Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Φαντασία και συναίσθημα στην Εικαστική Εγκατάσταση των μαθητών του 10ου Δ.Σ.Βόλου
Φαντασία και συναίσθημα στην Εικαστική Εγκατάσταση των μαθητών του 10ου Δ.Σ.Βόλου

Φαντασία και συναίσθημα στην Εικαστική Εγκατάσταση των μαθητών του 10ου Δ.Σ.Βόλου

Το 10ο Βόλου συμμετέχει στη διασχολική τέχνης «ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ», που πραγματοποιείται από τη ΔΔΕ στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικοί Κέντρου Νέας Ιωνίας, με μια πρωτότυπη, συμβολική,  εικαστική εγκατάσταση, που είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και φέρει τον τίτλο:  «ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ».

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων του 10ου Γυμνασίου Βόλου Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος αναφέρει σχετικά: «Φέτος στο 10ο δουλέψαμε με τα παιδιά της ’ τάξης, ένα βασισμένο στην νοητική αλλά και συναισθηματική προσέγγιση του σχολικού περιβάλλοντος από τους ίδιους τους . Δημιουργήσαμε μια εγκατάσταση στο χώρο από χαρτόνι, νάιλον, ξύλο, χρώματα και σχολικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Εξερευνώντας την έννοια της «ανακύκλωσης», θελήσαμε να δουλέψουμε όχι μόνο πάνω στην επανάχρηση υλικών πραγμάτων, αλλά και στη σύνθεση εννοιών, όπως η γνώση, η εμπειρία, η συλλογικότητα, ο ανταγωνισμός, το παλιό/καινούριο κ.ά..

Η ως ιδέα βρίσκεται όχι μόνο στη χρήση των αντικειμένων αλλά και στον συμβολικό συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων στο τελικό αποτέλεσμα. Το θρανίο, η σχολική καρέκλα, τα βιβλία είναι τα πιο βασικά στοιχειά της μαθητικής ζωής. Πως βιώνονται αυτά τα στοιχειά; Ποια είναι η θέση τους στη σχολική καθημερινότητα; Πόση και ποια αξία έχουν για τους ; Τα παιδιά προβληματίστηκαν και κατόρθωσαν να συνθέσουν σε μια τρισδιάστατη εικόνα τα ανάμικτα συναισθήματα, τις συγκεχυμένες ιδέες, και τις αντιφατικές ίσως προσδοκίες που τους δημιουργεί το σχολείο.

Με απλά λοιπόν υλικά -υλικά ανακύκλωσης- δημιουργήθηκε προοδευτικά ένα που έχει τουλάχιστον μια αλήθεια να πει: « Αυτό που ζούμε ως μαθητές δεν μας αρκεί, θέλουμε πολύ περισσότερα και τα θέλουμε τώρα!» Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που μέσα από το γόνιμο αυθορμητισμό τους,  τη δημιουργική τους ματιά αλλά και με μια απροσδόκητη ωριμότητα φέρανε εις πέρας το εικαστικό αυτό εγχείρημα.»

Η διευθύντρια Δανιηλίδου αναφέρει σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου στην : «Η Παιδεία είναι κάτι που καλλιεργείται συστηματικά μέσα από δράσεις στις οποίες εμπλέκονται δημιουργικά οι μαθητές και όταν ο εκπαιδευτικός γίνεται  εμψυχωτής και καθοδηγητής, η προσέγγιση της γνώσης είναι και ολιστική και διαθεματική. Στο 10ο Γυμνάσιο προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε την Τέχνη στις διάφορες εκφάνσεις της ως διδακτικό εργαλείο και για την διδασκαλεία και την εμπέδωση διαφόρων μαθημάτων, καθώς βαθειά πεποίθησή μας είναι ότι Παιδεία χωρίς τέχνη και πολιτισμό δεν υπάρχει.»

Κατεστραμμένα σχολικά θρανία, βιβλία και καρέκλες συνθέτουν την εικαστική εγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου Βόλου

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση