Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Δράσεις των μαθητών του 30ού Δ. Σχ. για την απελευθέρωση του Βόλου
Δράσεις των μαθητών του 30ού Δ. Σχ. για την απελευθέρωση του Βόλου

Δράσεις των μαθητών του 30ού Δ. Σχ. για την απελευθέρωση του Βόλου

 Στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία

Την τελευταία εβδομάδα μαθητές του 30ού Δ. Σχ. με ερέθισμα την εκπαιδευτική δράση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, με θέμα: «Ο Βόλος δύο φορές Ελεύθερος», η οποία γίνεται με τη και υποστήριξη των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού προχώρησαν σε μια σειρά δράσεων με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του Βόλου, στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Για το σκοπό αυτό οι μαθητές συγκέντρωσαν αρχειακό υλικό μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα σε συνδυασμό με προφορικές μαρτυρίες συγγενών τους αλλά και τη γειτνίαση με την οδό 2ας Νοεμβρίου . Η επαφή των παιδιών με το αρχειακό υλικό τους έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν τον τρόπο  δημιουργίας της Ιστορίας αλλά και της επίδρασης αυτών των γεγονότων και στις επόμενες γενιές . Σπουδαία διδαχή, επίκαιρη και βιωματική!

Στη δράση αυτή σημαντική προσέφερε κι η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) τόσο με την εκδήλωση «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες» που πραγματοποίησε στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Θεσσαλίας, όσο και με το δρώμενο μπροστά από την Κίτρινη Αποθήκη που παρακολούθησαν μαθητές μας με τις οικογένειές τους . Μακάρι αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως αυτή των Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά  Άλκηστις Σανιδά , Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και των συνεργατών τους να επαναληφθούν και στο μέλλον.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στη Ν.Ιωνία #κάδοςαπορριμμάτων - https://t.co/s4u6KJpi9Y -

  • Έκδοση διηγήματος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον Δήμο Σκιάθου #ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - https://t.co/h0rUxNP2uL -

  • Αλλάζει η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο #ΠλατείαΠανεπιστημίου - https://t.co/tlflENxplQ -

"Αλιεύοντας" την είδηση