Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Εργαλείο γνώσης ο νοήμων σχολικός οργανισμός
Εργαλείο γνώσης ο νοήμων σχολικός οργανισμός

Εργαλείο γνώσης ο νοήμων σχολικός οργανισμός

Τονίστηκε σε ημερίδα για τους διευθυντές Λυκείων

Το συναισθηματικά νοήμων σχολείο μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στους μαθητές, για να περάσουμε από τη γνώση στη μάθηση, με συστηματική δουλειά. Αυτό τονίστηκε στη σημερινή ημερίδα για τους διευθυντές Λυκείων της Μαγνησίαςστο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μαθηματικός του 2ου ΓΕΛ Βόλου και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γεωργία Δημητρακοπούλου , υπεύθυνη έρευνας που έγινε για τις ανάγκες της διπλωματικής εργασίας, με θέμα το ρόλο του διευθυντή στη διαμόρφωση ενός συναισθηματικά νοήμονα σχολικού οργανισμού και η παρέμβασή του ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου, είπε ότι η έρευνα έγινε στα Λύκεια του Βόλου και απάντησαν 153 καθηγητές και αναζητήθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στη συναισθηματική νοημοσύνη των διευθυντών και κατά πόσο βοηθούν στην καταπολέμηση της απαξίωσης.

Η ίδια εξήγησε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη έχει τέσσερις συνιστώσες: την αναγνώριση και τη διαχείριση του συναισθήματος, αξιοποίηση και χρήση. Η αξιοποίηση αφορά στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και η χρήση στις δεξιότητες που αποκτά ο διευθυντής.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι η διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και η χρήση στις κοινωνικές δεξιότητες, μετατρέπει τον διευθυντή από απλό γραφειοκράτη σε ηγέτη της σχολικής μονάδας και βοηθούν το σχολείο να εξελιχθεί και να γίνει συναισθηματικά νοήμων σχολικός οργανισμός. Αυτός ο σχολικός οργανισμός έχει στόχο να προάγει τη νοημοσύνη όλων των εμπλεκομένων μερών του (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της ευρύτερης κοινωνίας), καθώς εξελίσσεται και μετασχηματίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. και διευθυντής σπουδών του μεταπτυχιακού προγράμματος οργάνωση και διοίκηση στην εκπαίδευση Χρήστος Γκόβαρης τόνισε ότι εδώ και 15-20 χρόνια ο παιδαγωγικός χώρος έχει κατακλυστεί από αλλότριες έννοιες όπως αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα μάθησης, που είναι πολύ μακριά από βασικό ζητούμενο τη στήριξη της μάθησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συναισθηματική σχέση είναι η βάση της μάθησης και αν δεν υπάρχει η γνώση είναι κάτι το αναλώσιμο και εφήμερο και ότι συναισθηματικά νοήμων σχολείο είναι αυτό που θα στηρίξει συναισθηματικά όλους τους μαθητές, για να νιώσουν καλοδεχούμενοι και αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως σκέψη αναγνωρίζεται.

Ο κ. Γκόβαρης παρέπεμψε σε έρευνα του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές από προβληματικές «καταστάσεις» πετυχαίνουν υψηλές μαθητικές επιδόσεις, αρκεί να είναι θετικό το σχολικό περιβάλλον και δήλωσε ότι το σχολείο και το μοίρασμα βιωμάτων αναγνώρισης είναι το κλειδί για τη σχολική ισότητα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» Θανάσης Λιούπης είπε ότι με την εκπαίδευση των καθηγητών με μια καινοτόμο διδασκαλία, θα προκύψουν καλύτερα παιδιά στην κοινωνία.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, που αντικαθιστά τη γνωστική νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο, αφορά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μέσω αυτής ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει τη σπίθα γνώσης που υπάρχει στον μαθητή και να την ενδυναμώσει και μέσα από συστηματική δουλειά να περάσουμε από τη γνώση στη μάθηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυρ. Μητσοτάκης από Εύβοια: Ταχύτατα οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες - https://t.co/Vih1UHxNtH -

  • Παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος στα Φάρσαλα - https://t.co/KuubSgfJRQ -

  • Ακυρώνεται η φετινή ΔΕΘ- Κατεβάζει "ρολά" η εστίαση από τις 12 τα μεσάνυχτα στον Βόλο - https://t.co/774XuGBRpd -

"Αλιεύοντας" την είδηση