Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δράσεις των μαθητών του 30ού Δ. Σχ. για την απελευθέρωση του Βόλου
Δράσεις των μαθητών του 30ού Δ. Σχ. για την απελευθέρωση του Βόλου

Δράσεις των μαθητών του 30ού Δ. Σχ. για την απελευθέρωση του Βόλου

 Στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις ς και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία

Την τελευταία εβδομάδα ές του 30ού Δ. Σχ. με ερέθισμα την εκπαιδευτική δράση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. ς, με θέμα: «Ο Βόλος δύο φορές Ελεύθερος», η οποία γίνεται με τη συνεργασία και υποστήριξη των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού προχώρησαν σε μια σειρά δράσεων με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του , στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Για το σκοπό αυτό οι ές συγκέντρωσαν αρχειακό υλικό μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα σε συνδυασμό με προφορικές μαρτυρίες συγγενών τους αλλά και τη γειτνίαση με την οδό 2ας Νοεμβρίου . Η επαφή των παιδιών με το αρχειακό υλικό τους έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν τον τρόπο  δημιουργίας της Ιστορίας αλλά και της επίδρασης αυτών των γεγονότων και στις επόμενες γενιές . Σπουδαία διδαχή, επίκαιρη και βιωματική!

Στη δράση αυτή σημαντική προσέφερε κι η () τόσο με την εκδήλωση «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη . Προφορικές μαρτυρίες» που πραγματοποίησε στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και με το δρώμενο μπροστά από την Κίτρινη Αποθήκη που παρακολούθησαν μαθητές μας με τις οικογένειές τους . Μακάρι αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως αυτή των Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά  Άλκηστις Σανιδά , Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και των συνεργατών τους να επαναληφθούν και στο μέλλον.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση