Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Απαραίτητη η συνεργασία γονιών-εκπαιδευτικών για επίλυση θεμάτων εντός σχολείου
Απαραίτητη  η συνεργασία γονιών-εκπαιδευτικών για επίλυση θεμάτων εντός σχολείου

Απαραίτητη η συνεργασία γονιών-εκπαιδευτικών για επίλυση θεμάτων εντός σχολείου

Οι σχέσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων,   αποτελούν σημαντικές συνιστώσες της εκπαίδευσης και αυτό θα τονιστεί σε  ημερίδα  που διοργανώνει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στο σχολικό συγκρότημα του 16ου και του 30ου Δημοτικών Σχολείων.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ,  φορείς και δικηγόροι μίλησαν για την εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν το ΚΕΠΕΣ ς, το , ο ΟΚΑΝΑ, η «Πρόταση Ζωής», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και η Ένωση Συλλόγων Γονέων.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος ανέφερε ότι οι σχέσεις που διατηρεί το σχολείο με την οικογένεια αποτελούν σημαντικές συνιστώσες και αν η δυναμική προσφερθεί σε συνεργασία με το σχολείο, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά για όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αμβλύνονται παρανοήσεις και προκαταλήψεις που υπάρχουν και ωφελείται ο , γιατί αποκτά θετική στάση απέναντι στο σχολείο, στον εκπαιδευτικό, στη μάθηση. Ωφελείται ο γονιός, γιατί σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό αποκτά πρώτη για το έργο του εκπαιδευτικού και ο τελευταίος την εκπαιδευτική ικανο για το έργο που προσφέρει, ενώ και το εκπαιδευτικό πλαίσιο προάγεται.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλίας Κουτσερής, είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ημερίδα είναι πραγματικά μια πολύ καλή δυνατότητα να γνωστοποιηθούν οι ρόλοι που μπορεί να έχει το κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Οι ρόλοι είναι διακριτοί και οφείλουμε να τους γνωρίζουμε, γιατί προκύπτουν σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, είναι θεσμοθετημένος φορέας που έχουν λόγο και , υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Η Μερόπη Καζανίδου συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου από το ΚΕΠΕΣ ς , τόνισε ότι καμία σχέση, δεν δημιουργείται σε σωστή βάση χωρίς σωστή και η ίδια στην ημερίδα θα μιλήσει για το πως ακριβώς θα υπάρχει ποιοτική μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. Γιατί στη βάση αυτή, οικοδομούνται υγιείς σχέσεις και φέρνουν καλά αποτελέσματα για δουλειά και εκπαιδευτικούς. «Είναι ανθρώπινο να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, αλλά μια σωστή επικοινωνία σχολείου και οικογένειας, θέτει βάση για ποιοτική εκπαίδευση, σωστό τρόπο οικοδόμησης εκπαιδευτικού συστήματος. Γίνεται μια πολύ καλή αρχή και σίγουρα θα υπάρχει συνέχεια», τόνισε.

Η κα Καζανίδου είπε ότι ο νόμος για τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, δίνει τη δυνατότητα, συντονιστές έργου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επιμόρφωση γονέων. Η έμπρακτη συμμετοχή του γονέα φέρνει σε καλύτερη μοίρα το παιδί και την οικογένεια.

Η δικηγόρος, Λυδία Σαμαρά, που συμμετείχε σε υπόθεση με κατηγορούμενους εκπαιδευτικούς που κατέληξε σε οριστική απαλλαγή τους, είπε ότι θα απαντήσει στο ερώτημα, κατά πόσο η απαλλαγή των κατηγορουμένων εκπαιδευτικών ή όποιου αποκαθιστά τον ίδιο εκπαιδευτικό και την εν γένει εκπαιδευτική κοινότητα στην κοινωνία, ιδίως αν αυτές οι υποθέσεις έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Θα συμβάλλω στον περιορισμό του φαινομένου άσκοπων καταγγελιών για καθημερινά θέματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση από όλους», επισήμανε.

Ο Σταμάτης Παπαγγελής, νομικός συνεργάτης της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, θα μιλήσει για τη συνεργασία οικογένειας και σχολείου. «Επέλεξα να αναπτύξω το θέμα, πως αντιδρά το σχολείο στην περίπτωση προβληματικών οικογενειών. Αν η οικογένεια δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της, πως μπορεί να συνδράμει το σχολείο», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται καταγγελίες που δηλητηριάζουν το κλίμα του σχολείου και μπορούν να γίνουν δράσεις του σχολείου σε περίπτωση που υπάρχει από πλευρά οικογένειας μια παραβατική συμπεριφορά, μη εμφανής, αλλά σε σοβαρό βαθμό και προκύπτει από καταγγελίες άλλων.

 

Ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είπε ότι η πρόθεση είναι να υπάρξει συνοικοδόμηση, καθώς οικογένεια και εκπαιδευτικοί είναι αλληλοεξαρτώμενοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι. «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις παραμέτρους που ορίζουν αυτό το δίπολο», ανέφερε και ευχαρίστησε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και άλλοι δύο φορείς που θα συμμετέχουν είναι το και το Κέντρο Πρόληψης Πρόταση Ζωής.

Τέλος η  Ελένη Λαδοπούλου, προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, θα αναφερθεί στην κατεύθυνση συνεργασίας εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών με ειδικές ανάγκες και θα τονίσει ότι αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων, προς όφελος του παιδιού, θα πρέπει να σκεφτούμε πάνω σε μια προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη, τόσο τις ανάγκες των γονέων, όσο και τις δυσκολίες του εκπαιδευτικού, στα πλαίσια, αν όχι μιας κοινωνίας σε κρίση, οπωσδήποτε στα πλαίσια μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης πραγματικότητας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση