Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Μουσεία του Βόλου
Επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικές  δραστηριότητες στα Μουσεία του Βόλου

Επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Μουσεία του Βόλου

Tο χειμερινό ωράριο λειτουργίας για το ευρύ κοινό

 

Η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, λειτουργίας του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου,  καλεί τους εκπαιδευτικούς της περιοχής να προγραμματίσουν τις επισκέψεις σχολικών ομάδων ή τάξεων στα Μουσεία του Δήμου. Mαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μπορούν να παρακολουθήσουν οργανωμένες περιηγήσεις και να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες ανά  ηλικία.

Αναλυτικότερα:

Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του με τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο κοντά τόσο μακριά». Οι μαθητές που θα πραγματοποιήσουν οργανωμένη σχολική , μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση, να επεξεργαστούν αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου, να ζωγραφίσουν, να ασχοληθούν με δράσεις σχετικές με τις ενότητες Ενδυμασία, Εργασία Άνθρωποι, Αθλητισμός, Αστικός χώρος, Διασκέδαση, Περίοδοι κρίσης, Κατοικία.

Παράλληλα στο Μουσείο Πόλης λειτουργούν ή έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες περιοδικές εκθέσεις.

Πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων:

– έως 29 Οκτωβρίου 2016: συνεχίζεται η έκθεση «Η Συρία που αγάπησα» με χάρτες, video, φωτογραφίες και άλλο υλικό από τη Συρία πριν τις που έφερε ο πολυετής Εμφύλιος και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του ISIS. Την της έκθεσης έχει η ιστορικός και συγγραφέας, Μαριάννα Κορομηλά και η Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα».  Στο πλαίσιο της έκθεσης η κα Κορομηλά θα δώσει δύο διαλέξεις στο Μουσείο της Πόλης, η πρώτη με θέμα «Ταντμόρ – Παλμύρα, η θρυλική καραβανούπολη της συριακής ερήμου», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 19.00 και  η δεύτερη με θέμα «Η παραποτάμια Απάμεια, η μία από τις τέσσερις ελληνιστικές πόλεις που συγκροτούσαν την πρωτεύουσα του απέραντου Βασιλείου των Σελευκιδών», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 19.30.

– 4 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017: «30 χρόνια Εγγλεζονήσι». Έκθεση αφιερωμένη στην τριαντάχρονη πορεία του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι». Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι ο ιδανικός τόπος εορτασμού των τριάντα χρόνων του Συλλόγου, καθώς από το 2014 παρουσιάζει όπως προαναφέρθηκε τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά», αφιερωμένη στους πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

– 13 Δεκεμβρίου 2017 έως 28 Φεβρουαρίου 2018: Μεγάλη έκθεση με θέμα «Γεύσεις της Μαγνησίας» σε συν με τον φορέα πολιτισμού της Ι. Μ. Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός». Η έκθεση με πλούσια και ποικίλη θεματική, θα απλώνεται σε όλους τους ορόφους του Μουσείου και θα πλαισιωθεί από μια σειρά δραστηριότητες.

 

Για τα τμήματα που έχουν ήδη επισκεφθεί το Μουσείο τα προηγούμενα έτη δίνεται η δυνατότητα (σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς) περιήγησης και δράσεων σε επιλεγμένα θέματα σχετικά με την τοπική ιστορία (χρονολόγιο, πρόσφυγες, βιομηχανία,  κ.ά.)

Επιπλέον, μαθητές των Ε΄ και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού, μπορούν από 1 έως 30 Νοεμβρίου να παρακολουθήσουν, προσαρμοσμένο στους χώρους του Μουσείου Πόλης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στους δρόµους της Αντίστασης», που σχεδιάστηκε από το Παιδαγωγικό τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας κι εφαρμόστηκε αρχικά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ν. Ιωνίας.

Παράλληλα, κάθε Σάββατο στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου υλοποιείται από το Θέατρο της Εμπειρίας κι εμψυχωτή την παιδαγωγό Παναγιώτα Έλληνα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παίζουμε και μαθαίνουμε στο Μουσείο». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικίας 6-10 ετών, με όριο συμμετοχής έως 24 και κόστος συμμετοχής 4 ανά παιδί. Οι δραστηριότητές του βασίζονται στο θεατρικό παιχνίδι, την κινητική αγωγή, την παντομίμα, τα εικαστικά και το βιωματικό παιχνίδι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί και για σχολικές τάξεις από Α΄ έως Ε΄ Δημοτικού, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από 10.00 έως 12.00 και με κόστος συμμετοχής 2 € ανά μαθητή (δωρεάν για τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα). Για πρόσθετες εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τις προγραμματισμένες περιοδικές εκθέσεις θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ο χρόνος ς υπολογίζεται σε 2 διδακτικές ώρες περίπου.

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25 άτομα.

Η οικονομική συμμετοχή είναι 1€ ανά μαθητή (δωρεάν για τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα).

Οργανωμένες περιηγήσεις, εμπλουτισμένες με σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και περιπάτους υλοποιούνται στο σύνολο των δομών του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Πληροφορίες για τα συγκεκριμένα Μουσεία και το περιεχόμενο των συλλογών τους βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://doepap.gr/egkatastaseis/?cid=politistiki-klironomia

www.vmoc.gr

 

Ωράριο εκπαιδευτικών επισκέψεων

Προτεινόμενες ημέρες και ώρες επίσκεψης είναι:

– Μουσείο Πόλης του Βόλου: Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 – 12.00

– Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς, Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη – Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας Κατηχωρίου:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 – 12.30

– Μουσείο Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια, Χώρος Μνήμης Δράκεια 18.12.1943 και Λαογραφική Συλλογή Δράκειας: Τρίτη και Πέμπτη 9.30 – 12.30

– Περιήγηση σε πολιτιστική διαδρομή στον χώρο των Παλαιών Βόλου (διάρκεια 30΄) ή σε επιλεγμένα σημεία της πόλης του Βόλου: Πέμπτη και Παρασκευή 9.30 – 12.30

 

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν επίσκεψη με τους μαθητές τους σε όλα τα παραπάνω Μουσεία, μπορούν καθημερινά εκτός Δευτέρας να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Μουσείου Πόλης 2421029878 ή στο mail museum.volos@gmail.com.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ωράριο λειτουργίας για το κοινό από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου:

– Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά): Τρίτη έως Κυριακή 10.30-13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00

– Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, (Αρχοντικό Τοπάλη, Μακρινίτσα) & Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς (Αρχοντικό Ζούλια): Τετάρτη έως Σάββατο 9.00 – 14.30 και Κυριακή 11.00 – 14.30

– Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη – Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας Κατηχωρίου,

Δράκεια, Χώρος μνήμης 18.12.1943 και Λαογραφική Συλλογή (στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Δράκειας) και Κοινοτικό Κέντρο Πολιτισμού Σταγιατών: Κυριακή 11.00 – 13.00

Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια (Βλαχάβα και Γαζή, Βόλος): Τετάρτη και Πέμπτη 18.00 – 20.00

Μουσείο Μεταξουργείου Ετμεκτζόγλου (Καραμπατζάκη –Αναπαύσεως, Ν. Ιωνία): Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00 – 13.00

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Χρ. Λούλη 33α με Κρήτης, Ν. Ιωνία): Τετάρτη 18.00 – 20.00

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση