Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η Παιδεία
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης  η Παιδεία

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η Παιδεία

Στο στόχαστρο μπαίνει για άλλη μια φορά η Παιδεία που καλείται να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα, μέσα από την υποχρηματοδότηση και την μείωση προσλήψεων των εκπαιδευτικών.

Στην ουσία αυτό επιδιώκεται από την Κυβέρνηση, με τον νέο τρόπο λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων αλλά και με την κατάργηση των υπεύθυνων εργαστηρίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Οι

Όσον αφορά τα ολοήμερα, μειώνεται το πρόγραμμα, κατά πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα, αφού θα ολοκληρώνεται στις 13.15 και όχι στις 14.00.

Ουσιαστικά, από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά, ενώ κατά μία ώρα μειώνονται σε Α' και Β' Δημοτικού η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, σε Γ' και Δ' η Μελέτη Περιβάλλοντος, σε Ε' και ΣΤ' τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, σε Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' η Πληροφορική.

Με βάση τις που φέρνει η απόφαση του υπουργού κ. Φίλη, τα παιδιά θα μένουν εθελοντικά στο σχολείο. Δηλαδή, από τις 13.20 μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι θα γευματίζουν, από τις 14.00 μέχρι τις 15.15 θα μελετούν και μετά τις 15.15 θα κάνουν μια απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύσταση ολοήμερου προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, ενώ και οι δύο γονείς των παιδιών θα πρέπει να εργάζονται και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα το αποδεικνύουν.

Οι γονείς παρακολουθούμε ανήσυχοι τις εξελίξεις, ζητώντας το καλύτερο δυνατό και εφικτό για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά κατ΄ επέκταση για την ίδια την κοινωνία.

Όπως τονίζεται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, από την κατάργηση του ολοήμερου μοντέλου, θα εξοικονομηθούν περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών, που θα καλύψουν στα σχολεία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει και η παράταξη εκπαιδευτικών Δημοκρατική Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αποφάσεις του κ. Φίλη σημαίνουν τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου, αφού, μεταξύ άλλων, καταργείται η πρωινή ζώνη (7-8 π.μ.) όπου οι εργαζόμενοι γονείς μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο. Την ίδια ώρα καταργείται και ο -υπεύθυνος του ολοήμερου σχολείου!.

Μας λένε ότι για το “καλό” των μαθητών μειώνονται οι ώρες μαθημάτων της μουσικής, της θεατρικής ς, της πληροφορικής και της γυμναστικής, ώστε να ελαφρυνθεί το πολύ βεβαρυμμένο πρόγραμμα των μαθητών. Με τις παραπάνω μειώσεις, οι γονείς θα πρέπει να ψάξουν νωρίτερα πλέον, στα γνωστά μονοπάτια της παραπαιδείας για την μόρφωση των παιδιών τους.

Άλλα προβλήματα

Στο στόχαστρο όμως, δεν είναι μόνο το ολοήμερο σχολείο, αλλά και μια σειρά από άλλα θέματα όπως η κατάργηση των υπευθύνων εργαστηρίων στα γυμνάσια και . Το Υπουργείο φέρεται να καταργεί τους υπεύθυ εκπαιδευτικούς της πληροφορικής και των φυσικών επιστημών στα εργαστήρια των Γυμνασίων και των Λυκείων και περιορίζει τις ώρες για τους υπεύθυ εργαστηρίων στην Τεχνική Εκπαίδευση. Υποβαθμίζεται ο ρόλος των εργαστηρίων και του πειράματος μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς χαρακτηρίζεται ως άλλη μια εξωδιδακτική δραστηριότητα».

Η Ένωση γονέων Βόλου, τάσσεται στο πλευρό των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών και ζητά την ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία περιορίζει τόσο τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών ,όσο και την λειτουργία των σχολικών μονάδων . Το ολοήμερο σχολείο, είναι πλέον ανάγκη, δεδομένου των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία, αλλά και για την ισχυροποίηση της γνώσης.

Ζητάμε την επιπλέον ενίσχυσή του από κάθε πλευρά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της σχολικής κοινότητας. Να μην αποκλεισθεί κανένα παιδί που επιθυμεί να παραμένει στο ολοήμερο, να καταργηθεί η τροπολογία που παύει τα τμήματα ένταξης, καθώς και το άρθρο που θέτει πλαφόν παιδιών στα νηπιαγωγεία και βέβαια, να καλυφθούν όλα τα στην εκπαίδευση.

Η , θα αποστείλει εκ νέου υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση