Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Απεβίωσε στον Πειραιά η επί σειρά ετών δασκάλα στη Μαγνησία Μαρία Μπίκου-Χαρχαλάκη
Απεβίωσε στον Πειραιά η επί σειρά ετών δασκάλα στη Μαγνησία Μαρία Μπίκου-Χαρχαλάκη

Απεβίωσε στον Πειραιά η επί σειρά ετών δασκάλα στη Μαγνησία Μαρία Μπίκου-Χαρχαλάκη

Απεβίωσε στον Πειριά στις 13-03 κι ετάφη στα Κύθηρα η Μαρία Μπίκου-Χαρχαλάκη, που για 21 χρόνια (1963-1982) υπηρέτησε στον Άγ. Βλάσιο και τις Μηλιές ως δασκάλα, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα και δημιουργώντας ισχυρό δεσμό με την τοπική κοινωνία της εποχής.

Η Μαρία Χαρχαλάκη, βραβευθείσα το 1970 από τον τότε νομάρχη Μαγνησίας Κ. Μπράβο, υπήρξε ένα υπόδειγμα εκπαιδευτικού, αλλά και παιδαγωγού εν γένει και μετέδωσε ήθος και γνώσεις σε εκατοντάδες παιδιά που για 21 χρόνια δίδασκε στα χωριά του Πηλίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ (1936-2020)

Η Μαρία Χαρχαλάκη γεννήθηκε στον Πειραιά στις 18-03-1936. Ο πατέρας της Ιωάννης Μπίκος ήταν Υδραίος, πλωτάρχης του Βασιλικού Ναυτικού και απόγονος σε ευθεία γραμμή του ιερέα Ιωάννη Μπίκου, πεθερού του ενδόξου Ναυμάχου του 1821 Ανδρέα Μιαούλη.

Η μητέρα της Χρυσούλα Κατσανεβάκη ήταν Αντικυθήρια και εργαζόταν ως οικονόμος στην κατοικία του Αχιλλέα Παπαδάτου, υπουργού των Κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου. Νονά της Μαρίας Χαρχαλάκη ήταν η κόρη του Αχιλλέα Παπαδάτου, Παν, σύζυγος του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και προέδρου της Βουλής Αθανασίου Τσαλδάρη.

Μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο μαζί με τους της και τα 3 αδέρφια της, Άννα, Νικόλαο και Κωνσταντίνο και ήταν ενορίτισσα του Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Ν. Φαλήρου (Καστέλας).

Ο πατέρας της απεβίωσε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και είχε διατελέσει μεταξύ άλλων διοικητής στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων) στο Φάληρο ενώ ως μέλος του πληρώματος του θωρηκτού Αβέρωφ (υπό τη διοίκηση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη) είχε λάβει μέρος σε όλες τις νικηφόρες ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων.

Η μητέρα της Χρυσούλα απεβίωσε σε ηλικία σχεδόν 95 ετών το 1995.

Η Μαρία Χαρχαλάκη τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων στον Πειραιά όπου ως μαθήτρια της πέμπτης Γυμνασίου έλαβε «Έπαινον Επιμελείας και Χρηστότητος» από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Νικόλαο Μπακόπουλο (Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου). Στη συνέχεια εισήχθη κατόπιν απαιτητικών για την εποχή εισαγωγικών εξετάσεων στην περίφημη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά απ΄ όπου πήρε το Πτυχίο της Δασκάλας Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως με άριστα. Παράλληλα σπούδασε Θεολογία στη Γαλλική Σχολή «Jeanne d' Arc» του Πειραιά, μουσική (ακορντεόν και πιάνο) και ξένες γλώσσες (αγγλικά, και γερμανικά σε άριστο επίπεδο). Ήταν μέλος των αδελφοτήτων Θεολόγων «Ο Σωτήρ» και «Η Ζωή» καθώς και πιστοποιημένη κατηχήτρια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1961 με βεβαίωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου Β΄.

Διορίστηκε ως δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Μαγνησίας το 1963 και δίδαξε για 21 χρόνια στα χωριά του Πηλίου (Άγιος και Μηλιές όπου και τα περισσότερα χρόνια) καθώς και στην Ευξεινούπολη Αλμυρού, όπου κατέλειπε την φήμη αρίστης παιδαγωγού δημιουργώντας ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους κατοίκους των περιοχών και εφοδιάζοντας τους εκατοντάδες μαθητές της, όχι μόνο με τις τυπικές εγκύκλιες γνώσεις, αλλά κυρίως με τα νάματα της ορθόδοξης πίστης και της φιλοπατρίας διδάσκοντας «Χριστό και Ελλάδα», με αποτέλεσμα ο νομάρχης Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μπράβος να την βραβεύσει το 1970 «διά την πέραν των κυρίων καθηκόντων αυτής αναπτυχθείσαν εκπαιδευτικήν, θρησκευτικήν και εθνικήν δραστηριότηταν».

Κατά την υπηρεσία της στο γνωρίστηκε με τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο, με τον οποίο διατήρησε συχνή προσωπική μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 2008. Ο μακαριστός Χριστόδουλος της είχε αναθέσει την διοργάνωση ομιλιών θρησκευτικού και εθνικού περιεχομένου και την εποπτεία και οργάνωση κατηχητικών σχολείων στα χωριά του Πηλίου σε συνεργασία με τους ιερείς της περιοχής. Συνεργάστηκε επίσης στενά με τον μακαριστό Ιερέα π. Αντώνιο Ζούπη, την μεγάλη αυτή πνευματική μορφή του Πηλίου, κτήτορα της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, με την οποία η Μαρία Χαρχαλάκη διατηρούσε ισχυρό πνευματικό σύνδεσμο μέχρι το τέλος της ζωής της.


Το 1984 μετατέθηκε στην Αθήνα, στο 5ο Σχολείο Δάφνης και αφυπηρέτησε ευδοκίμως από το 98ο Σχολείο Αθηνών στις αρχές του 1990.

Μετά τη συνταξιοδότησή της και για πολλά χρόνια παρείχε εθελοντική εργασία στα συσσίτια απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Νέου Φαλήρου καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ κατά καιρούς συνέδραμε από το υστέρημά της σε άπορες οικογένειες καθώς και στην ανέγερση Ιερών Μονών όπως της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας Βεροίας κ.α.

Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου Αθηνών, φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, που ανήκε στο Ναυμάχο του 1821 Ανδρέα Μιαούλη και τη δεκαετία του 1980 περιήλθε στην κυριότητα της Μαρίας Χαρχαλάκη μετά τη διανομή περιουσιακών στοιχείων από τους συγγενείς της στην Ύδρα. Η Μαρία Χαρχαλάκη δώρισε αυτό το μεγάλο ιστορικό, θρησκευτικό και εθνικό κειμήλιο στον εν λόγω Ιερό Ναό εις αιωνία μνήμη των γονέων και οικείων της.

Ήταν παντρεμένη με τον Αθανάσιο Χαρχαλάκη (+ 1999) από τα Αντικύθηρα και είχαν έναν γιό, τον Ευστράτιο, δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων από το 2014 κ.ε.

Απεβίωσε στον Πειραιά στις 13/03/2020 σε ηλικία 84 ετών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση