Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ερώτηση Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου
Ερώτηση  Χρυσής Αυγής Παναγιώτη  Ηλιόπουλου για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ερώτηση Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου – στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας – για τα οποία η κρατική είναι ιδιαιτέρως πενιχρή.

Τα τελευταία χρόνια από το 2010 και εντεύθεν η ελληνική βιώνει την κρίση με κάθε τρόπο και σε όλους του τομείς. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και στον κλάδο της Παιδείας, όπου οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, του Νομού Μαγνησίας, όπου η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία τετραετία, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κόστος των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Πηλίου και οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα με πενιχρά οικονομικά μέσα!

Το γεγονός δε πως στον δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου και έτσι η των σχολείων γίνεται αποκλειστικά με πετρέλαιο, για το οποίο οι προμηθευτές απαιτούν την άμεση αποπληρωμή του, καθιστά τα έξοδα του πετρελαίου για την των σχολείων, το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς τα χρήματα της κρατικής επιχορηγήσεως δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Συγκεκριμένα το Σχολείο Ζαγοράς, χρειάζεται μηνιαίως 1.500 για την θέρμανση. Το Σχολείο Τσαγκαράδας χρειάζεται περίπου 1.200 τον μηνιαίως, ενώ 1.000 ευρώ περίπου τον μήνα, δαπανώνται από τα νηπιαγωγεία για να ζεστάνουν τους μικρούς μαθητές. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που συνολικά το κόστος του πετρελαίου για το τρίμηνο κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 ευρώ, όταν η δημοτική πρωτοβάθμιας επιχορηγείται με το ποσό των 14.000 ευρώ κάθε τρίμηνο και έχει να καλύψει έξοδα όπως το ΙΚΑ των καθαριστριών, την γραφική ύλη, τα αναλώσιμα, την πυρο, την απεντόμωση, τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, αλλά κυρίως την θέρμανση, όλα αυτά για εννέα σχολικά κτίρια, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση