Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν να είναι αργά
ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν να είναι αργά

ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν να είναι αργά

Το πρόσφατο κλείσιμο των σχολείων ένεκα της πανδημίας απέδειξε πως η άρνηση ή/και η αβελτηρία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης τόσο των ών όσο και των εκπαιδευτικών, όπως επανειλημμένως έχει ζητήσει η Ομοσπονδία αλλά και οι επιστήμονες, απέβη μοιραία.

Το αντιεπιστημονικό αφήγημα πως «στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο ιός» οδήγησε στην καταγραφή τουλάχιστον 5.000 κρουσμάτων κορωναϊού σε ές και μαθήτριες (σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ).

Από αυτή την αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχουν εξαιρεθεί τα ειδικά σχολεία, τα οποία και αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα που αφορούν στην υγειονομική ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα, τίθενται ζητήματα που αφορούν:

  • Τις ηλικίες των μαθητών και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές: η πλειοψηφία των μαθητών των ειδικών σχολείων είναι ενήλικες και εμπλέκονται σε αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και σε παρέες συνομηλίκων.

  • Τη μη δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών κανόνων από μεγάλη μερίδα μαθητών ένεκα της ιδιαιτερότητας της κατάστασής τους: αδυναμία για την ορθή χρήση μάσκας, αδυναμία τήρησης των αποστάσεων, κ.ά.

  • Την ανεπάρκεια ή / και ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες υγειονομικού συναγερμού.

  • Τις μετακινήσεις από και προς το σπίτι των μαθητών: εμπλοκή κατά τις μετακινήσεις των μαθητών με μαθητές άλλων σχολείων, παραμονή τους εντός των γεμάτων λεωφορείων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μάσκα.

  • Την προστασία του προσωπικού.

Όλα τα παραπάνω, αλλά κι ακόμη περισσότερα, δεν μπορούν να λυθούν με τη μέχρι τώρα λογική και τακτική του Υπουργείου Παιδείας «βλέποντας και κάνοντας» και με πρωτόκολλα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει στα Ειδικά Σχολεία (όπως έγινε άλλωστε και στην κοινωνία) με ολέθρια αποτελέσματα.

Οι δομές Ειδικής Αγωγής διαχειρίζονται άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και οποιοσδήποτε πολιτικά ανεύθυνος χειρισμός ισοδυναμεί με έγκλημα. Εφόσον το Υπουργείο επιθυμεί αν παραμείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, επιθυμία που άλλωστε συμμερίζονται και οι εκπαιδευτικοί που τα στελεχώνουν, οφείλει:

  • Να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και με οδηγίες και ιατρική καθοδήγηση για τα καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν.

  • Να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές για τον σκοπό αυτό.

  • Να παράσχει άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

  • Να τοποθετήσει άμεσα το απαραίτητο προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ- καθαριότητας) στα Ειδικά Σχολεία με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια.

  • Να φροντίσει για την επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

  • Να φροντίσει για την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και τη μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Το ζητούμενο είναι οι αποκλειστικά δημόσιες και σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.

  • Να υποστηρίξει με κάθε μέσο τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους.

 

Η εξ απόστασεως εκπαίδευση και οι προτάσεις της ΟΛΜΕ

H OΛΜΕ από το καλοκαίρι είχε προτείνει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο (μειωμένο αριθμό μαθητών/τριων ανά τμήμα, τεστ σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας κλπ), κανένα από τα οποία δεν υιοθετήθηκε από το ΥΠΑΙΘ, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πάνω από 5000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νέους/ες έως 17 ετών από την αρχή της πανδημίας. Με δεδομένη την ανυπαρξία τεστ για τον Covid ακόμα και στα σχολεία που σημειώθηκαν κρούσματα, αγνοούμε ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές/τριες. Σχετικά με τα μέτρα που προτείναμε, είχαμε εγκαίρως προβλέψει ότι «…αν δεν τηρηθούν, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να αναγκαστεί το ίδιο το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Η κυβέρνηση που δεν διέθεσε κονδύλια για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και που ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να στείλει τις κατάλληλες μάσκες στα σχολεία, αφού πρώτα αγνόησε τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και ειδικούς (που πρότειναν μειωμένο αριθμό μαθητών/τριων ανά τμήμα) αναγκάστηκε να ξανακλείσει τα σχολεία, για να ακολουθήσει ένα νέο φιάσκο με την «περιβόητη» και πολυδιαφημισμένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ΕξΑΕ).

