Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ερώτηση Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου
Ερώτηση  Χρυσής Αυγής Παναγιώτη  Ηλιόπουλου για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ερώτηση Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου – στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας – για τα οποία η κρατική επιχορήγηση είναι ιδιαιτέρως πενιχρή.

Τα τελευταία χρόνια από το 2010 και εντεύθεν η ελληνική κοινωνία βιώνει την κρίση με κάθε τρόπο και σε όλους του τομείς. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και στον κλάδο της Παιδείας, όπου οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, του Νομού Μαγνησίας, όπου η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία τετραετία, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κόστος των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Πηλίου και οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα με πενιχρά οικονομικά μέσα!

Το γεγονός δε πως στον δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου και έτσι η θέρμανση των σχολείων γίνεται αποκλειστικά με πετρέλαιο, για το οποίο οι προμηθευτές απαιτούν την άμεση αποπληρωμή του, καθιστά τα έξοδα του πετρελαίου για την θέρμανση των σχολείων, το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς τα χρήματα της κρατικής επιχορηγήσεως δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, χρειάζεται μηνιαίως 1.500 ευρώ για την θέρμανση. Το Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας χρειάζεται περίπου 1.200 ευρώ τον μηνιαίως, ενώ 1.000 ευρώ περίπου τον μήνα, δαπανώνται από τα νηπιαγωγεία για να ζεστάνουν τους μικρούς μαθητές. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που συνολικά το κόστος του πετρελαίου για το τρίμηνο κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 ευρώ, όταν η δημοτική επιτροπή πρωτοβάθμιας επιχορηγείται με το ποσό των 14.000 ευρώ κάθε τρίμηνο και έχει να καλύψει έξοδα όπως το ΙΚΑ των καθαριστριών, την γραφική ύλη, τα αναλώσιμα, την πυροπροστασία, την απεντόμωση, τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, αλλά κυρίως την θέρμανση, όλα αυτά για εννέα σχολικά κτίρια, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στη Σκύρο ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας - https://t.co/foMN4XTnA8 -

  • Εκοιμήθη ο π. Νικόλαος Παγωνάρης - https://t.co/IfIAkDkaAM -

  • Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - https://t.co/QBBlP835fn -

"Αλιεύοντας" την είδηση