Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Αντιρρήσεις εκπαιδευτικών για πειραματικά και πρότυπα σχολεία
Αντιρρήσεις εκπαιδευτικών για πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Αντιρρήσεις εκπαιδευτικών για πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Διευθυντές σχολείων που προτάθηκν κι θα λειτουργήσουν από τη  νέα χρονιά ως πειραματικά ή ως πρότυπα εξέφρασαν σήμερα τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις τους μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

Κυρίως τονίζουν ότι τα νέα σχολεία για να μην αποτελούν μόνο ταμπέλες θα πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό που θα επιθυμεί να εργαστεί εκεί και να μην διαταραχθεί η λειτουργία υπαρχόντων σχολείων και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που έχουν οργανικές θέσεις στα εν λόγω σχολεία.

Χθες στα 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο ν. Ιωνίας που θα λειτουργήσουν ως πειραματικά χθες πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία από τους   ενώ σήμερα οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΕΛΜΕ έξω από την Β'/θμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.

Όπως επισήμαναν τόσο οι κ.κ.  Παρασκευά  και Χατζηδημητρίου, διευθύντριες των δύο προαναφερόμενων σχολείων, τα πειραματικά σχολεία θα έπρεπε να στηθούν από την αρχή με τις ανάλογες υποδομές και με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στο παρελθόν τα πειραματικά σχολεία ιδρύονταν υπό τη σκέπη Πανεπιστημίων που τα στήριζαν και υπήρχε στενή συνεργασία. «Εμείς θορυβηθήκαμε γιατί και τα δύο σχολεία έχουν μεγάλη ιστορία και έχουν συγκεκριμένη δομή και λειτουργία και δεν θα ήταν σωστό να μετατραπούν σε πειραματικά.

Επιπλέον τίθεται θέμα με το τι θα γίνει με τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο. Μπορεί να μην γίνουν από τη νέα χρονιά οι αλλαγές αλλά θα γίνουν» επισήμανε η κ. Παρασκευά.

Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου Απ. Ζαχαρός  που έχει προταθεί να γίνει πρότυπο εξηγεί ότι είναι διαφορετική η φιλοσοφία και οι διαδικασίες για τους που για να φοιτήσουν στο σχολείο θα δίνουν εξετάσεις ενώ στα πειραματικά θα πηγαίνουν με κλήρωση.

Εξήγησε ότι ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου υπό το φόβο των οργανικών θέσεων αποφάσισε να μην υποβληθεί αίτημα να γίνει το σχολείο πρότυπο, όμως διαφορετικά αποφάσισε ο διευθυντής Β'/θμιας Εκπαίδευσης. «Εάν τελικά προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει εμείς οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους συναδέλφους που θα έλθουν να ανασκουμπωθούμε».

Επισήμανε τέλος ότι τόσο το 2ο Λύκειο Βόλου όσο και το 2ο Γυμνάσιο Βόλου που προΐσταται, ανέκαθεν ήταν σχολεία με υψηλές επιδόσεις και λαμβάνουν τα περισσότερα αριστεία καθώς διαθέτουν καλό μαθητικό δυναμικό.

 

Διαμαρτυρία για τον χαρακτηρισμό

Γυμνασίων και ΓΕΛ ως πρότυπων – πειραματικών

 Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε πάρει καθαρά αρνητική θέση για το χαρακτηρισμό σχολείων ως πρότυπων – πειραματικών, είχε δημοσιοποιήσει τη θέση με ανοιχτή προς την κοινωνία και είχε διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ. Επισημάναμε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα όχι μόνο στην εργασιακή θέση των εκπαιδευτικών αλλά συνολικά στην , στη μόρφωση όλων των παιδιών. Ωστόσο το Υπουργείο αγνοώντας τις αντιρρήσεις και αποφάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας προχώρησε στο χαρακτηρισμό 2 πρότυπων και 2 πειραματικών σχολείων, του 2ου Γυμνασίου Βόλου, του 2ου Λυκείου Βόλου, του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και του 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την του, να εγκαταλείψει τις υποκριτικές εξαγγελίες και να ενδιαφερθεί συνολικά για την και άμεσα για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη στις 13.30 στη ΔΔΕ και κηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας για την τελευταία ώρα του πρωινού προγράμματος. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις διαμαρτυρίας σύμφωνα και με τις αποφάσεις – των συλλόγων διδασκόντων των πληττόμενων σχολείων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση