Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος»
Εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος»

Εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος»

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια της δράσης για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού για τη ναυτική της Ελλάδος με τίτλο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», σε μορφή εκπαιδευτικού πακέτου με έντυπο και ψηφιακό υλικό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός – Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας».

Την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού πακέτου μετά από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, δρ. Ψηφιακής Λαογραφίας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μαρία Γκασούκα, ομότιμη καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» αποτελείται από έξι βιβλία τριάντα δυο σελίδων και ένα βιβλίο τριάντα δύο σελίδων «Οδηγός για το εκπαιδευτικό – Μεθοδολογία προγράμματος». Για κάθε ενότητα και βιβλίο υπάρχει και ένα έντυπο (Α3) χρονογραμμής (timeline). Το έντυπο υλικό συνοδεύεται από DVD με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες, κ.ά). Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (94483/Δ2 17/7/2020) για εφαρμογή στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος από το σχολικό έτος 2020-21.

Το εκπαιδευτικό πακέτο αποτελείται από έξι διακριτές θεματικές ενότητες που απευθύνονται σε /τριες Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιότητων ή της Ευέλικτης Ζώνης ή στο μάθημα της γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της τοπικής ιστορίας (Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων) ή σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα κριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα χρήσιμο. 

Για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου συνεργάστηκαν 70 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι: 1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία», 2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα με το διακριτικό υπότιτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμό», 3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο «Μες του Αιγαίου τα νερά», 4) Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο «Βίρα τις άγκυρες», 5) Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία», 6) Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο «Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στο χρόνο». Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση