Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Mαγνησίας για τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία
Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Mαγνησίας για τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία

Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Mαγνησίας για τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία

 

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ , με αφορμή την πρόθεση του ΥΠΑΙΘ να μετατρέψει σε πρότυπα – πειραματικά δύο και δύο και στον νομό μας, απευθύνεται στον εκπαιδευτικό κόσμο, στους γονείς – κηδεμόνες, αλλά και σε όλους τους πολίτες της , εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες και τους φόβους του.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι:

  • Η πρόθεση «αναβάθμισης» κάποιων σχολείων συνεπάγεται εξ ορισμού την υποβάθμιση όλων των υπολοίπων. Πάγια του κλάδου μας και των συνδικαλιστικών μας οργάνων είναι η στήριξη και η αναβάθμιση όλων των δημόσιων σχολείων ως προς τις κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές τους, οι έγκαιροι και επαρκείς καθηγητών για όλες τις ειδικότητες, καθώς και η ποιοτική και δωρεάν επιμόρφωση όλων των καθηγητών.
  • Η ενέργεια αυτή οδηγεί νομοτελειακά σε διαχωρισμό των μαθητών. Τα σχολεία διαθέτουν μικτό επίπεδο μαθητών, καθώς αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε και στην οποία αργότερα θα κληθούν να ζήσουν οι μας. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε στον Καιάδα μετρίων ή χαμηλών επιδόσεων. Αντιθέτως, οφείλουμε να τους βοηθούμε να βελτιωθούν.
  • Κρίνουμε αντιπαιδαγωγικό και αντιδημοκρατικό να στηρίζονται και να έχουν αυξημένη χρηματοδότηση (και μέσω χορηγιών) μόνο τα σχολεία που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα, εν πολλοίς αυθαίρετα και άνωθεν καθορισμένα στάνταρ.
  • Η μέθοδος επιλογής των μαθητών/-τριών (στα πρότυπα μετά από εξετάσεις, στα πειραματικά έπειτα από κλήρωση) θα οδηγήσει σε μειονεκτικά αισθήματα των μαθητών που δεν θα εισαχθούν σε αυτά, καθώς και των γονέων τους. Άμεση συνέπεια της επιθυμίας των γονέων να πετύχουν τα παιδιά τους να εισαχθούν στα «καλά σχολεία» θα είναι η καταφυγή στην παραπαιδεία, η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και η κορύφωση του ανταγωνισμού.
  • Η μετατροπή κάποιων σχολείων σε πρότυπα – πειραματικά θα προκαλέσει αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών, με ανακατανομή θέσεων και της οργανικότητας. Επίσης, θα άρει τη χωροταξική κατανομή, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να φοιτήσουν σε κάποιο σχολείο μακριά από το σπίτι τους.

Για τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε όλους να εκφράσετε τη διαμαρτυρία σας απέναντι σ’ αυτούς τους πρόχειρα σχεδιασμένους και αντιπαιδαγωγικούς πειραματισμούς και να αγωνιστείτε μαζί μας για την ουσιαστική αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων σχολείων, προς όφελος των μαθητών μας και της κοινωνίας. Μετά από έναν χρόνο πανδημίας και των προβλημάτων που αυτή έχει επισωρεύσει, αποτελεί υποκριτική και λυπηρή εξέλιξη το ΥΠΑΙΘ να μεθοδεύει και να κόπτεται για την «αριστεία» των ολίγων έναντι της ευδοκίμησης των πολλών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βιώσιμη κινητικότητα και νέοι ποδηλατόδρoμοι στον Βόλο, μια ακόμα ευκαιρία ή απειλή; - https://t.co/0XWzWY2tIN -

  • Μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά - https://t.co/pbiYDb2XLR -

  • Η Παναγία Ξενιά στο ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου - https://t.co/LYfG2tRKEh -

"Αλιεύοντας" την είδηση