Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Η ΕΛΜΕ για τις οφειλές σχολείων στη ΔΕΥΑΜΒ
Η ΕΛΜΕ για τις οφειλές σχολείων στη ΔΕΥΑΜΒ

Η ΕΛΜΕ για τις οφειλές σχολείων στη ΔΕΥΑΜΒ

Με πρόσφατη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής β/βάθμιας εκπαίδευσηs του Δήμου ετέθη ξανά το θέμα των οφειλών σχολείων του Δήμου στη ΔΕΥΑΜΒ και του διακανονισμού τους. Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και κυρίως πρόκειται για ποσά τεράστια που τα αδυνατούν να πληρώσουν. Επίσης είναι δεδομένο ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις για τα σχολεία έχουν μειωθεί από το 2012 κατά 50%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων συνεχώς αυξάνονται (ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες με εργαστήρια).

Το Δ.Σ. της είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και τους προέδρους των σχολικών επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης και έθεσε το θέμα της αδυναμίας των σχολείων να πληρώσουν, ζήτησε την παραγραφή των χρεών, τη μη πληρωμή νερού από τα σχολεία και ότι δεν υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για αυτά (ισχύει το οικιακό τιμολόγιο).

Η θέση της ΔΕΥΑΜΒ ήταν ότι δεν μπορούν να ισχύουν τα παραπάνω με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη δημοτική υπηρεσία και πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Δ.Σ. της , οι εκπαιδευτικοί, εμμένουν στις θέσεις – τους και επισημαίνουν ότι η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί το νομικό πλαίσιο από την Πολιτεία ώστε να μην πληρώνουν τα σχολεία (τα οποία ανήκουν στους Δήμους) όπως ισχύει με την ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: ότι το δεν «κόβεται» από τα σχολεία και αυτό είναι ζήτημα αιχμής για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό

Ενόψει της ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 2020 στον οποίο οι δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν στάσιμες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ  συμμετείχε στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 18/12 στο κέντρο της ς.

"Αλιεύοντας" την είδηση