Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Στον «αέρα» το πρόγραμμα Erasmus
Στον «αέρα» το πρόγραμμα Erasmus

Στον «αέρα» το πρόγραμμα Erasmus

Στον «αέρα» βρίσκεται η συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών στο πρόγραμμα Erasmus. Και αυτό διότι λόγω των κλειστών τραπεζών και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, εντείνεται η ανησυχία των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενδεικτικά, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ζητούν από τους Ελληνες φοιτητές ολική εξόφληση του ποσού των ενοικίων. Ετησίως, περίπου 3.000 Ελληνες φοιτητές συμμετέχουν στο Erasmus.

Ειδικότερα, ανησυχία υπάρχει για τους Ελληνες φοιτητές που είναι στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο, για όσους πρόκειται να αναχωρήσουν για κάποια ευρωπαϊκή χώρα τον Αύγουστο, αλλά και για όσους θα έλθουν στα ελληνικά πανεπιστήμια για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16.

Ενδεικτικά, στους Ελληνες υποτρόφους Erasmus, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για σπουδές ή για σε εταιρείες, έχουν ήδη κατατεθεί τα από την Ελλάδα. Ομως, τα αυτά, ενώ είχαν κάνει συνεννόηση για καταβολή σε μηνιαία βάση του ενοικίου τους, τώρα αντιμετωπίζουν τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που τους ζητούν τα και των 4 μηνών μαζί, διαφορετικά τους διώχνουν. Οι γονείς με τις κλειστές τράπεζες δεν μπορούν –ίσως και δεν έχουν– να τους στείλουν τα απαραίτητα χρήματα, τη στιγμή που προβλήματα υπάρχουν και με τη χρήση στο εξωτερικό πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Οι φοιτητές είναι σε απόγνωση και επικοινωνούν με τα πανεπιστήμιά τους που δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Από την άλλη, οι Ελληνες φοιτητές που πρόκειται να αναχωρήσουν τον Αύγουστο με προορισμό ΑΕΙ σκανδιναβικών κρατών, όπου τα μαθήματα αρχίζουν νωρίς, ρωτούν τις αρμόδιες των ελληνικών ΑΕΙ τι θα γίνει με την υποτροφία τους, χωρίς να μπορούν να πάρουν απάντηση. Αυτοί οι φοιτητές ήδη έχουν πληρώσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια και τις προκαταβολές ενοικίου. «Οι γονείς τους τηλεφωνούν συνεχώς να τους πούμε εμείς τι θα γίνει με το πρόγραμμα, αλλά προφανώς δεν είμαστε εμείς που θα δώσουμε την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα», λέει στην «Κ» η Αικατερίνη αλανάκη, προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και εκπρόσωπος του Erasmus και εμπειρογνώμων για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

Παράλληλα, οι φοιτητές που πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα από τις άλλες 32 επιλέξιμες χώρες του προγράμματος Erasmus έχουν και αυτοί αγοράσει τα εισιτήριά τους και έχουν στείλει τις προκαταβολές ενοικίων. «Τα μηνύματα αγωνίας που φθάνουν από αυτά τα παιδιά, από τους γονείς τους, αλλά και από τα -εταίρους μας, είναι άφθονα. Αλλά εμείς και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία λόγω της υπάρχουσας κατάστασης», τονίζει η κ. αλανάκη.

Το πρόγραμμα Erasmus πρωτολειτούργησε ανεπίσημα το 1987 και επίσημα το 1989. Θεωρείται αναμφίβολα το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρόγραμμα που ανοίγει ορίζοντες για τους φοιτητές της. Το 1987 συμμετείχαν στο πρόγραμμα 37 Ελληνες και έφθασαν στο ρεκόρ ετήσιας συμμετοχής το 2013 με 3.324. Αν προστεθούν οι φοιτητές που πήγαν για πρακτική στο εξωτερικό, αλλά και μέλη του διδακτικού ή διοικητικού προσωπικού και υπάλληλοι επιχειρήσεων, που δίδαξαν ή παρακολούθησαν προγράμματα επιμόρφωσης, ο αριθμός φθάνει τις 4.908.

Το νέο, επταετούς διάρκειας, από το 2014 έως το 2020, πρόγραμμα Erasmus+ έχει προϋπολογισμό 14,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 40% υψηλότερο από το προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι από το πρόγραμμα θα ευνοηθούν περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι. Οι Ελληνες φοιτητές θα βρεθούν στο περιθώριο της Ευρώπης;

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση