Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Scientix” – Φεστιβάλ «Ξετυλίγοντας την επιστήμη»
Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Scientix” – Φεστιβάλ «Ξετυλίγοντας την επιστήμη»

Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Scientix” – Φεστιβάλ «Ξετυλίγοντας την επιστήμη»

To Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο European Schoolnet (EUN), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1997 με έδρα τις Βρυξέλλες. Είναι ανεξάρτητος από Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα και έχει μέλη 30 Υπουργεία Εκπαίδευσης της ς. Στοχεύει κύρια στην εφαρμογή της καινοτομίας στη διδασκαλία και τη μάθηση. Το Scientix δημιουργήθηκε το 2009 στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα (project) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι σχετικό με το πεδίο της εκπαίδευσης επιστημών. Μέσα από διάφορα στάδια υλοποίησης δημιούργησε ένα δίκτυο από Εθνικά Σημεία Επαφής (NCPs) και εκπαιδευτικούς Scientix.

Κύριος στόχος του δικτύου είναι η διάδοσή του στις κοινότητες των εκπαιδευτικών, με παράλληλη ενεργοποίηση τους στην ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών που αφορούν τις καινοτόμες και προσεγγίσεις στην εκπαίδευση επιστημών. Το δίκτυο Scientix συνδέει μαζί εκπαιδευτικούς, ερευνητές, φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, στο πεδίο της εκπαίδευσης STEM (Science Technology Engineering Mathematics) και προωθεί την πανευρωπαϊκή συν μεταξύ τους. Φιλοδοξεί δε να συνεχίσει τη βελτίωση της εκπαίδευσης επιστημών ώστε οι μαθητές του 21ου αιώνα να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με το πεδίο STEM.  Το Scientix καθοδηγεί και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς με τους εξής τρόπους:

• Διαχέει πλήθος εκπαιδευτικών πηγών.

• Με την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην διερευνητική μάθηση και εκπαίδευση επιστημών.

• Με την οργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, συνεδρίων όπου , ερευνητές, διαχειριστές προγραμμάτων και φορείς ανταλλάσουν ιδέες και καλές πρακτικές.

• Με την δημιουργία διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Οι εκπαιδευτικοί με τη σύνδεσή τους στον δικτυακό ιστότοπο http://www.scientix.eu/ και την εγγραφή τους μπορούν να γίνουν μέλη μιας μοναδικής εκπαιδευτικής κοινότητας και μπορούν να ωφεληθούν μέσα από την συμμετοχή τους στις ακόλουθες δραστηριότητες.  Διαδικτυακή πλατφόρμα (Μεταφράσεις προγραμμάτων – εγχειριδίων, Τηλεδιασκέψεις, Ιστολόγια (Blog)). Δραστηριότητες διάχυσης (Νέα – Περιλήψεις, Παρουσιάσεις, Παρατηρητήριο, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Εκπαίδευση – Δικτύωση (Συνέδρια, Διαδικτυακές εκδηλώσεις, Σεμινάρια στην FCL, Εκπαιδευτικά εργαστήρια).  Διαδικτυακή εκπαίδευση (Διαδικτυακά σεμινάρια, Κύκλοι μαθημάτων Moodle).

Κέντρο  Εκπαίδευσης – Πολιτισμού – Επιστημών «Αριστοτέλειο» Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μακρινίτσης 131 Β', 38333 Βόλος, Τηλ.: 2421215510 – 6976559659 https://www.facebook.com/kepearistotelio/

Υποστήριξη (Κατάλογος εκπαιδευτών Scientix, Εθνικά σημεία επαφής, Εκπρόσωποι υπουργείων εκπαίδευσης).

Το  Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών «Αριστοτέλειο» ιδρύθηκε το 2014. Μέσω ολιστικών παρεμβάσεων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, στοχεύει στην οικοδόμηση ενός πολυπρόσωπου και πολυεπίπεδου περιβάλλοντος μάθησης, γνώσεων και βιωμάτων.

Απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικά ενηλίκους που επιθυμούν να εμπλακούν ενεργητικά σε καινοτόμες εκπαιδευτικές και μαθησιακές διαδικασίες σε τομείς των επιστημών και του πολιτισμού.    Ο διαχειριστής του και Πρεσβευτής του δικτύου Scientix στην Ελλάδα Μακρής Νικόλαος, με την και υποστήριξη αξιόλογων καινοτόμων εκπαιδευτικών και συνεργατών, προσδοκούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη νέα αυτή Ευρωπαϊκή φιλοσοφία στην εκπαίδευση.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται βασίζονται στην πρωτοπόρο και καινοτόμο ευρωπαϊκή φιλοσοφία εκπαίδευσης επιστημών, γνωστή στην , ως (Science Technology Engineering Arts (All Skils) Mathematics). Πρόκειται για νέα  διαθεματική εκπαιδευτική μεθοδολογία και μαθησιακή διαδικασία που προσπαθεί να εισάγει τους μαθητές, σε μια νέα αντίληψη και γνώση τόσο των επιστημών, όσο και των διαδικασιών του επιστημονικού τρόπου σκέψης και ς, μέσα από την διάδρασή τους με όλα τα γνωστικά πεδία τόσο της επιστήμης, όσο και της τέχνης και του πολιτισμού.

Το Scientix http://www.scientix.eu/ διοργανώνει για την περίοδο 24/4/17 έως 30/4/2017 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την εβδομάδα STEM #STEMDiscoveryWeek,. Το «Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών – Αριστοτέλειο», συμβάλει ενεργά σε αυτή τη προσπάθεια και διοργανώνει την συγκεκριμένη εβδομάδα, την οργάνωση του φεστιβάλ «Ξετυλίγοντας την Επιστήμη» (Unboxing Science). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δράσεις που σα στόχο έχουν την εμπλοκή των νεαρών μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα αντίστοιχα πεδία STEM.

Μέσα από δραστηριότητες: Παιδικής ς, κουκλοθεάτρου, θεάτρου, εικαστικών, κατασκευών, δημιουργικού παιχνιδιού οι εμψυχωτές του κέντρου σχεδίασαν καινοτόμες δραστηριότητες ειδικά για αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η προσέγγιση επιστημονικών πεδίων μέσα από μια εναλλακτική προσέγγιση παιγνιωδών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν επιστημονικές έννοιες καθώς και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.  Οι δραστηριότητες που θα υλοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθημερινά 17:30 – 19:30 βάση του προγράμματος του επισυναπτόμενου αρχείου είναι: «Δαμάζοντας τον άνεμο» Νήπια και Γ΄Δημοτικού (Γιακμογλίδου Ν.) «Ονειροι της πραγματικότητας» Δ΄έως ΣΤ΄Δημοτικού (Καμόσου Ε.) «Ρίξτε μια σταγόνα» Νήπια και Α΄Δημοτικού (Ευαγγέλου Δ. & Φουκαλά Σ.) «Το αλατόνερο στη γή» Α΄Δημοτικού (Γεωργιάδη Π. & Φουκαλά Σ.) «Η τραμπάλα του Αρχιμήδη» Β΄& Γ΄Δημοτικού (Γεωργιάδη Π. & Φουκαλά Σ.)

Κέντρο  Εκπαίδευσης – Πολιτισμού – Επιστημών «Αριστοτέλειο» Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μακρινίτσης 131 Β', 38333 Βόλος, Τηλ.: 2421215510 – 6976559659 https://www.facebook.com/kepearistotelio/

«Καρτεσιανές συντεταγμένες και ρομποτική» Δ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού (Μακρή Α.) «Γεωμετρία και τέχνη: Μια ξεχωριστή συνάντηση» Δ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού (Τεφτίκη Ε.) «Επιπεδοχώρα και Χωροχώρα: Αναζητώντας την πραγματικότητα» Δ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού (Νίκου Ρ.) «Γνωρίζουν τα πουλιά ηλεκτρικά κυκλώματα;» Α΄& Β΄ Δημοτικού (Μακρής Ν.) «Παρουσίαση του δικτύου Scientix» Εκπαιδευτικοί & Κοινό (Μακρής Ν.)

Οι δραστηριότητες είναι ανοικτές για όσους μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν. Για την καλύτερη οργάνωση των εργαστηρίων οι επιθυμούντες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της φόρμας:        https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TU4f0VuVaduAFcrNFf6YBj964Bhyny90V1r6syAFds/edit?usp=sharing

Περισσότερες πληροφορίες:  ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο – Μακρινίτσης 131 Β΄- Βόλος – 2421215510,  6976559659, Μακρής Νικόλαος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση