Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Δράσεις για να αυξηθεί ο αριθμός μαθητών Ρομά
Δράσεις για να αυξηθεί ο αριθμός μαθητών Ρομά

Δράσεις για να αυξηθεί ο αριθμός μαθητών Ρομά

Δράσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών Ρομά που επιλέγουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Λύκειο, αφού ολοκληρώσουν τις Γυμνασιακές τους σπουδές αναπτύσσουν η  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δημητριάδος, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Κέντρα Στήριξης Ρομά του Δήμου Βόλου, τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και τα τρία Εργαστηριακά Κέντρα (1ο ΕΚ Βόλου, 2ο ΕΚ Νέας Ιωνίας, 1ο ΕΚ Αλμυρού).

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, γονείς μαθητών Ρομά αλλά και μαθητές Γυμνασίου, ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017 – για τους τομείς και τις ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), καθώς και για τις προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, Ιωάννης Τσοκανάκης, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, τα εργαστήρια του 1ου Ε.Κ.  επισκέφθηκαν δεκάδες γονείς ΡΟΜΑ και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που προσφέρει η επαγγελματική εκπαίδευση στα παιδιά τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν αργότερα στη δουλειά τους, αλλά και να επιλέξουν ένα διαφορετικό επάγγελμα, παρακολουθώντας μία ειδικότητα των ΕΠΑΛ.

«Αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση με τους γονείς είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και πλέον αντιμετωπίζουν με διαφορετική ματιά την προοπτική τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα ΕΠΑΛ», επισήμανε ο κ. Τσοκανάκης. Επιπλέον ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότερο παιδιά ΡΟΜΑ επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ξεπερνώντας το βασικό πρόβλημα των ηθών της φυλής που θέλει τις κοπέλες να παντρεύονται μετά τα 12 και τα αγόρια πριν τα 20.

Στην προσπάθεια να πεισθούν οι γονείς ΡΟΜΑ να επιτρέψουν στα παιδιά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους, παρήχθη ένα βίντεο διάρκειας 18 λεπτών από το εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 1ου Ε.Κ. Βόλου, όπου πέντε μαθητές  Ρομά από τρία ΕΠΑΛ του νομού (2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας), κατέθεσαν τις εμπειρίες από τη φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

  • Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας #ΑμέΑ - https://t.co/iQ224x2qxu -

"Αλιεύοντας" την είδηση