Η Ομοσπονδία κατά την πρώτη αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και για την ΕξΑΕ (αναβάθμιση ΠΣΔ, εξοπλισμό σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και σχολεία, προστασία προσωπικών δεδομένων, , ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό κ.ά.). Ωστόσο, τόσο το ΥΠΑΙΘ όσον αφορά στα διοικητικά μέτρα όσο και το ΙΕΠ, όσον αφορά τα παιδαγωγικά ζητήματα, για μία ακόμα φορά δεν υιοθέτησαν καμία από τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές οδηγούν στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση:

  • Η αδιαφορία του Υπουργείου για την αναβάθμιση των υποδομών του ΠΣΔ οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης τις πρώτες μέρες εφαρμογής της, και στην προβληματική της λειτουργία μέχρι και σήμερα.

  • Η απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ότι την Κυριακή το βράδυ, το ΥΠΑΙΘ άλλαξε τις διευθύνσεις των εικονικών τάξεων που χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, με αποτέλεσμα να χαθούν και πάλι οι πρώτες διδακτικές ώρες της Δευτέρας.

  • Η μη ταυτοποίηση των μαθητών για την είσοδό τους στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης έχει ως αποτέλεσμα άγνωστοι να εισέρχονται στις ηλεκτρονικές «τάξεις» να κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών αλλά και να παρατηρούνται ακόμα και φαινόμενα προβολής ακατάλληλων βίντεο εν ώρα «μαθήματος».

  • Η παντελής έλλειψη προστασίας προσωπικών δεδομένων μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών και η μη συμμόρφωση του ΥΠΑΙΘ με τις συστάσεις της ΑΠΔΠΧ είχε ως αποτέλεσμα την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων και την

  • ανάρτησή τους στα social media, με περιπαικτικά σχόλια για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.

  • Η μη παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές/τριες και σχολικές μονάδες οδήγησε σε νέο αποκλεισμό από την εκπαίδευση όσων μαθητών/τριων ανήκουν στις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με το ΥΠΑΙΘ να δίνει μάλιστα εντολή να παίρνουν και απουσίες. Πρόβλημα εξοπλισμού αντιμετωπίζουν και όσες οικογένειες διαθέτουν έναν υπολογιστή, από τον οποίο όμως πρέπει ταυτόχρονα να εργαστούν οι γονείς και να εκπαιδευτούν δύο και τρία παιδιά. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χορήγηση 80.000 τάμπλετ από τον Ιανουάριο είναι προς το παρόν μόνο λόγια.

  • Η δήθεν δωρεάν συμμετοχή των μαθητών/τριων μέσω σταθερού τηλεφώνου, που δεν είναι δωρεάν για όσους συνδρομητές δεν έχουν πρόγραμμα απεριόριστων αστικών κλήσεων, οδήγησε σε υπέρογκες χρεώσεις τις οικογένειες των μαθητών/τριων.

  • Ο επωμισμός του τεράστιου κόστους τεχνολογικού εξοπλισμού από τους εκπαιδευτικούς.

  • Ταυτόχρονα έχουμε το εξαιρετικά αντιπαιδαγωγικό και μορφωτικά μη αποδοτικό φαινόμενο οι μαθητές/τριες να βρίσκονται μπροστά στην οθόνη για επτά διδακτικές ώρες το πρωί για να παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου και να συνεχίζουν και αργότερα, πάλι μπροστά σε μία οθόνη, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Το ΙΕΠ από την πλευρά του δεν έκανε ποτέ την απαραίτητη χαρτογράφηση των κενών της περυσινής χρονιάς, δεν εξέδωσε σαφείς και ρεαλιστικές οδηγίες για την κάλυψη τις ύλης που χάθηκε, επαναπαύθηκε σε γενικόλογες παιδαγωγικές οδηγίες και το ελλειμματικό διδακτικό υλικό για την ΕξΑΕ, δεν επιμόρφωσε συστηματικά και οργανωμένα τους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως διδακτική μεθοδολογία, και παραμένει για δεύτερη σχολική χρονιά άφωνο. Αγνοώντας κάθε παιδαγωγική αρχή δεν εισηγείται ούτε καν τη μείωση της ύλης και τη μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, παρότι χάθηκαν και χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης, που επί 8 μήνες δεν προετοίμασαν την ομαλή λειτουργία της ΕξΑΕ.

Αγνοώντας της πραγματικότητα αυτή, η Υπουργός Παιδείας εξακολουθεί να δηλώνει περιχαρής ότι όλα βαίνουν καλώς και να προβαίνει και πάλι σε αόριστες εξαγγελίες. Εξακολουθεί να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή της πολιτική, αδιαφορώντας για τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Όχι μόνο ΥΠΑΙΘ και κυβέρνηση δε διέθεσαν ούτε 1€ για την προετοιμασία της ΕξΑΕ από το κρατικό ταμείο, αλλά δεν αξιοποίησαν ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια, που ήταν γνωστά από αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω των οποίων η Πορτογαλία διέθεσε 100.000 υπολογιστές στα σχολεία της για τις ανάγκες της ΕξΑΕ.

Το βάρος των συνεπειών της αρνητικής πολιτικής του ΥΠΑΙΘ πέφτει και πάλι στις πλάτες των εκπαιδευτικών, που αν και γνωρίζουν ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, πασχίζουν να προσφέρουν έστω και εξ αποστάσεως, με αποκλειστικά δικά τους μέσα για μία ακόμα φορά, την μόρφωση που αξίζει στη νέα γενιά.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει άμεσα:

  • Στην αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με υπολογιστικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

  • Στην παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία.

  • Στη δραστική μείωση της ύλης σε όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων και ειδικά της Γ' Λυκείου, στην επανάληψη της εξ αποστάσεως διδαχθείσας ύλης, μόλις ανοίξουν τα σχολεία και στην κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.

  • Στη μη προσμέτρηση των απουσιών στους μαθητές που αδυνατούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

  • Στην προστασία των προσωπικών δεδομένων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ζητά  άμεση με την υπουργό Παιδείας για όλα τα ανωτέρω ζητήματα και για όσα άλλα ταλανίζουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην της 26ης Νοεμβρίου, που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας.

Να σταματήσει τώρα η απαγόρευση μετακίνησης των εκπαιδευτικών

Στις 16 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε εγκύκλιος με την υπογραφή της Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας που καλεί τους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν στις περιοχές τους, ώστε να «παραμένουν στη διάθεση των Διευθυντών/Προϊσταμένων των σχολείων τους για άσκηση εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου που τυχόν θα τους ζητηθεί»

Παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, παρά το ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαγορεύονται οι ατομικές μετακινήσεις των συναδέλφων, το Υπ. Παιδείας στερεί το δικαίωμα από τους συναδέλφους (αναπληρωτές ως επί το πλείστον) να μετακινηθούν προς τις περιοχές τους. 

Το , όπως έκανε και στο πρώτο lockdown, δεν παρέχει στήριξη στους συναδέλφους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς-εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Άλλοι συνάδελφοι έχουν ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται την υποστήριξη τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Προφανώς και θα ενημερώσουν την υπηρεσία για την περιοχή μετάβασής τους, αλλά δεν μπορεί να είναι όμηροι του Υπ. Παιδείας «για άσκηση εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου που τυχόν θα τους ζητηθεί». Άλλωστε υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι σε κάθε σύλλογο διδασκόντων που μπορούν να βοηθήσουν σε όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει.

Αντί το Υπ. Παιδείας να βγάζει εγκυκλίους που δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην εκπαίδευση, παρά μόνο προβλήματα στους συναδέλφους,  να φροντίσει να λύσει τώρα τα ζητήματα της καθολικής ς των μαθητών στην «εξ αποστάσεως διδασκαλία», να αξιοποιήσει τις 2 εβδομάδες Lockdown που απομένουν ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών που είναι γνωστά εδώ και μισό χρόνο, για να ανοίξουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία.

Το άμεσα να πάρει πίσω την εγκύκλιο και να επιτρέψει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στις περιοχές τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση