Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Η Αστρονομία σαγηνεύει τους μαθητές
Η Αστρονομία σαγηνεύει τους μαθητές

Η Αστρονομία σαγηνεύει τους μαθητές

Μεγάλη η της νεοσύστατης  «Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως»

Εδώ και μερικά χρόνια η «αποβλήθηκε» από τα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως περιττό και ανούσιο μάθημα. Παρά ταύτα η Αστρονομία σαγηνεύει ιδιαίτερα τους μαθητές, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία την παρακολουθούν και μορφώνονται.

Μόλις τον περασμένο μήνα έκανε την έναρξή της η «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» και πλήθος μαθητών έσπευσαν να εγγραφούν στη νέα αυτή σχολή, που είναι αντίστοιχη της «Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», η οποία λειτουργεί από το 2015, με πολύ μεγάλη . Στη νέα αυτή Σχολή, λοιπόν, γράφτηκαν 119 μαθητές, στους οποίους δόθηκε το κατάλληλο βιβλίο για να διαβάζουν και ένας κωδικός για να βλέπουν τα αντίστοιχα ανανεωμένα βιντεομαθήματα.

Η , που έχει την έδρα της στο Βόλο, φρόντισε ώστε η «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» (Astroschool OnLine), να αλλάξει ριζικά μορφή. Η Σχολή πλέον ανανεώθηκε και λειτουργεί με πιο σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο διδασκαλίας. Την εγγύηση αυτή την προσφέρουν τα νέα βιντεομαθήματα, που βιντεοσκοπήθηκαν σε στούντιο και αντικαθιστούν τα παλιότερα (που ήταν βιντεοσκοπημένα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας), καθώς και οι 10 πεπειραμένοι καθηγητές της Σχολής.

Απευθύνεται και πάλι κυρίως προς τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ολόκληρο το υμνάσιο και τις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Μπορούν, όμως, να την παρακολουθούν και άτομα κάθε ηλικίας και μόρφωσης.

  • Ο ΣΚΟΠΟΣ, ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ και η ΑΝΑΚΑΙΟΤΗΤΑ της νέας αυτής «Σχολής Αστρονομίας» παραμένουν υψηλά οι ίδιοι και έχει κανονικά τρεις τάξεις. Στην Α΄ τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη Β΄ τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος στη Γ΄ τάξη διδάσκεται η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
  • ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών παραμένουν τρία, με τον γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, ς και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά αύξουσα σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και τις εμπειρίες των μαθητών – σπουδαστών.
  • Οι ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟ σε δύο ωριαία διαγωνίσματα – τεστ και βαθμολογούνται με «Σχεδόν Καλά», «Καλά», «Πολύ Καλά» και «Άριστα», που αναγράφεται και στον τίτλο σπουδών τους. Όταν τελειώνουν και τις τρεις τάξεις, τους απονέμεται το απολυτήριο ΠΙΠΟΙΤΙΚΟ τους.

Με τη νέα αυτή διαρρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές – σπουδαστές να τελειώνουν τη Σχολή Αστρονομίας σε ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ, αντί των τριών χρόνων, που ήταν μέχρι τώρα. Οι μαθητές που έχουν εγγραφεί στην Α΄ τάξη, (π.χ. φέτος το Νοέμβριο του 2018), εφόσον προαχθούν, εγγράφονται στη Β΄ τάξη τον Γενάρη του 2019, και εάν προαχθούν εκ νέου, εγγράφονται στην Γ΄ τάξη τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και λαμβάνουν το απολυτήριό τους. Αν κάποιος επιλέξει να ξεκινήσει την Α΄ τάξη τον Γενάρη του 2019, στη «Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» εφ' όσον προαχθεί, θα εγγραφεί στην Β΄ τάξη τον Οκτώβρη του 2019 και (εφ' όσον προαχθεί) θα ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών του με την εγγραφή του τον Γενάρη του 2020 στη Γ΄ τάξη, δηλ. σε ενάμιση χρόνο.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ στη Β΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που θα δώσουν επιτυχείς κατατακτήριες εξετάσεις στην διδασκόμενη ύλη της Α΄ τάξης.

Οι εγγραφές της «Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου 2019 και θα τελειώσουν στις 31 του ίδιου μηνός, οπότε θα αρχίσουν τα βιντεομαθήματα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι μαθητές που γράφτηκαν και παρακολούθησαν τα μαθήματα της Σχολής αυτής ξεπέρασαν τις δυο εκατοντάδες.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση