Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Στα ύψη η Ιατρική, «βουτιές» στα ΤΕΙ
Στα ύψη η Ιατρική, «βουτιές» στα ΤΕΙ

Στα ύψη η Ιατρική, «βουτιές» στα ΤΕΙ

Η Ιτρική Αθηνών θ ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, και από κοντά θα κινηθεί ο μεγάλος «ανταγωνιστής», το τμήμα του ΕΜΠ στα 18.800 μόρια. Στον αντίποδα, οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 2.000 μορίων και άνω.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων. Οσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια.

Τα εν λόγω στοιχεία, και κυρίως το χάσμα των βάσεων ανάμεσα σε τμήματα κεντρικών και περιφερειακών ιδρυμάτων, είναι από τις λίγες σταθερές στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτό, διότι φέτος εφαρμόσθηκε νέο σύστημα εξετάσεων, που δυσχεραίνει τη σύγκριση με τα δεδομένα του 2015.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, φέτος σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μετράει ο προφορικός βαθμός που έδινε στους περισσότερους υποψηφίους μέχρι 600 μόρια, τα 6 ή 7 εξεταζόμενα μαθήματα περιορίσθηκαν σε 4 ή 5. Παράλληλα, έγινε διαφορετική κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία και άρα υπάρχει αλλαγή των «ισορροπιών» στα μηχανογραφικά δελτία. ια παράδειγμα, τα τμήματα εωπονίας εντάχθηκαν και στο 3ο πεδίο, κάτι που θα ανεβάσει τη βάση τους, ενώ τα Παιδαγωγικά Τμήματα «απομονώθηκαν» σε δικό τους πεδίο ― αυτό θα προκαλέσει καθίζηση στις βάσεις τους έως και τα 9.000 μόρια.

Περιορίστηκαν, επίσης, οι διέξοδοι που είχαν οι να δηλώσουν σχολές άλλου επιστημονικού πεδίου, πλην της βασικής τους επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι 4.024 θεωρητικής κατεύθυνσης επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά για να διεκδικήσουν θέση στις στρατιωτικές σχολές. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Ολες αυτές οι αλλαγές δεν είναι ποσοτικά προσδιορίσιμες φέτος, με να είναι πολύ δύσκολη η προσέγγιση της διαμόρφωσης των βάσεων» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η «Κ» καταγράφει μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής. Στις εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Επισυνάπτονται οι εκτιμήσεις για τις βάσεις του 2016

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση