Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Κ. Παπανάτσιου: Ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για την κάλυψη εξόδων μαθητών
Κ. Παπανάτσιου: Ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για την κάλυψη εξόδων μαθητών

Κ. Παπανάτσιου: Ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για την κάλυψη εξόδων μαθητών

Που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας ΠΣ Κατερίνα προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με την ανάγκη αναπροσαρμογής της αποζημίωσης για την κάλυψη των εξόδων μαθητών που αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλο νησί ή σε μεγάλες αποστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να μεταβούν στο κατάλληλο εξεταστικό κέντρο Πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις από τη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα προκειμένου να συμμετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται είτε μαθητές ΓΕΛ & που διαμένουν στην νησιωτική χώρα ή στην ηπειρωτική χώρα και το εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις βρίσκεται σε άλλη περιοχή από την σχολική τους μονάδα, είτε μαθητές ΓΕΛ & με αναπηρία και που μετακινούνται προς τα βαθμολογικά ή ειδικά εξεταστικά κέντρα της νησιωτικής ή ηπειρωτικής χώρας. Οι μαθητές αυτοί επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα μετακίνησης, διατροφής και ς, καθώς τα εξεταστικά κέντρα βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το τόπο ς τους.

Στις περιπτώσεις όπου τα εξεταστικά, βαθμολογικά ή ειδικά εξεταστικά κέντρα βρίσκονται σε άλλο νησί από εκείνο της μόνιμης διαμονής των μαθητών ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων, η κατ' αποκοπή αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Ωστόσο, η εκτόξευση του κόστους μετακίνησης, διατροφής και διαμονής, συνεπεία της δυσθεώρητης ακρίβειας που σημειώνεται στη χώρα μας, οδηγούν τις οικογένειες των μαθητών σε αδιέξοδο, καθώς είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλύψουν τα συγκεκριμένα έξοδα με το ανωτέρω ποσό αποζημίωσης. Ως εκ τούτου, η άμεση αναπροσαρμογή του ποσού της αποζημίωσης ώστε να ανταποκρίνεται στα πραγματικά σημερινά μεγέθη των ανωτέρω αναφερόμενων εξόδων, κρίνεται αναγκαία.

Θέτοντας ως παράδειγμα τα υψηλά κόστη μετακίνησης και διαμονής μαθητών ΕΠΑΛ με αναπηρία από τη Μαγνησία προς τα ειδικά εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας, η Βουλευτής καταλήγει ότι τα 350 ευρώ δεν επαρκούν ούτε για 2 ημέρες μετακίνησης, πόσο μάλλον για τις 4 ημέρες που απαιτούνται για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων στα βασικά μαθήματα. Παράλληλα τονίζει ότι οι μαθητές που διαμένουν σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να διευκολύνονται τα μέγιστα από την Πολιτεία, ώστε να μη διακυβεύεται – ούτε στο ελάχιστο – η ισότιμη πρόσβασή τους.

Καταλήγοντας, η κ. ρωτά την αρμόδια υπουργό Παιδείας σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να καλυφθούν με τρέχουσες τιμές τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εξεταζόμενοι σε σχολική μονάδα πολύ μακρύτερα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση, λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να δημιουργήσει τα κατάλληλα εξεταστικά κέντρα σε κοντινή απόσταση.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από 23 του ΠΣ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση