Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία
Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική  βία

Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία

Ευρείας κλίμακας επιμόρφωσης με σκοπό την ενημέρωση διευθυντών, εκπαιδευτικών και γονέων για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοσχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας συνδιοργανώνουνη  Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και το «Κέντρο πρόληψης Πρόταση Ζωής»  την Τρίτη 6 Μαρτίου και 11:30 π.μ. στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας .

Καινοτόμο χαρακτηριστικό της επιμόρφωσης αποτελεί η νομική προσέγγιση του θέματος αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά τη Σχολική κοινότητα παρέχοντας και νομικά εργαλεία για την καταπολέμηση του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου αυτής της μορφής βίας.

Είναι γνωστό ότι η 6η Μαρτίου έχει χαρακτηριστεί ως Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, και διανθίζεται από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και προσέγγισης των αιτίων του φαινομένου. Θεωρείται πλέον επιβεβλημένη η ενημέρωση στην ευαισθητοποίηση και στην από τέτοιου είδους καταστάσεις, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα του εφήβου, αλλά και στις επιδράσεις που αφήνουν στις διαπροσωπικές του σχέσεις και γενικότερα στον ψυχικό του κόσμο.

Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι άμεση και ο ρόλος του σχολείου, και ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι πλέον σημαντικός και καθοριστικός για την πάταξη του φαινομένου. Μάλιστα, η δημιουργία του παρατηρητηρίου για τη βία στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, ενισχύει την προσπάθεια για την πάταξη φαινομένων ενδοσχολικής βίας.

Η υφιστάμενη κατάσταση στα Σχολεία και οι τρόποι πρόληψης του φαινομένου θα αναπτυχθούν από στελέχη της εκπαίδευσης με γνώμονα τη διασφάλιση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της ευημερίας και της υγιούς εκπαιδευτικής ανάπτυξης των μαθητών και των μαθητριών.

Ανάπτυξη των ειδικών χαρακτηριστικών, των αιτίων και των ενδεικνυόμενων τρόπων διαχείρισης από της σκοπιά των επιστημών της ψυχολογίας και τη κοινωνιολογίας θα πραγματοποιηθεί από το κέντρο πρόληψης Πρόταση Ζωής.

Στην θα επιχειρηθεί να καλυφθεί η, πολλάκις εκφρασθείσα, ανάγκη των Διευθυντών και Εκπαιδευτικών των σχολείων για εμπεριστατωμένη και έγκυρη νομική ενημέρωση επί του θέματος και τις προεκτάσεις του. Η κάλυψη αυτής της ανάγκης θα επιχειρηθεί από την εισήγηση και τις επιμορφωτικές παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί οι Διευθυντές, ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων κι ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από κάθε Σχολείο Πρωτοβάθμιας κ’ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας.

Την ημερίδα θα χαιρετήσουν οι διευθυντές Εκπαίδευσης δρ. Γεώργιος Πολύζος και δρ. Σωκράτης , ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου  Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο πρόεδρος του κέντρου πρόληψης Πρόταση Ζωής Αθανάσιος Λιούπης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  Ηλίας Κουτσερής.

 

Την ημερίδα θα συντονίζει η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας  Σοφία Κανταράκη. Έκτακτη, ειδική παρέμβαση στην ημερίδα θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Δέσποινα Λουκάκη.

Το Πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως ακολούθως:

11:30-12:00: Προσέλευση – Εγγραφές συμμετεχόντων
12:00-12:15: Ενδοσχολική Βία και εκφοβισμός. Η εμπειρία από τον ΣΣΝ Αντώνης Πλαγεράς, υπεύθυνος ΣΣΝ
12:15-12:30: Σχολικός Εκφοβισμός: Χαρακτηριστικά, αίτια και τρόποι διαχείρισης. Μπακατσέλου Μαρία, ψυχολόγος και Πετροπούλου Γεωργία, κοινωνιολόγος της Πρότασης Ζωής
12:30-12:45: Σχολικός Εκφοβισμός: Σοφότερον το Προλαμβάνειν… Κων/νος Σδρόλιας, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
12:45-13:00: Σχολικός Εκφοβισμός: Νομική αντιμετώπιση, ορισμός, έννοια, διακρίσεις. Νικόλαος Παπαπέτρος, δικηγόρος
13:00-14:00 Επιμορφωτικές Παρεμβάσεις, Συζήτηση, Προτάσεις.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση