθούν και πάλι όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα υπάρχουν και κοινότητες που τα ονόματά τους παραπέμπουν στη Μικρασιατική καταγωγή των κατοίκων τους, που με την παρουσία τους, με τον πολιτισμό που μετέφεραν, με τα ήθη και τα έθιμά τους, με το ανοικτό πνεύμα τους πλούτισαν την τοπική παράδοση της Μαγνησίας, που τους υποδέχτηκε και συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη και στην πρόοδο.

Κι όχι μόνο είχαν παρουσία, αλλά και άκμασαν και άνθισαν σε κάθε εποχή, όπως μαρτυρούν τα επιτεύγματά τους, που κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας.

Το , πρωτοπόρο σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις με τα άριστα , που τους έχουν κατατάξει τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχής σε όλη την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει   από τούτο το κάλεσμα.

Τα παιδιά αυτά με τους εκπαιδευτικούς τους, έχουν διδάξει πώς στήνεται μια μουσική παράσταση με τρόπο επαγγελματικό, με πολλή δουλειά, με υπομονή και καλή συνεργασία.

Δεν θα ήταν δυνατόν να αδιαφορήσουν μπροστά στο θέμα της προσφυγιάς, παρασυρόμενα από τα επίπλαστα και ανούσια καθημερινά τους προτα στο μικρόκοσμό τους. Έτσι έρχονται να δηλώσουν και πάλι ότι πάνω στα πανιά των εφηβικών τους καραβιών υπάρχει ο ούριος άνεμος της μνήμης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας και της αγάπης.

Και επειδή χαμένο είναι αυτό που ξεχνούμε και ότι δεν ξεχνούμε και κρατούμε στην και στον νου μας ζει και είναι δικό μας, η συναυλία που ετοίμασαν, έρχεται για να μας μεταφέρει με τη μουσική στις αλησμόνητες πατρίδες, στη ζωή των προγόνων μας και στον πολιτισμό τους που φέρνουν μέσα τους και δεν θα χαθεί ποτέ. Και με τη συμμετοχή τους αυτή καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι χρέος όλων μας είναι να τιμούμε αυτό το τραγικό γεγονός για το Έθνος μας και να μην ξεχνούμε ποτέ τη γη των πατέρων και των μητέρων μας, τη γη της Μικράς Ασίας, όπου ο Ελληνισμός είχε αδιάλειπτη παρουσία για 2.500 σχεδόν χρόνια.

Το Μουσικό Σχολείο τιμά την επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή, από την ανθρώπινη αυτή τραγωδία με ανείπωτο τίμημα με όρους ανθρώπινου πόνου με την μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης».

Η συναυλία θα παρουσιαστεί την επόμενη Κυριακή 15 Μαΐου, στις 20.30 στον αύλειο χώρο του ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, που είναι και το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων.

120 μαθητές και μαζί με τους καθηγητές τους θα μας μεταφέρουν μέσω της μουσικής στην Σμύρνη, στην Σμύρνη του κοσμοπολιτισμού, της χαράς και της ς, στην Σμύρνη της φωτιάς και του ξεριζωμού, στην Σμύρνη της προσφυγιάς. Τραγούδια όπως το «Τικ-τακ», «Δεν σε θέλω πια», «Ελενίτσα», «σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι», «τι σε μέλει εσένανε», θα τα σιγοτραγουδήσουμε μαζί με τα παιδιά που η παρουσία τους σ' αυτήν την εκδήλωση αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα στα πάθη της Μικρασίας δίνοντας την υπόσχεση με τα λόγια της Ιφιγένειας Χρυσοχόου «Μικρασία, ποιος είπε ότι πέθανες; Αφού ζεις σ' εμένα».

Ο καθηγητής μουσικής Κωνσταντίνος Γεδίκης, εμπνεύστηκε και οργάνωσε την μουσική αυτή παράσταση μαζί με τις εκπαιδευτικούς  Βλαχογιάννη Λυγερή, Κατσούρα Σοφία, Μπαντελά Βαγγέλη, Γιώτα Χρήστο, Ευαγγέλου Φαίη και Ζήση Περικλή.

Με τον δικό τους αυτό τρόπο, συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Τις διοργανώνει η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της  Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»  και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση