Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Η ελληνική σημαία στην κορυφή της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον
Η ελληνική σημαία στην κορυφή της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον

Η ελληνική σημαία στην κορυφή της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα είναι το μέλλον, προσδοκούμε τη στιγμή της ενηλικίωσης, τη στιγμή που θα αρχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο. Και όμως, χιλιάδες , από άκρη σε άκρη της Ελλάδας φέρνουν το αύριο στο σήμερα, αλλάζουν ήδη τον κόσμο. Μέσα στις τάξεις των σχολείων, παθιάζονται, οραματίζονται, πειραματίζονται, αναπτύσσουν στρατηγική σκέψη, πειθαρχούν, δημιουργούν, κάνουν τα σχέδια πράξη στα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δρουν, τα στρέφει προς τη διαρκή αναζήτηση και επίτευξη μιας ευζωίας που συνδέεται με την και την εξέλιξη, έχοντας όμως πάντα τον άνθρωπο στο της. Το μέλλον έχει ήδη αρχίσει και το βλέπουμε στα πρόσωπα όλων αυτών των παιδιών. Στα πρόσωπα των μαθητών που τα εκπροσώπησαν και έγιναν οι παγκόσμιοι ολυμπιονίκες ρομποτικής 2019, σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, μας γέμισαν υπερηφάνεια και αισιοδοξία βάζοντας την χ μας δυναμικά στον χάρτη της ρομποτικής και της επόμενης μέρας της τεχνολογίας.

Τα παιδιά θαύματα, οι αληθινοί ήρωες της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα … Real Robokids σάρωσαν τα βραβεία στη φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία και έφεραν την Ελλάδα -απρόσμενα για τις υπόλοιπες 73 χώρες- στην κορυφή κερδίζοντας μαζί με την Ρωσία τα περισσότερα μετάλλια σε σύνολο 423 ομάδων! Όταν ρωτήσει κάποιος την Εύα Λαμπροπούλου -από την ομάδα Smartbirds με μαθήτριες Γυμνασίου της Πάτρας που πήραν ασημένιο μετάλλιο- ποιες πέντε λέξεις περιγράφουν καλύτερα τη σχέση της με την ρομποτική απαντά: «Πάθος, Φαντασία, Πειθαρχία, Όνειρα, Υπομονή». Ένας κόσμος καλύτερος για όλους μπορεί να έλθει και μέσα από τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM, που αποτελούν τον στόχο της στρατηγικής ς της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas.

Ένα ντοκιμαντέρ για τα πραγματικά Robokids

Την πορεία και την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής καταγράφει το ντοκιμαντέρ “The Real Robokids”, που ετοιμάζει η COSMΟΤΕ και το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου στο YouTube κανάλι της. Οι καταγράφουν την προετοιμασία, την αγωνία, τη στιγμή που γεννιέται μια ιδέα, την που αυτή γίνεται πράξη και φυσικά την παρουσία των παιδιών στην Ολυμπιάδα και τον θρίαμβό τους. Βλέπουμε πως διαμορφώνεται όχι μόνο το μέλλον μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αλλά και οι χαρακτήρες, η προσήλωση, η επιμονή και διαρκής εξέλιξη των παιδιών. «Θα το αλλάξεις. Θα το ξαναλλάξεις. Και αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ», λέει στην κάμερα με μια γαλήνια δύναμη ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην παγκόσμια Ολυμπιάδα. Αληθινοί ήρωες.

Το επίτευγμα αυτό δεν είναι τυχαίο. Στηρίζεται σε χρόνια συστηματικής εργασίας, επιμονής, κόπου, ασκήσεων, μελέτης των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους που είναι προπονητές και μέντορες μαζί. Αυτή η προσπάθεια ενισχύθηκε καθοριστικά τα τελευταία έξι χρόνια από την υποστήριξη της COSMOTE και τη στρατηγική συνεργασία που έχει με τον WRO Hellas με κοινό στόχο να κάνουν γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική και την εκπαίδευση STEM στα παιδιά της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, περισσότερα από 18.000 μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έλα μέρος σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, ενώ πλέον ένα στα πέντε σχολεία της χώρας συμμετέχουν σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ενισχύονται επίσης, αφού με την υποστήριξη της COSMOTE, ο WRO Hellas έχει δημιουργήσει βιβλία κατάρτισης, που είναι διαθέσιμα διαδικτυακά, ενώ έχει προσφέρει εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής σε σχολεία.

Οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Στο Γκιορ της Ουγγαρίας οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών στους τομείς των αστικών μεταφορών, της ύδρευσης και της διαχείρισης αποβλήτων, του φωτισμού και της θέρμανσης κτιρίων, έχοντας ως θέμα τις «Έξυπνες Πόλεις».

«Μέσα από τη συμμετοχή τους, αλλά και τις σημαντικές διακρίσεις που κατέκτησαν απέναντι στις παραδοσιακά «μεγάλες δυνάμεις» της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά αποδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα του STEM και την εξέλιξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε με αφορμή την επιτυχία των παιδιών ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών του Ομίλου ΟΤΕ. «Νιώθουμε περήφανοι που είμαστε από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν στο STEM και την των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, συμπράττοντας με τον εκπαιδευτικό φορέα WRO Hellas. Τα τελευταία έξι χρόνια μέσα από τις δράσεις μας έχουμε βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να ασχοληθούν με την εκπαιδευτική ρομποτική, καλλιεργώντας την ομαδικότητα και δημιουργικότητά τους».

Στην Ολυμπιάδα παρουσιάστηκαν προγράμματα που εντυπωσιάζουν, καθώς οι μαθητές με πάθος και άοκνη εργασία ανέπτυξαν ρομποτικές εφαρμογές που αφορούν στην υγεία, στην ανάπτυξη των πόλεων, στην συνύπαρξη, αφού υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές που χαρτογραφούν τα συναισθήματα και σπεύδουν προς βοήθεια. Η Μαρία Παπαδοπούλου από την ομάδα Smartbirds της Πάτρας θυμάται χαρακτηριστικά «Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θυμάμαι μια κυρία που, περνώντας από μπροστά μας, εντυπωσιασμένη είπε: «Μπράβο σας κορίτσια, που καταφέρατε να κάνετε ένα άψυχο αντικείμενο να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά μας».

Φαντασία και ευρηματικότητα, ανθρωπισμός και όραμα στην ιδανική τους συνάντηση με την τεχνολογία. Τα παιδιά θωρακίζονται και μαθαίνουν ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που θέλουν να πετύχουν. «Το παιδί μου έγινε πιο επιμελές από τότε που άρχισε να ασχολείται με την εκπαιδευτική ρομποτική, γενικότερα στη ζωή του» λέει η κυρία Έφη Βασιλά για την κόρη της Μαρία Στεφανίδη από την ομάδας “Smartbirds”. «Το είδα να αντιδρά θετικά υπό πίεση κυρίως τους τελευταίους τρεις μήνες. Η εκπαιδευτική ρομποτική την βοήθησε να οξύνει την κριτική της ικανότητα και τη δημιουργική της σκέψη. Αυτό γινόταν εμφανές και στο πως αντιμετώπιζε θέματα της καθημερινότητας της».

Το μέλλον, λοιπόν, είναι εδώ – αρκεί να κοιτάξετε στους μαθητές των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, εκεί που ετοιμάζεται ένας νέος κόσμος, ένας κόσμος καλύτερος για όλους με την υποστήριξη της COSMOTE.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση