Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Καταργείται η σχολική αργία των «Τριών Ιεραρχών»
Καταργείται η σχολική αργία των «Τριών Ιεραρχών»

Καταργείται η σχολική αργία των «Τριών Ιεραρχών»

Σύμφωνος ο Δημητριάδος  

Καταργείται η σχολική για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, παύει να είναι για τα η γιορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά θα πραγματοποιούνται στα εκδηλώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στη διάταξη αναφέρεται ότι:

«Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματος εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένι προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».

Σύμφωνος ο Δημητριάδος  

 

Εξ αφορμής της απόφασης της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, σχετικώς προς τον εορτασμό της μνήμης των Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Αγίων Τριών Ιεραρχών, ο μητροπολίτης  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως να προχωρήσει στην αλλαγή του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου για την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, την 30ή Ιανουαρίου στα σχολεία θα πραγματοποιούνται θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων αυτών Πατέρων της Εκκλησίας μας και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και στα Γράμματα.

Η απόφαση αυτή της Υπουργού αποτελεί μία μεταρρύθμιση, που αποδεικνύει ότι στο πλαίσιο της ετήσιας παιδευτικής αγωγής, όπου το σχολείο στην εποχή μας έχει καταντήσει εργαλείο αναπαραγωγής του κρατούντος συστήματος, μέσω μιας απρόσωπης διαδικασίας, μία ημέρα θα αφιερώνεται στις μοναδικές προσωπικότητες – πρότυπα των Τριών Ιεραρχών και στις πανανθρώπινες αξίες που υπηρέτησαν.

Είναι ευκαιρία, η ημέρα αυτή, να ενταχθεί στον αγώνα για μια Παιδεία με στόχο τον ολοκληρωμένο άνθρωπο, τον ισορροπημένο ανάμεσα στη γνώση, στην κριτική σκέψη, στον πλατύ οραματισμό και στο επαναστατικό φρόνημα.

Ελπίζουμε, ότι με σωστή οργάνωση, οι εορταστικές σχολικές εκδηλώσεις μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν, σε αντιδιαστολή με την μέχρι τώρα καθιέρωση της ημέρας αυτής ως αργία.

Άλλωστε, η Εκκλησία, όχι μόνο δεν είχε ζητήσει, αλλά είχε διατυπώσει την αντίθεσή της στη μετατροπή της εορτής των Τριών Ιεραρχών σε μια μέρα αργίας».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση