Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα στολίδι για την Ειρεσιώνη»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα στολίδι για την Ειρεσιώνη»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα στολίδι για την Ειρεσιώνη»

Η Εφορεί Αρχιοτήτων ς σε με το Σωματείο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου διοργανώνουν με τίτλο «Ένα στολίδι για την Ειρεσιώνη» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο , την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10:30.Tην εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη μουσικό δρ Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.

 Η Ειρεσιώνη προέρχεται από τη λέξη είρος (έριον=μαλλί). Σύμφωνα με πολλές αναφορές σε κείμενα, ήταν κλάδος ελιάς ή αγριελιάς (κότινος) ή δάφνης στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και έφερε κρεμασμένους τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, , αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά) και ληκύθια με  λάδι και μέλι.

Η Ειρεσιώνη περιφερόταν στους δρόμους των Αθηνών, το μήνα Πυανεψιώνα (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), αρχή του θρησκευτικού έτους, από παιδιά «αμφιθαλή»,των οποίων δηλαδή και οι δύο γονείς ζούσαν. Τα παιδιά έψαλλαν ειδικό άσμα με το ίδιο όνομα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη ή την κυρά.  Όταν έφθαναν στα δικά τους σπίτια, ιδίως στα αγροτικά, κατά τον Αριστοφάνη, κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτα, όπου έμενε μέχρι την ίδια ημέρα του επόμενου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 5 έως 12ετών με τους γονείς τους και να στολίσουν την Ειρεσιώνη του Μουσείου με στολίδια εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό .

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 12:30 μμ.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις Συμμετοχής: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου έως Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 12:30 – 14:00.

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευαγγελία Σταμέλου

Tηλ. επικοινωνίας: 2421076278, εσωτ. 122ήe-mail: estamelou@culture.gr

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση