Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Μαθητές βρήκαν την απόσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου από τον Ισημερινό
Μαθητές βρήκαν την απόσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου από τον Ισημερινό

Μαθητές βρήκαν την απόσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου από τον Ισημερινό

Την απόσταση που χωρίζει  το 9ο υμνάσιο Βόλου, από τον Ισημερινό, εντόπισαν 263 του σχολείου, βασιζόμενοι στο πείραμα του Ερατοσθένη, αλλά  και στη σύγχρονη .Το πείραμα, γίνεται για τρίτη χρονιά στο σχολείο, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε το σύνολο των μαθητών, όπως και οι 30 καθηγητές του σχολείου, όλων των ειδικοτήτων.

Η φυσικός και διευθύντρια του 9ου υμνασίου Βόλου Χατζηκυριάκου  είπε ότι σήμερα πρώτη μέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας, έκαναν το πείραμα του Ερατοσθένη, που γίνεται για τρίτη φορά στο σχολείο, τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο και πρόσθεσε: «Θωρούμε ότι είμαι μια για το σχολείο μας, όπως και οι Ισημερίες, ήταν για τους αρχαίους, ενώ αποφασίσαμε για πρώτη φορά να κάνουν το πείραμα, όλοι οι του σχολείου. Είναι ένα πολύ εύκολο και όμορφο πείραμα από τα ωραιότερα στην ιστορία της Φυσικής,  το πρώτο Πανελλαδικά, που διδάσκει ότι με μια παρατήρηση και μια ιδέα που μπορεί να έχω και με ένα περίεργο και έξυπνο μυαλό, μπορώ να αλλάξω τον κόσμο».

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, έκαναν κυκλικούς σχηματισμούς και όλοι μαζί σχημάτισαν το γράμμα «Ε», έβαλαν πασσάλους του ενός μέτρου, με σχοινάκια στους κύκλους, ώστε να μπορέσουν να βρουν τη γωνία που σχηματίζει το κοντάρι με τις ακτίνες του ήλιου. Αφού βρήκαν στη γωνία (περίπου 40 μοίρες), μέσω του Google earth, εντόπισαν την απόσταση του σχολείου τους από τον Ισημερινό.

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.

Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα.

Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου.

Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

Σήμερα το πείραμα πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στην Εαρινή και την Φθινοπωρινή Ισημερία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση