Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Πιλοτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του Oλοκαυτώματος σε μαθητές Δημοτικού σχολείου
Πιλοτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του Oλοκαυτώματος σε μαθητές Δημοτικού σχολείου

Πιλοτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του Oλοκαυτώματος σε μαθητές Δημοτικού σχολείου

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα και τις ‘Καλειδοσκόπιο'

Η διδασκαλία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος αποτελεί διεθνώς μια καταξιωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μια ‘σκοτεινή' περίοδο της παγκόσμιας ς και προβληματίζονται για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή.

Στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται στα σχολεία με αφορμή στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συν με την Ισραηλιτική Κοινότητα και τις ‘Καλειδοσκόπιο' οργανώνουν πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε μαθητές Δ΄ – ΣΤ΄Δημοτικού.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διδακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος και της αντίστοιχης ιστορικής περιόδου μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, συμβατές με την νοητική ηλικία και το γνωστικό υπόβαθρο των .

Παράλληλα προβλέπεται να γίνει σύνδεση του παραπάνω εκπαιδευτικού προγράμματος με το ώστε να συζητηθούν θέματα που εστιάζουν στην ξενοφο και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί καταρχήν σε τέσσερα σχολεία της Μαγνησίας (6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς, Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου), ενώ σε επόμενη φάση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον. Οι

Μαθητές της Ε' Δημοτικού του 30ού Δ. Σχ. Βόλου, οι οποίοι άνοιξαν τη δράση, δήλωσαν τη συγκίνησή τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ η εκπαιδευτικός του Τμήματος Σοφία Πατάρα εκδήλωσε το ενδιαφέρον να προεκτείνει τις δράσεις του καθώς κάτι τέτοιο βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και να αντιληφθούν τις πανανθρώπινες αξίες του ανθρωπισμού και του αλτρουισμού. Το 30ό Δημοτικό Βόλου άλλωστε έχει μια μακρά παράδοση σε αντίστοιχες παιδαγωγικές δράσεις.

Την εμψύχωση του προγράμματος έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός Θεοδοσία Ράπτου, ενώ την επιστημονική ευθύνη έχει ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Μάγος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση