Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » 100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή
100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή

100 Χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στον πύργο «Άνθιμος Γαζής» , στο γραφείο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή δρ. Σωκράτη Σαβελίδη με εκπροσώπους των «Συλλόγων από τις Πατρίδες της Καθ΄ Ημάς Ανατολής», με αντικείμενο την οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων και δράσεων τιμής για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες»  Αργυρώ Μάμαλη Κοπάνου, της Ένωσης Ποντίων Κωνσταντίνος Περκουλίδης, του Συλλόγου Καππαδοκών Νομού Μαγνησίας  Κωνσταντίνος Κεχαΐδης, του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Χρυσούλα Λιούρτα και Ευανθία Ντελκογλάνη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι»  Ουρανία Σταματιάδου και του Σωματείου Θρακών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ιστορικής μνήμης σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και γενικότερα με την «οδύσσεια» των προσφύγων από τη και του Πόντου, καθώς και των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, που «ξεριζώθηκαν» από τους τόπους όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ερχόμενοι στην Ελλάδα, «μπολιάζοντας» τις τοπικές κοινωνίες με ήθη, και παραδόσεις που τις εμπλούτισαν πολιτισμικά και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξή τους.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων ότι υπάρχει ένα ευρύτατο και εύφορο πεδίο για την ανάπτυξη δράσεων μνήμης σε όλα τα σχολεία της Μαγνησίας.

Οι δράσεις μνήμης μπορούν να ενταχθούν στην οργάνωση και υλοποίηση ομίλων και προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, στην οργάνωση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων των διδασκόντων στο πλαίσιο των αντιστοίχων μαθημάτων τους, όπως Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία, Ιστορία, Εικαστικά, Μουσική.

Επιπλέον, έγινε δεκτή η πρόταση των συλλόγων για μία ενιαία συμμετοχή και παρουσία όλων των σωματείων στην της 28ης Οκτωβρίου, για ιδιαίτερη μνεία στη μνήμη από τους εκφωνητές της παρέλασης, για την προπορεία της Ελληνικής Σημαίας και ενός χαρακτηριστικού πανό μπροστά από το άγημα των συλλόγων και την κατάθεση στεφάνου από των «Συλλόγων από τις Πατρίδες της Καθ΄ Ημάς Ανατολής» με παραδοσιακές ενδυμασίες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε #ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ #ΜουσείοΤύπου - https://t.co/LQTb610vuR -

  • Υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτιλίας ο Θοδωρής Κλιάρης #ΘοδωρήςΚλιάρης… - https://t.co/W249U9T2lW -

  • Προχωρούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου Καλών Νερών-Πινακάτες (Άγιος Αθανάσιος) - https://t.co/Ewu8BwoRxD… -

"Αλιεύοντας" την είδηση