Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » 2ο ΕΠΑΛ Βόλου: Εκδήλωση λήξης του ERASMUS+ στη Ρουμανία και των εκπαιδευτικών Ομίλων
2ο ΕΠΑΛ Βόλου: Εκδήλωση λήξης του ERASMUS+ στη Ρουμανία και  των εκπαιδευτικών Ομίλων

2ο ΕΠΑΛ Βόλου: Εκδήλωση λήξης του ERASMUS+ στη Ρουμανία και των εκπαιδευτικών Ομίλων

 

 

Τη λήξη της ς χρονιάς στο 2ο Βόλου Εσπερινό σηματοδότησε η προχθεσινή εκδήλωση για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + στη Ρουμανία και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών Ομίλων Φιλαναγνωσίας και Scrabble, καθώς και για την επίδοση στους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες των σχετικών βεβαιώσεων και πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, παρουσία των εκπαιδευτικών, των μαθητών/-τριών και φίλων  τους, πραγματοποιήθηκε καταρχάς η παρουσίαση του προγράμματος που υλοποίησε πρόσφατα ομάδα δώδεκα μαθητών/-τριών του Τομέα Πληροφορικής, που, με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών τους, του Διευθυντή του σχολείου,  Θανάση Γκίκα, και της Υποδιευθύντριας,  Νατάσας Οικονόμου, μετακινήθηκαν για 16 μέρες στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + με τίτλο: «5GandIoTApplicationsonSmartHomes»(«Εφαρμογές και Διαδίκτυο των Πραγμάτων για Έξυπνα Σπίτια»).

Η φιλοσοφία του διαδικτύου των πραγμάτων είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από έναν υπολογιστή ή κινητό. Για δύο βδομάδες οι μαθητές/-τριες εκπαιδεύτηκαν στην αξιοποίηση-προγραμματισμό του μικροεπεξεργαστή Arduino για την υλοποίηση ποικίλων εφαρμογών με αισθητήρες, αντιστάσεις, πυκνωτές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συνειδητοποίησαν την ανάγκη ανάπτυξης της αναλυτικής σκέψης για τον επιτυχή σχεδιασμό projects. Δημιούργησαν μετρητές αποστάσεων, που εμφανίζονταν σε LCD οθόνες, μίνι μετεωρολογικό σταθμό με ενδείξεις θερμοκρασίας και υγρασίας, εξασκήθηκαν στο Upcycling, με άλλα λόγια, στην αλλαγή χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, στη χρησιμοποίηση υπέρυθρων ακτινών για τον τηλεχειρισμό συσκευών, γνώρισαν την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, Alexa, τον 3DPrinter, τα μέρη του μηχανήματος και τη λειτουργία του και εξασκήθηκαν στην πράξη, δημιουργώντας έναν χάρτη-μινιατούρα της Ρουμανίας.

Παράλληλα, στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας, επισκεπτόμενοι/-ες πολλά μνημεία και αξιοθέατα στο Βουκουρέστι, όπως το Παλάτι του Λαού (Τσαουσέσκου), το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, το Εθνικό Μουσείο Τεχνών, την ελληνική εκκλησία, τη μονή Σταυρουπόλεως, το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, το παλάτι της Mogosoaia, τα πάρκα Herestrau, Sismigiou, αλλά και στην ενδοχώρα, την περιοχή της Σινάια, όπου βρίσκεται η ομώνυμη μονή και το παλάτι Πέλες, και την πόλη Μπρασόβ.

Ήταν πράγματι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο και δημιουργικό πρόγραμμα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν περαιτέρω πρακτική γνώση στον τομέα τους και εμπειρίες πολύτιμες για την προσωπική τους εξέλιξη, ενώ ανέπτυξαν την ευρωπαϊκή τους συνείδηση. Ο κ. Γκίκας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι δράσεις ERASMUS+ για τα επαγγελματικά σχολεία μετουσιώνονται σε γνώσεις, δεξιότητες και πολιτισμό, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, το σχολείο μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση ανάλογων προγραμμάτων, δημιουργώντας ευκαιρίες εξέλιξης στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας».

Ακολούθησε η παρουσίαση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών Ομίλων του σχολείου. Σημειώνεται ότι, για δεύτερη χρονιά το 2022-2023, λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία, τα απο των Κυριακών, με τη συμμετοχή μαθητών/-τριών της Β΄ και Γ΄ τάξης, αλλά και αποφοίτων, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας «Τα λογοτεχνικά απογευματινά της ς» με δεκατέσσερις μαθητές/-τριες και ο Όμιλος Scrabble «Κυριακάτικες λεξοδημιουργίες» με εννέα μαθητές/-τριες.

Οι Όμιλοι λειτούργησαν με την ευθύνη της Υποδιευθύντριας-φιλολόγου, Νατάσας Οικονόμου, και της μαθηματικού,  Αλίκης Κουτσιομπέλα.

Μέσα από τις δραστηριότητές τους, οι μαθητές/-τριες απέκτησαν σημαντικές γνώσεις, καλλιέργησαν ποικίλες γλωσσικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, ανέπτυξαν μέσα από τη συνεργατική δράση την πρωτοβουλία, την ομαδικότητα και την επικοινωνία τους, ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά τους.

Στην εκδήλωση, σε πρώτη φάση, μαθήτριες-μέλη των δύο Ομίλων παρουσίασαν τον τρόπο δουλειάς και την εξέλιξη των δράσεων από την έναρξη της λειτουργίας τους, στα τέλη Οκτωβρίου 2022, μέχρι και τη λήξη τους, την περασμένη 14 Μαΐου 2023.

Ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας ασχολήθηκε με ένα βιβλίο – χαρακτηριστικό δείγμα της μαθηματικής ς, το «Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ» του Α. Δοξιάδη. Το μυθιστόρημα αναγνώστηκε ολόκληρο στην ομάδα, στη διάρκεια της χρονιάς, με τη συνοδεία επιλεγμένων μουσικών συνθέσεων, και έγινε αντικείμενο λεπτομερούς επεξεργασίας, μέσα από την οποία τα μέλη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πολιτισμικό πλαίσιο, τους ήρωες, τις ιδέες και τα μηνύματά του, τις λογοτεχνικές αρετές του, να γνωρίσουν μαθηματικές προσωπικότητες, θεωρίες και προβλήματα, να εργαστούν ομαδικά για την εκπόνηση ποικίλων δραστηριοτήτων, λόγου και μαθηματικών, να παρακολουθήσουν μία εκδήλωση για τον μεγάλο μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, αλλά και την ταινία Proof, που έχει ανάλογο μαθηματικό περιεχόμενο, αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές με το μυθιστόρημα που μελέτησαν.

Στον Όμιλο Scrabbleη ομάδα κατέκτησε σταδιακά το παιχνίδι, συνδυάζοντάς το με ποικίλες δραστηριότητες. Τα μέλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φαινόμενο των αναγραμματισμών και την του, την εφαρμογή Anagrammer, την του Scrabble, τους κανόνες του, να επεξεργαστούν τον Κανονισμό και το Φύλλο Αγώνων, να μελετήσουν τις διγράμματες και τριγράμματες λέξεις, να υλοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες παρς λόγου και μαθηματικών ασκήσεων, να εξασκηθούν στο παιχνίδι σε δυάδες και τελικά να συμμετάσχουν  σε έξι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η εξέλιξη της εκδήλωσης χαρακτηρίστηκε από λογοτεχνική διάθεση, αφού το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μαθήτριες του Ομίλου Φιλαναγνωσίας, που παρουσίασαν το περιεχόμενο του «Θείου Πέτρου …», διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα με τη συνοδεία μουσικής πιάνου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την επίδοση στους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και στα μέλη των δύο Ομίλων των αντίστοιχων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών επιτυχούς συμμετοχής και με τις ευχές της Διεύθυνσης να συνεχίσουν οι δημιουργικές δράσεις στο σχολείο και την επόμενη χρονιά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση