Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Φαντασία και συναίσθημα στην Εικαστική Εγκατάσταση των μαθητών του 10ου Δ.Σ.Βόλου
Φαντασία και συναίσθημα στην Εικαστική Εγκατάσταση των μαθητών του 10ου Δ.Σ.Βόλου

Φαντασία και συναίσθημα στην Εικαστική Εγκατάσταση των μαθητών του 10ου Δ.Σ.Βόλου

Το 10ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετέχει στη δισχολική έκθεση τέχνης «ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ», που πργματοποιείται από τη ΔΔΕ Μαγνησίας στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικοί Κέντρου Νέας Ιωνίας, με μια πρωτότυπη, συμβολική,  εικαστική εγκατάσταση, που είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και φέρει τον τίτλο:  «ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ».

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων του 10ου Γυμνασίου Βόλου Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος αναφέρει σχετικά: «Φέτος στο 10ο Γυμνάσιο δουλέψαμε με τα της Γ' τάξης, ένα έργο βασισμένο στην νοητική αλλά και συναισθηματική προσέγγιση του σχολικού τος από τους ίδιους τους μαθητές. Δημιουργήσαμε μια εγκατάσταση στο χώρο από χαρτόνι, νάιλον, ξύλο, χρώματα και σχολικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Εξερευνώντας την έννοια της «ς», θελήσαμε να δουλέψουμε όχι μόνο πάνω στην επανάχρηση υλικών πραγμάτων, αλλά και στη σύνθεση εννοιών, όπως η γνώση, η εμπειρία, η συλλογικότητα, ο ανταγωνισμός, το παλιό/καινούριο κ.ά..

Η ως ιδέα βρίσκεται όχι μόνο στη χρήση των αντικειμένων αλλά και στον συμβολικό συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων στο τελικό αποτέλεσμα. Το θρανίο, η σχολική καρέκλα, τα βιβλία είναι τα πιο βασικά στοιχειά της μαθητικής ς. Πως βιώνονται αυτά τα στοιχειά; Ποια είναι η θέση τους στη σχολική καθημερινότητα; Πόση και ποια αξία έχουν για τους μαθητές; Τα προβληματίστηκαν και κατόρθωσαν να συνθέσουν σε μια τρισδιάστατη εικόνα τα ανάμικτα συναισθήματα, τις συγκεχυμένες ιδέες, και τις αντιφατικές ίσως προσδοκίες που τους δημιουργεί το σχολείο.

Με απλά λοιπόν υλικά -υλικά ανακύκλωσης- δημιουργήθηκε προοδευτικά ένα έργο που έχει τουλάχιστον μια αλήθεια να πει: « Αυτό που ζούμε ως μαθητές δεν μας αρκεί, θέλουμε πολύ περισσότερα και τα θέλουμε τώρα!» Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που μέσα από το γόνιμο αυθορμητισμό τους,  τη δημιουργική τους ματιά αλλά και με μια απροσδόκητη ωριμότητα φέρανε εις πέρας το εικαστικό αυτό εγχείρημα.»

Η διευθύντρια Δανιηλίδου αναφέρει σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου στην έκθεση: «Η Παιδεία είναι κάτι που καλλιεργείται συστηματικά μέσα από δράσεις στις οποίες εμπλέκονται δημιουργικά οι μαθητές και όταν ο εκπαιδευτικός γίνεται  εμψυχωτής και καθοδηγητής, η προσέγγιση της γνώσης είναι και ολιστική και διαθεματική. Στο 10ο Γυμνάσιο προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε την στις διάφορες εκφάνσεις της ως διδακτικό εργαλείο και πρακτική για την διδασκαλεία και την εμπέδωση διαφόρων μαθημάτων, καθώς βαθειά πεποίθησή μας είναι ότι Παιδεία χωρίς τέχνη και πολιτισμό δεν υπάρχει.»

Κατεστραμμένα σχολικά θρανία, βιβλία και καρέκλες συνθέτουν την εικαστική εγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου Βόλου

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση