Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Αντιρρήσεις εκπαιδευτικών για πειραματικά και πρότυπα σχολεία
Αντιρρήσεις εκπαιδευτικών για πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Αντιρρήσεις εκπαιδευτικών για πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Διευθυντές σχολείων που προτάθηκαν και θα λειτουργήσουν από τη  νέα σχολική χρονιά ως πειραματικά ή ως πρότυπα εξέφρασαν σήμερα τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις τους μιλώντας στην ΕΡΤ .

Κυρίως τονίζουν ότι τα νέα σχολεία για να μην αποτελούν μόνο ταμπέλες θα πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό που θα επιθυμεί να εργαστεί εκεί και να μην διαταραχθεί η λειτουργία υπαρχόντων σχολείων και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που έχουν οργανικές θέσεις στα εν λόγω σχολεία.

Χθες στα 1ο  και 1ο Λύκειο ν. Ιωνίας που θα λειτουργήσουν ως πειραματικά χθες πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία από τους  μαθητές ενώ σήμερα οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΕΛΜΕ έξω από την Β’/θμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.

Όπως επισήμαναν τόσο οι κ.κ.  Παρασκευά  και Χατζηδημητρίου, διευθύντριες των δύο προαναφερόμενων σχολείων, τα πειραματικά σχολεία θα έπρεπε να στηθούν από την αρχή με τις ανάλογες υποδομές και με σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στο παρελθόν τα πειραματικά σχολεία ιδρύονταν υπό τη σκέπη Πανεπιστημίων που τα στήριζαν και υπήρχε στενή συνεργασία. «Εμείς θορυβηθήκαμε γιατί και τα δύο σχολεία έχουν μεγάλη ιστορία και έχουν συγκεκριμένη δομή και λειτουργία και δεν θα ήταν σωστό να μετατραπούν σε πειραματικά.

Επιπλέον τίθεται θέμα με το τι θα γίνει με τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο . Μπορεί να μην γίνουν από τη νέα χρονιά οι αλλαγές αλλά θα γίνουν» επισήμανε η κ. Παρασκευά.

Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Απ. Ζαχαρός  που έχει προταθεί να γίνει πρότυπο εξηγεί ότι είναι διαφορετική η φιλοσοφία και οι διαδικασίες για τους μαθητές που για να φοιτήσουν στο θα δίνουν εξετάσεις ενώ στα πειραματικά θα πηγαίνουν με κλήρωση.

Εξήγησε ότι ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου υπό το φόβο των οργανικών θέσεων αποφάσισε να μην υποβληθεί αίτημα να γίνει το σχολείο πρότυπο, όμως διαφορετικά αποφάσισε ο διευθυντής Β’/θμιας Εκπαίδευσης. «Εάν τελικά προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει εμείς οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους συναδέλφους που θα έλθουν να ανασκουμπωθούμε».

Επισήμανε τέλος ότι τόσο το 2ο Λύκειο Βόλου όσο και το 2ο Βόλου που προΐσταται, ανέκαθεν ήταν σχολεία με υψηλές επιδόσεις και λαμβάνουν τα περισσότερα καθώς διαθέτουν καλό μαθητικό δυναμικό.

 

Διαμαρτυρία για τον χαρακτηρισμό

και ως πρότυπων – πειραματικών

 Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε πάρει καθαρά αρνητική θέση για το χαρακτηρισμό σχολείων ως πρότυπων – πειραματικών, είχε δημοσιοποιήσει τη θέση με ανοιχτή επιστολή προς την κοινωνία και είχε διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ. Επισημάναμε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα όχι μόνο στην εργασιακή θέση των εκπαιδευτικών αλλά συνολικά στην εκπαίδευση, στη μόρφωση όλων των παιδιών. Ωστόσο το Υπουργείο αγνοώντας τις αντιρρήσεις και αποφάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας προχώρησε στο χαρακτηρισμό 2 πρότυπων και 2 πειραματικών σχολείων, του 2ου Γυμνασίου Βόλου, του 2ου Λυκείου Βόλου, του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και του 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφαση του, να εγκαταλείψει τις υποκριτικές εξαγγελίες και να ενδιαφερθεί συνολικά για την εκπαίδευση και άμεσα για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη στις 13.30 στη ΔΔΕ και κηρύσσουμε διευκολυντική για την τελευταία ώρα του πρωινού προγράμματος. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις διαμαρτυρίας σύμφωνα και με τις αποφάσεις – προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων των πληττόμενων σχολείων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μερική κατάργηση της μάσκας από σήμερα #κατάργησητηςμάσκας - https://t.co/x4IGg4Qh2z -

  • Στον Βόλο η #MENSA προς αναζήτηση των δυνατών μυαλών - https://t.co/FZ6DGp1Wj5 -

  • Επίθεση ιερωμένου με #βιτριόλι στη Μονή Πετράκη #βιτριόλι - https://t.co/NT8sUHQG1v -

"Αλιεύοντας" την είδηση