Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Συμμετοχή μαθητών από την Καβάλα στη δημόσια συζήτηση της ευρωπαϊκής νεολαίας για τη μετανάστευση
Συμμετοχή μαθητών από την Καβάλα στη δημόσια συζήτηση της ευρωπαϊκής νεολαίας για τη μετανάστευση

Συμμετοχή μαθητών από την Καβάλα στη δημόσια συζήτηση της ευρωπαϊκής νεολαίας για τη μετανάστευση

Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, η Ευαγγελία Κεκελέκη, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, θα επισκεφθεί το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο (4ο ΕΠΑΛ) Καβάλας, με σκοπό την προετοιμασία μιας αντιπροσωπείας μαθητών για την εκδήλωση «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή» (YEYS), τη δημόσια συζήτηση της ευρωπαϊκής νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες, από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου .

Η κα. Κεκελέκη θα συνεργαστεί με τους μαθητές και έναν καθηγητή για την προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής, η οποία θα επικεντρωθεί στη μετανάστευση στην Ευρώπη, προκειμένου να τους παρουσιάσει τις δραστηριότητες της ΕΟΚΕ και τον ρόλο που διαδραματίζει ως φωνή της ς των πολιτών στην Ευρώπη και να τους προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τη συζήτηση. Οι συμμετέχοντες μαθητές από ολόκληρη την Ευρώπη θα επιφορτιστούν με την εισήγηση συγκεκριμένων μέτρων τα οποία χρειάζεται να ληφθούν στα , στις λέσχες κ.α. για την προώθηση της ουσιαστικής ένταξης των νεαρών μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Τριάντα τρία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 400 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και, για πρώτη φορά, από τις 5 υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Σερβία και πρώην Γιουγκοσλαβική της Μακεδονίας). Το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο της Καβάλας που εκπροσωπεί την Ελλάδα αριθμεί περίπου 350 μαθητές που ειδικεύονται στους τομείς εφαρμοσμένων τεχνών, ς και ς και οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών.

Οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας μπορούν να έχουν για τη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών διότι γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι μετανάστες. Όπως εξήγησε το σχολείο στην αίτηση υποψηφιότητας που υπέβαλε για την εκδήλωση αυτή: «Οι μαθητές μας είναι μετανάστες που απειλούνται με αποκλεισμό. Ορισμένοι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και τη Ρωσία. Χάρη σε αυτό το σχέδιο, οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολιτιστικές ανταλλαγές και να ενημερωθούν για τις αξίες που προάγει η ΕΕ. Η μοναδική δυνατότητα που έχουν οι μαθητές μας για να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές πραγματικότητες και ξένους πολιτισμούς είναι η συμμετοχή τους σε διεθνή σχέδια».

Η κα. Κεκελέκη, η οποία είναι και η ίδια θυγατέρα πρόσφυγα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, είναι μέλος της ΕΟΚΕ (Ομάδα Διαφόρων Δραστηριοτήτων) και Αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου της Ενιαίας Αγοράς από το 2010. Ο βασικός τομέας ενδιαφέροντός της είναι η προστασία των καταναλωτών. Από το 2002 έως και σήμερα είναι Γενική Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) το οποίο και εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), στη Διεθνή των Καταναλωτών (Consumer International – CI), καθώς και στον Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών. Επίσης, εκπροσωπεί τους και τις οργανώσεις καταναλωτών της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα Καταναλωτών (ΕΣΟΚ) και εκδίδει τα «Καταναλωτικά Βήματα», το ενημερωτικό δελτίο των Ελλήνων καταναλωτών

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση YEYS μπορούν να έρθουν ήδη σε επαφή με μαθητές από άλλα συμμετέχοντα σχολεία μέσω Facebook ή Twitter με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση