Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » «Λησμονημένες πτυχές της εκπαίδευσης στα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη»
«Λησμονημένες πτυχές της εκπαίδευσης στα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη»

«Λησμονημένες πτυχές της εκπαίδευσης στα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη»

 

 

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου (Άναυρος), το νέο βιβλίο της φιλολόγου-συγγραφέα Σοφίας Κανταράκη με τίτλο: «Λησμονημένες πτυχές της ς στα του Αλ. Παπαδιαμάντη».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ευαγγελία Κανταρτζή, δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης, διευθύντρια του υ Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  

Κώστας Στο, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Μαρία Μαθινού, φιλόλογος

Την θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Η συνδιοργανώνεται από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα, το 2ο Πρότυπο Βόλου, το Μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας και το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός.

Θα ακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο .

Σύμφωνα με τη κα Κανταράκη η μελέτη  στα του Παπαδιαμάντη παραμένει ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να πλαισιώσουν αλλά και να διανθίσουν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Το έργο του μάς διοχετεύει ως ποιοτική δεξαμενή θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της και παράλληλα τη μικρότητά της.

Η συγκεκριμένη έρευνα στα διηγήματα του Ππδ επικεντρώθηκε σε θέματα ς και σχολικής ζωής μέσα σε ένα πλαίσιο λογοτεχνικό, ως μια μικρο-ιστορία της εκπαιδευτικής πορείας των θεσμών, των αντιλήψεων με αυτοβιογραφικό υπόβαθρο. Κατανοώντας την περίοδο αυτή, κατανοεί κάποιος τη μεταγενέστερη πορεία των εκπαιδευτικών πραγμάτων. Η συνεξέταση λογοτεχνίας και ιστορίας θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη τόσο για τη λογοτεχνική όσο και για την ιστορική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η παράθεση και η αναπαράσταση εκπαιδευτικών ή κοινωνικών-πολιτικών γεγονότων στη λογοτεχνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο λογοτέχνης εν γνώσει του υποτάσσεται στις απαιτήσεις ιστορικής έρευνας, θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μελέτη του ιστορικού συγκείμενου και των χαρακτηριστικών μιας εποχής στην οποία αυτός έδρασε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση