Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » 100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή
100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή

100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στον πύργο «Άνθιμος » , στο γραφείο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή δρ. Σω Σαβελίδη με εκπροσώπους των «Συλλόγων από τις Πατρίδες της Καθ΄ Ημάς ς», με αντικείμενο την οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων και δράσεων τιμής για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες»  Αργυρώ Μάμαλη Κοπάνου, της Ένωσης Ποντίων Κωνσταντίνος Περκουλίδης, του Συλλόγου Καππαδοκών Νομού Μαγνησίας  Κωνσταντίνος Κεχαΐδης, του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής μυλίας Χρυσούλα Λιούρτα και Ευανθία Ντελκογλάνη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι»  Ουρανία Σταματιάδου και του Σωματείου Θρακών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ιστορικής μνήμης σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και γενικότερα με την «οδύσσεια» των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και του Πόντου, καθώς και των Ελλήνων της Ανατολικής μυλίας, που «ξεριζώθηκαν» από τους τόπους όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ερχόμενοι στην Ελλάδα, «μπολιάζοντας» τις τοπικές κοινωνίες με ήθη, και παραδόσεις που τις εμπλούτισαν πολιτισμικά και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξή τους.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων ότι υπάρχει ένα ευρύτατο και εύφορο πεδίο για την ανάπτυξη δράσεων μνήμης σε όλα τα σχολεία της Μαγνησίας.

Οι δράσεις μνήμης μπορούν να ενταχθούν στην οργάνωση και υλο ομίλων και προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, στην οργάνωση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων των διδασκόντων στο πλαίσιο των αντιστοίχων μαθημάτων τους, όπως Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία, Ιστορία, Εικαστικά, Μουσική.

Επιπλέον, έγινε δεκτή η πρόταση των συλλόγων για μία ενιαία συμμετοχή και παρουσία όλων των σωματείων στην Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, για ιδιαίτερη μνεία στη μνήμη από τους εκφωνητές της παρέλασης, για την προ της Ελληνικής Σημαίας και ενός χαρακτηριστικού πανό μπροστά από το άγημα των συλλόγων και την στεφάνου από μαθητές των «Συλλόγων από τις Πατρίδες της Καθ΄ Ημάς ς» με παραδοσιακές ενδυμασίες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση