Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Μάθημα ζωής και παροχής βοήθειας στον συνάνθρωπο
Μάθημα ζωής και παροχής βοήθειας στον συνάνθρωπο

Μάθημα ζωής και παροχής βοήθειας στον συνάνθρωπο

 

Έγινε σε μαθητές των 9ου και 7ου Γυμνασίων Βόλου

Μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εμπειρία, που ίσως στην να φανεί άκρως σημαντική, προκειμένου να χρειαστεί να σώσουν ακόμη και μια ανθρώπινη ζωή, βίωσαν σήμερα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018, μαθητές και εκπαιδευτικοί των 9ου και 7ου Γυμνασίων Βόλου.

Αφορμή, στάθηκε εκδήλωση που έγινε για την εκπαίδευση των μελών της ς κοινότητας, αναφορικά με την παροχή των πρώτων βοηθειών αλλά και την χρήση φορητών- εξωτερικών απινιδωτών, που πραγματοποιήθηκε τμηματικά, στην κεντρική αίθουσα του 9ου Γυμνασίου Βόλου και του 7ου Γυμνασίου Βόλου.

Έγινε επίδειξη της προσφοράς των Πρώτων Βοηθειών σε έναν συνάνθρωπο, ο οποίος υπέστη ένα καρδιακό , αλλά και με ποιον τρόπο γίνεται η χρήση ενός φορητού απινιδωτή που τυγχάνει να έχουμε σε κοινόχρηστο σημείο.

Η εκδήλωση έγινε με τη συνδιοργάνωση του Γηροκομείου Βόλου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, Κηδεμόνων Δ. Βόλου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας), με την απαραίτητη συνδρομή και συμμετοχή των διευθύνσεων των δύο σχολείων και των συλλόγων γονέων, με έναν επιπλέον στόχο, όπως τονίστηκε, που αφορά στην σύσφιξη των σχέσεων των γενεών, αλλά και την , όπως και την γνώση που μπορεί να προσφέρει ο νεότερος προς τον μεγαλύτερο σε ηλικία, αλλά και το αντίστροφο.

Μάλιστα, η εικόνα που κέρδισε όλους, ήταν, όταν μια ομάδα ηλικιωμένων από το Ορφανοτροφείο Βόλου, παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αποσπώντας το χειροκρότημα όλων.

Στον χαιρετισμό του, ο του Γηροκομείου Βόλου και του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, ο οποίος είχε και την αρχική πρωτοβουλία του προγράμματος που ξεκίνησε ενεργά από πέρυσι, εξήγησε στους μαθητές, την ουσία της κίνησης που έχει να κάνει με τον συνάνθρωπο, αλλά και το πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι στη διάρκεια της ζωής . Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θετική εμπλοκή στην εκδήλωση, των μελών του Γηροκομείου.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σοφία Κανταράκη, εκ μέρους και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Σ. Σαβελίδη, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική των πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στις σχολικές μονάδες, τονίζοντας ότι είναι κάτι ωφέλιμο για όλους και μπορεί να συνεχιστεί, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που αφορούν καρδιακά επεισόδια.

Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου  Νίκη Χατζηκυριάκου, που είχε φροντίσει νωρίτερα με τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάσει με μια σύντομη ενημέρωση τους μαθητές, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και όλοι πρέπει να έχουν την εμπειρία να τα βοηθήσουν, όπως γενικότερα τον συνάνθρωπο και τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Βόλου Περικλής Φασουράκης, χαιρέτισε και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, εκφράζοντας επιθυμία συνέχισης του προγράμματος και για το εκπαιδευτικό δυναμικό ίσως των σχολείων, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλίας Κουτσερής, υποστήριξε ότι μέσω της πρωτοβουλίας, επιτυγχάνεται αρχικά η σύσφιξη των γενεών, αφού οι ηλικιωμένοι συμπολίτες υποστηρίζουν το πρόγραμμα, στο οποίο όμως παράλληλα, λαμβάνουν μέρος μαθητές και ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο.

Όπως τόνισε δεν γνωρίζουμε εάν είναι ηρωϊσμός να προσφέρει κάποιος στον συνάνθρωπο, είναι όμως σίγουρα ανθρωπισμός, να μπορέσεις να προσφέρεις, σε όποιον βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.

Ο επίατρος Χαράλαμπος Παρίσης, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, τόνισε ότι θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα σ' αυτή τη χώρα και πρέπει ο καθένας μας να αλλάξει τον εαυτό του και να γίνει καλύτερος για τον συνάνθρωπό του», επισημαίνοντας ότι το μάθημα ΚΑΡΠΑ είναι μάθημα παιδείας.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα που «τρέχει», έχει την του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και αφορά το «Kids Save Lifes».

Ο τίτλος της ενημερωτικής δράσης, ήταν «Η ενημέρωση και η εκπαίδευση σώζουν ζωές»  και για τη φετινή χρονιά, ήταν η πρώτη οργανωμένη σε σχολικό συγκρότημα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Ανάλογες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διοργανωτών, αλλά και τα αιτήματα που τέθηκαν ή πρόκειται να τεθούν από τις σχολικές κοινότητες.

Θετικό θεωρείται το γεγονός, ότι όλη η κοινότητα αλλά και οι εκπαιδευτικοί, στέκονται ένθερμοι υποστηρικτές στην παροχή γνώσης των πρώτων βοηθειών .

Στην περίπτωση που υπάρχουν σύλλογοι γονέων ή γενικότερα σχολικές κοινότητες που επιθυμούν να τους παρασχεθεί η συγκεκριμένη ενημέρωση, μπορεί να υπάρξει η σχετική επικοινωνία με την και Κηδεμόνων Βόλου .

Exif_JPEG_420

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση