Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου
Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου

Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου

Τις δημιουργίες των ών ΕΠΑΛ της Μαγνησίας θα έχουν την ευκαιρία να  δουν οι Βολιώτες στο πλαίσιο της 2ης Μαθητικής Έκθεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που ξεκινά στην παραλία του Βόλου την Πέμπτη 10 Μαΐου και  θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 13 του μήνα. Στα περίπτερα θα βρίσκονται 150 έργα των ών, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες.

Τα εγκαίνια θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη στις 7.00 το απόγευμα , με πιθανή την  παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη που θα βρίσκεται στο Βόλο.

Σε σημερινή συνένετευξη Τύπου  η αεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε ότι η προσπάθεια είναι πολλαπλής αξίας, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται εξωστρεφές και οι άνθρωποι που το υπηρετούν πιστεύουν στην αξία της εξωστρέφειας και της δυναμικής που δίνει στους μαθητές για να συνεχίσουν.

Η ίδια ανέφερε πως η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ανταποκρίθηκε θετικά  στο κάλεσμα της ΔΔΕ και των ΕΠΑΛ, διότι κρίνει επιβεβλημένη και επιτακτική την ανάγκη τα να χαίρονται αυτό που δημιουργούν και να εισπράττουν την ευχαρίστηση του κόσμου για τις εργασίες τους, ενώ πρόσθεσε  ότι η παραλία του Βόλου θα είναι από τις λίγες φορές που θα φιλοξενήσει θέματα που αφορούν εφήβους, που δίνουν τον δικό τους αγώνα, καταξιώνονται μέσα από αυτή τη δράση και έχουν μια πρώτη θετική εμπειρία στο να πατούν γερά στα πόδια τους και να συνεχίζουν.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης είπε ότι οι απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης κατά την αποφοίτησή τους λαμβάνουν και απολυτήριο και πτυχίο, που τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις Ανώτατες Σχολές ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούν τα μαθήματα που διδάσκονται στα ΕΠΑΛ, τις νεότευκτες τεχνολογικές και επιστημονικές αντιλήψεις, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή τους στον επαγγελματικό στίβο.

Τα παραπάνω πρέπει να γνωρίζουν η και οι επιχειρήσεις, δηλαδή ότι υπάρχει προσωπικό που μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποδώσουν τα μέγιστα που διδάχτηκαν στα ΕΠΑΛ, τόνισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το ρόλο επιτελεί η 2η μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου, να διαχύσει στην το έργο που γίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια, το ότι οι μαθητές γνωρίζουν τις νέες αντιλήψεις στην τεχνολογία και θα βεβαιώνει τους επαγγελματικούς ότι αυτά τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν στην εργασία.

Έκθεση σε 12 περίπτερα

Ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου του 1ου ΕΠΑΛ  Ν. Ιωνίας Γιάννης Μπερέτας είπε ότι η μαθητική έκθεση θα αποτελείται από 12 περίπτερα, τα εννέα από τα οποία αφορούν τους ισάριθμους τομείς των ΕΠΑΛ με έργα των μαθητών.

Τα δύο περίπτερα θα είναι γενικά και αφορούν Ειδικά Σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Βόλου και Αλμυρού, καθώς και το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου,  ενώ το 12ο περίπτερο θα είναι ο χώρος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το έργο που γίνεται και να προμηθεύονται με έντυνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου Γιάννης Τσοκανάκης τόνισε ότι με τη 2η έκθεση, τηρείται μια υπόσχεση που είχε δοθεί στους Βολιώτες ότι η μαθητική έκθεση θα καθιερωθεί, ενώ τόνισε ότι η ιδέα υλοποιήθηκε και σε άλλους νομούς της χς, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος είπε ότι στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν δημιουργίες των μαθητών και των καθηγητών τους που χρειάστηκαν πολλές ώρες εργασίας για να γίνουν εκτός του προγράμματος και είναι ευφάνταστες κατασκευές με καθημερινή εφαρμογή στη ζωή μας.

Ο κ. Τσοκανάκης παρουσίασε ενδεικτικά έργα που θα εκτεθούν και είναι από συνθέσεις λουλουδιών, παρασκευές μπύρας, λικέρ, μαρμελάδας, μέχρι χτενίσματα και ρομποτικά συστήματα, τραπέζι κοπής λέιζερ, μπαστούνι αποφυγής εμποδίων για τυφλούς, όπως και εργαστηριακές ασκήσεις μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, αλλά και παιχνίδια με μαθητές.

Στόχος είναι να δει ο τι γίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια, είπε ο κ. Τσοκανάκης, που κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση.

Πρωτοπόρος ο  Αλμυρός

Ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού Απόστολος Αγγελόπουλος  είπε ότι η έκθεση θα ανοίξει τα σχολεία στην τοπική κοινωνία. Η έκθεση φέτος ξεκίνησε από 25-27 Απριλίου στην κεντρική πλατεία Αλμυρού όπου εκτέθηκαν έργα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, με θετικά μηνύματα από το αμείωτο ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ο ίδιος είπε ότι από την αρχή κάθε χρονιάς οι μαθητές των ΕΠΑΛ υπερβάλουν εαυτούς ετοιμάζοντας τα έργα τους, που επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν και να προκαλέσουν αίσθηση.

"Αλιεύοντας" την είδηση