Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Κ. Παπανάτσιου : Η ΝΔ σαρώνει δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε καιρό πανδημίας
Κ. Παπανάτσιου : Η ΝΔ σαρώνει δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε καιρό πανδημίας

Κ. Παπανάτσιου : Η ΝΔ σαρώνει δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε καιρό πανδημίας

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρο με τις ενέργειές της ότι θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση και θα κάνει την « ευκαιρία».

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου – συνταγματικά επιτρεπτές για ρυθμίσεις εκτάκτου χαρακτήρα που επιτάσσει η συγκυρία – ως εργαλείο ισοπέδωσης εργασιακών δικαιωμάτων, πριμοδότησης λίγων κι εκλεκτών και εφαρμογής νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων.

Σήμερα κι ενώ η πανδημία δεν έχει ξεπεραστεί, με σημαντικές συνέπειες στις ελευθερίες των πολιτών αλλά και στην της Χώρας, η Κυβέρνηση της ΝΔ, κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην Παιδεία, σαρώνοντας τα κεκτημένα προηγούμενων ετών που σχετίζονται με το δημόσιο αυτό αγαθό. Μάλιστα, οι αλλαγές που προτάσσει η ΝΔ πραγματοποιούνται χωρίς να έχει προηγηθεί θεσμικός και ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδεολογικής αντίληψης της ΝΔ για την Παιδεία και τον τρόπο λειτουργίας της, αποτέλεσε η τροπολογία τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία η κα Κεραμέως αποφάσισε οι κάμερες να γίνουν μέρος του μαθήματος.

Η υπουργός Παιδείας, αφού αψήφησε τις τοποθετήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και την αγωνία των οικογενειών σε σχέση με την αναγκαιότητα ανοίγματος των σχολείων, αφού αψήφησε επίσης τις ελλείψεις ασφάλειας και προφύλαξης των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις , αποφάσισε να ανοίξει επικίνδυνο δρόμο για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τη παραβίαση του Συντάγματος καθώς και κάθε έννοιας Δημοκρατίας.

Η κ. Κεραμέως και ο κ. Πέτσας προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση, γνωστοποιώντας ότι είχε ληφθεί επίσημη έγκριση από την Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η διάψευση της ίδιας της Αρχής ότι υπήρχε γραπτή έγκρισή της για να χρησιμοποιηθούν κάμερες στις , ανέδειξε το πόσο κυνική μπορεί να γίνει αυτή η κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης, οδήγησε το Υπουργείο Υγείας σε αναδίπλωση στο ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στις σχολικές αίθουσες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Σειρά έχει η του συνόλου του Νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Ένα νομοσχέδιο που επαναφέρει από το παράθυρο τις πλέον συντηρητικές ρυθμίσεις, που τόση ζημιά επισώρευσαν στην εκπαίδευση, πριν καταργηθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ μετατρέπει το σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) σε ένα απέραντο εξεταστικό , αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη» επιχειρεί την αυστηροποίηση των ποινών των μαθητών και μαθητριών, επαναφέροντας ακραίες αναχρονιστικές ρυθμίσεις (, αποβολές κτλ). Εισάγει τιμωρητική αξιολόγηση για εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες, ενώ αυξάνει τα έτη ποινής στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη και να αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του νηπιαγωγείου δίνοντάς του χαρακτηριστικά Γυμνασίου, με εκτεταμένη εισαγωγή ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων, αγνοώντας την ίδια την έννοια της Προσχολικής Αγωγής.

Η απαίτησή μας είναι η άμεση του εν λόγω σχεδίου νόμου και η έναρξη ενός θεσμικού και ουσιαστικού διαλόγου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η υγειονομική δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δεν θα αφήσουμε Δημόσια Αγαθά και Δικαιώματα στη βορά των ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τη ζωή του στην άσφαλτο άφησε 45χρονος ποδηλάτης - https://t.co/AgwbeIssD3 -

  • Καταστράφηκε ολοσχερώς εν κινήσει φορτηγάκι στη ΒΙΠΕ Βόλου - https://t.co/10jjA4fR9E -

  • Σύλληψη 30χρονου με αεροβόλο σε πάρκο του Βόλου - https://t.co/HkZXVVktEv -

"Αλιεύοντας" την είδηση