Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Επιλογή Ευθύνης: «Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση»
Επιλογή Ευθύνης: «Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση»

Επιλογή Ευθύνης: «Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση»

 

«Στον απόηχο της επίσκεψης και της εμπνευσμένης ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία, την ανοιχτή κοινωνία, τη φιλοξενία, το ελληνικό φιλότιμο, την έννοια του πολίτη, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη γενναιοδωρία των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες, και ενώ τιμούμε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου, το πιο ουσιαστικό μάθημα πολιτικής και ηθικής στη νεότερη μας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, τη μόρφωση, ένα γεγονός στην τοπική μας κοινωνία ήρθε να αμαυρώσει την εικόνα της δημοκρατικής και εθνικής ανάτασης.

Η άρνηση των γονέων στο Σέσκλο, παρά τη θετική εισήγηση του Διευθυντή, να αποδεχτούν τη λειτουργία στο δημοτικό σχολείο της περιοχής προγράμματος φοίτησης για τα προσφυγόπουλα του Μόζα. Και μάλιστα προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στην απογευματινή ζώνη, με άλλους εκπαιδευτικούς και με τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προηγηθούν βεβαιώσεις εμβολιασμού των προσφυγόπουλων.

Τα παραπάνω τονίζει  η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» με αφορμή την άρνηση του συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου Σέσκλου να αποδεχτούν στο σχολείο τη λειτουργία προγράμματος φοίτησης για τα προσφυγόπουλα του Μόζα και προσθέτει: “Η οικονομική κρίση, τα προβλήματα ταυτότητας, η διεθνής αστάθεια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, δίνουν τροφή στις ξενοφοβικές αντιλήψεις σε όλη την Ευρώπη. Όμως δεν επιτρέπεται, με τις αξίες και την που έχουμε, να μας κυριαρχήσει ο και να δείξουμε αδιαφορία απέναντι στο δράμα των προσφύγων. Το σχολείο δεν είναι κτήμα κανενός. Το σχολείο είναι, πρώτ' από όλα, χώρος προαγωγής του ανθρωπισμού, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

Με το όραμα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που θα εξοπλίζει τα παιδιά με αξίες, γνώσεις, δεξιότητες, διανοητικά και ψυχικά εφόδια, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Όχι για να υποτάσσονται σ' αυτή, αλλά για την ερμηνεύουν πολύπλευρα και να αγωνίζονται να την αλλάξουν και να τη βελτιώσουν. Γιατί η μόρφωση δεν είναι μόνο υπόθεση γνώσεων, είναι στάση ζωής.

Και καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας να αντιδράσουν   στη μεγάλη πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το εκπαιδευτικό μας σύστημα: την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Καλούμε, ακόμη, τη Δημοτική Αρχή, την , τους κοινωνικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, την Ένωση γονέων και κηδεμόνων, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, να υπερασπιστούν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση. Δεν αξίζει στον Βόλο του Ρήγα, του Κοραή, του πρώτου εργατικού κέντρου στη χώρα, του Δελμούζου, των ριζοσπαστικών ιδεών και της ς Αντίστασης, η ρετσινιά του ξενοφοβικού. Δεν αξίζει στα παιδάκια του Σέσκλου να γαλουχούνται με τέτοιες αντιλήψεις.»

Η ΝΕ ς ΣΥΡΙΖΑ

Εκφράζουμε την έντονη έκπληξή μας για την απόφαση του συλλόγου γονέων του Δημοτικού Σχολείου Σέσκλου να μη δεχτεί να φοιτήσουν εκεί τις απογευματινές ώρες τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην πόλη μας.

Ο σύλλογος γονέων προχώρησε σε αυτή την  απόφαση, παρά τη θετική εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι έχει γίνει ο  εμβολιασμός των προσφυγόπουλων.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στη των αγώνων και των δημοκρατικών παραδόσεων υπάρχει μαζικός σύλλογος που αρνείται να δείξει την αλληλεγγύη του και αδιαφορεί για το δικαίωμα στη μόρφωση παιδιών που ο πόλεμος έδιωξε από τη χώρα τους και τα έφερε στην πόλη μας.

Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι ξενοφοβικές αντιλήψεις   βρίσκουν έδαφος σε φορείς που εκφράζουν τμήμα της κοινωνίας μας.

Ελπίζουμε πως αυτή η απόφαση αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης και άγνοιας.

Καλούμε τον σύλλογο γονέων του Δημοτικού Σχολείου Σέσκλου να επανεξετάσει τη θέση του.

Το δικαίωμα στη μόρφωση και σε μια ανθρώπινη ζωή  αφορά όλους και όλες.

Αυτό είναι και ένα από τα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα του Πολυτεχνείου την επέτειο του οποίου τιμάμε σήμερα.

H Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δ. Βόλου

Αναφορικά με την υπόθεση αντίδρασης γονέων του δημοτικού σχολείου Σέσκλου, σχετικά με τη φοίτηση προσφύγων, το Δ.Σ. της Ένωσης, επισημαίνει, ότι το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση, δυστυχώς μπαίνει στη δίνη των όποιων αντιπαραθέσεων, ειδικά μάλιστα που ως θέμα, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.

Η οποιαδήποτε άρνηση, η οποία ίσως πηγάζει από τη μη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων, αποτελεί παραφωνία μπροστά στο «κύμα αλληλεγγύης» που έδειξε ο λαός και της Μαγνησίας.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε, ότι οι υποδομές των σχολικών κτιρίων, είναι δημόσιες, ανήκουν σε όλους και δε μπορεί να «απαγορευτεί» η μάθηση σε κανέναν, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Άλλωστε το μήνυμα της σημερινής Επετείου της 17 Νοέμβρη «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», είναι αποδεκτό, ότι παραμένει επίκαιρο, για όλους, πόσο μάλλον για τους πρόσφυγες που πασχίζουν και για τις τρεις διεκδικήσεις.

Η Παιδεία, είναι το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και ο πυρήνας, θεωρούμε ότι παραμένει το σχολείο.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε, ότι και το Υπουργείο Παιδείας, φέρει τις δικές του ευθύνες, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει, όπως έχει σημειώσει με αναφορές της η Ένωση, να φροντίσει για την εκπαίδευση των προσφύγων, την πρόσληψη αναπληρωτών για την εκπαίδευσή τους, την εξεύρεση χώρων, την σωστή και εκπαιδευτικών, την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και οτιδήποτε άλλο θα αφορούσε στην ομαλή ένταξη στις σχολικές κοινότητες.

Τιμητικό αποτελεί το γεγονός, ότι τα προσφυγόπουλα, θα γαλουχηθούν με την πολιτισμό και την ελληνική νοοτροπία, ενώ το μάθημα της «Ελληνικής Γλώσσας», θα αποτελέσει ένα από τα βασικά μαθήματα της απογευματινής τους διδασκαλίας, η οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, δε θα εμποδίζει τη λειτουργία του υιπου σχολείου.

Η Ένωση, έχει εδώ και αρκετά χρόνια στους κόλπους της μέλη, που δραστηριοποιούνται μάλιστα έντονα και στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, γονείς παιδιών, που προέρχονται από άλλα κράτη, έχοντας παράλληλα ίσως άλλη θρησκεία, άλλο πολιτισμό, άλλη κουλτούρα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Ίσως είναι επίκαιρο για μία ακόμη φορά, το σύνθημα που υπάρχει αναρτημένο σε πολλά σχολεία, «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», αλλά και μια πτυχή απ΄ τον «Δεκάλογο» του Paulo Coelho, ότι «Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν έτσι…».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση