Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Απουσιολόγιο και γονείς «βαθμολογούν» τις καταλήψεις
Απουσιολόγιο και γονείς «βαθμολογούν» τις καταλήψεις

Απουσιολόγιο και γονείς «βαθμολογούν» τις καταλήψεις

Στο γυμνάσιο σε κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου οι καταληψίες την περασμένη Παρασκευή ήταν χαλαροί. Είχαν ανοιχτά τα παράθυρα των ισόγειων αιθουσών, άκουγαν ραπ μουσική, ενώ συνομιλούσαν μέσα από τα κάγκελα με συμμαθητές τους που ήταν έξω από το σχολείο και σχολίαζαν τα τεκταινόμενα.

Σε ένα άλλο σχολείο, παιγνιώδες πανό που συνέδεε τη λήξη της κατάληψης με την κατάκτηση του… από την ομάδα της πόλης έδινε έναν άλλο τόνο στα αιτήματα των παιδιών, πολλά εκ των οποίων έχουν βάση καθώς σχετίζονται με τη πραγματικότητα. Άλλα όμως έχουν άρωμα κομματικής ποδηγέτησης. Εν τέλει βέβαια, το… απουσιολόγιο θα κρίνει μάλλον την πορεία των φετινών μαθητικών καταλήψεων. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σε περίπτωση κατάληψης τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως και οι καταληψίες να παίρνουν απουσία αναμένεται να πιέσει τους μαθητές, ενώ θα κινητοποιηθούν και οι γονείς τους. Ήδη, στο τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας, και μετά την ανακοίνωση περί απουσιών, ανέφερε μείωση του αριθμού των κατειλημμένων σχολείων. Πάντως, το Συντονιστικό των Μαθητών μέσα στο Σαββατοκύριακο επρόκειτο να συνεδριάσει για τις επόμενες κινήσεις-ει σηγήσεις του. Το ερώτημα είναι πόσα σχολεία θα ακολουθήσουν από αύριο τις εισηγήσεις του άτυπου μαθητικού οργάνου.

Ειδικότερα, οι μαθητικές καταλήψεις, που έχουν εξελιχθεί σε ετήσια , ξεκίνησαν φέτος νωρίς λόγω της πανδημίας, με αιτήματα που συνδέονται με την προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένα αιτήματα των καταληψιών εστιάζουν στη σχολική πραγματικότητα, όπως στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και στην ανησυχία των παιδιών για την αύξηση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού σε τμήματα των 25 μαθητών. Για αυτό ζητούν «σπάσιμο» των τμημάτων σε 15 μαθητές. Επίσης, ζητούν αύξηση του αριθμού των προσλήψεων εκπαιδευτικών. Από την άλλη, υπάρχουν και αιτήματα που δεν αφορούν σχολικά ζητήματα όπως η μη αγορά αεροσκαφών ή ο σχεδιασμός για τον χρόνο έναρξης της στρατιωτικής θητείας.

Η πολιτική καπήλευση των κινητοποιήσεων των μαθητών ετέθη γρήγορα σε πρώτο πλάνο εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του που μίλησαν στην «Κ», η ετήσια των υποκινούμενων καταλήψεων από την Αριστερά έχει κουράσει τους γονείς και ευρύτερα την κοινή γνώμη. Ενδεικτικά, γονείς στην υπέβαλαν μηνυτήρια λέγοντας ότι το σχολείο των παιδιών τους τελεί υπό κατάληψη με πρωτοβουλία μικρής ομάδας μαθητών, αλλά και αγνώστων ατόμων.

Μείωση

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσδοκά ότι η απόφαση περί απουσιών στους καταληψίες θα φέρει αποτελέσματα. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι καταλήψεις είχαν φθάσει τις 770, ενώ έως την Παρασκευή ο αριθμός είχε μειωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία Περιφερειακών Διευθύνσεων οι καταλήψεις στην Κεντρική Μακεδονία είχαν περιοριστεί στις μισές (από 110 σε 50), στην Πελοπόννησο από 51 αρχικά ήταν 29. Στην Αρτα από τις 12 καταλήψεις έληξαν οι 5, στα Γιάννενα από τα 12 κατειλημμένα σχολεία σε 9 έγιναν εξ αποστάσεως μαθήματα και λύθηκε η κατάληψη. Βέβαια, οι περισσότερες καταλήψεις είναι στην Αττική – όπου και η έδρα των μελών του Συντονιστικού των Μαθητών αλλά και εκεί το υπουργείο μεταδίδει περιορισμό των καταλήψεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η απόφαση ότι οι καταληψίες θα παίρνουν απουσίες από τα εξ αποστάσεως μαθήματα δικαιολογείται, καθώς οι καταλήψεις είναι παράνομες. Βέβαια, σε αυτή αντιτίθεται η ΟΛΜΕ το διοικητικό συμβούλιο της οποίας τάχθηκε με σφοδρότητα κατά του μέτρου. «Το υπουργείο Παιδείας ας μιλήσει με τους μαθητές, ας δώσει λύση στα αιτήματά τους. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε ανάμεσα στο υπουργείο και τα », ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος.

«Αν θέλουν οι γονέων, ο διευθυντής του σχολείου και ο δήμαρχος της περιοχής μπορούν να πείσουν τους καταληψίες και τα σχολεία να ανοίξουν», ανέφερε στην «Κ». Από την άλλη, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν και εισαγγελικές παρεμβάσεις, όπως χαρακτηριστικά σε Μαγνησία, Γρεβενά και Κρήτη. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης κρίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα της πολιτείας για περιορισμό των καταλήψεων.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε δίπλα στους μαθητές μας στις μεγάλες, πολύμορφες κινητοποιήσεις για το αυτονόητο δικαίωμα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών για την ασφαλή διά ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε το (ΚΚΕ) Εκπαιδευτικών, ενώ από την πρώτη στιγμή η ΚΝΕ τάχθηκε στο πλευρό των μαθητών. Από την πλευρά του, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει μεταξύ άλλων την υπουργό Παιδείας για «κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν “πυγμής”», μιλά για «δίκαιες κινητοποιήσεις», και διακρίνει πως φέτος το φθινόπωρο στα σχολεία της Ελλάδος διαμορφώνεται ένα μαθητικό κίνημα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση