Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Κ. Παπανάτσιου : Η ΝΔ σαρώνει δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε καιρό πανδημίας
Κ. Παπανάτσιου : Η ΝΔ σαρώνει δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε καιρό πανδημίας

Κ. Παπανάτσιου : Η ΝΔ σαρώνει δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε καιρό πανδημίας

Από την ρχή της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει ξεκάθρο με τις ενέργειές της ότι θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση και θα κάνει την «κρίση ευκαιρία».

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου – συνταγματικά επιτρεπτές για εκτάκτου χαρακτήρα που επιτάσσει η συγκυρία – ως εργαλείο ισοπέδωσης εργασιακών δικαιωμάτων, πριμοδότησης λίγων κι εκλεκτών και εφαρμογής νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων.

Σήμερα κι ενώ η πανδημία δεν έχει ξεπεραστεί, με σημαντικές συνέπειες στις ελευθερίες των πολιτών αλλά και στην οικονομία της Χώρας, η Κυβέρνηση της ΝΔ, κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε διαρθρωτικές στην Παιδεία, σαρώνοντας τα κεκτημένα προηγούμενων ετών που σχετίζονται με το δημόσιο αυτό αγαθό. Μάλιστα, οι αλλαγές που προτάσσει η ΝΔ πραγματοποιούνται χωρίς να έχει προηγηθεί θεσμικός και ουσιαστικός δις με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδεολογικής αντίληψης της ΝΔ για την Παιδεία και τον τρόπο λειτουργίας της, αποτέλεσε η τροπολογία τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία η κα Κεραμέως αποφάσισε οι κάμερες να γίνουν μέρος του μαθήματος.

Η υπουργός Παιδείας, αφού αψήφησε τις τοποθετήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και την αγωνία των οικογενειών σε σχέση με την αναγκαιότητα ανοίγματος των σχολείων, αφού αψήφησε επίσης τις ελλείψεις ασφάλειας και προς των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες, αποφάσισε να ανοίξει επικίνδυνο δρόμο για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τη του Συντάγματος καθώς και κάθε έννοιας Δημοκρατίας.

Η κ. Κεραμέως και ο κ. Πέτσας προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση, γνωστοποιώντας ότι είχε ληφθεί επίσημη από την Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η διάψευση της ίδιας της Αρχής ότι υπήρχε γραπτή έγκρισή της για να χρησιμοποιηθούν κάμερες στις σχολικές αίθουσες, ανέδειξε το πόσο κυνική μπορεί να γίνει αυτή η κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης, οδήγησε το Υπουργείο Υγείας σε αναδίπλωση στο ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στις σχολικές αίθουσες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Σειρά έχει η απόσυρση του συνόλου του Νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Ένα νομοσχέδιο που επαναφέρει από το παράθυρο τις πλέον συντηρητικές , που τόση ζημιά επισώρευσαν στην εκπαίδευση, πριν καταργηθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ μετατρέπει το σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη» επιχειρεί την αυστηροποίηση των ποινών των μαθητών και μαθητριών, επαναφέροντας ακραίες αναχρονιστικές ρυθμίσεις (διαγωγή, αποβολές κτλ). Εισάγει τιμωρητική αξιολόγηση για εκπαιδευτικούς και , ενώ αυξάνει τα έτη ποινής στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη και να αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του νηπιαγωγείου δίνοντάς του χαρακτηριστικά Γυμνασίου, με εκτεταμένη εισαγωγή ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων, αγνοώντας την ίδια την έννοια της Προσχολικής Αγωγής.

Η απαίτησή μας είναι η άμεση απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου και η έναρξη ενός θεσμικού και ουσιαστικού διαλόγου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η υγειονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δεν θα αφήσουμε Δημόσια Αγαθά και Δικαιώματα στη βορά των ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση