Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Ημερίδα με θέμα «Το Προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα»
Ημερίδα με θέμα «Το Προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα»

Ημερίδα με θέμα «Το Προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα»

Ημερίδ με θέμ «Το Προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα» διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 4 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου η Διεύθυνση B'/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας,κατά τη διάρκεια τηε οποίας θα παρουσιαστούν από τέσσερα σχολεία (30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλο, , 3ο Γυμνάσιο Βόλου και Γυμνάσιο Ευξεινούπολης) εργασίες μαθητών για το προσφυγικό, ενώ θα γίνουν και ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από τον διευθυντή Β'/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδη, ο οποίος ανέφερε ότι στην αυριανή ημερίδα θα γίνουν εμπεριστατωμένες ομιλίες και τοποθετήσεις, θα παρουσιαστούν εργασίες των παραπάνω σχολείων, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση η οποία ευχήθηκε να αποτελέσει την απαρχή δραστηριοτήτων που έγκεινται σε πρακτικές για την ανακούφιση του δράματος των προσφύγων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας από σήμερα σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Θεσσαλίας, οι μαθητές καλούνται να γράψουν ένα ποίημα αντιρατσιστικού περιεχομένου.

Το καλύτερο ποίημα θα απαγγελθεί από τον μαθητή ή την μαθήτρια που το έγραψε την Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου ενώ όλα τα ποιήματα των μαθητών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στη συνέχεια η σύμβουλος σχολικών δραστηριοτήτων Β'/θμιας Εκπαίδευσης Κική Δανιηλίδου, είπε ότι στην αυριανή ημερίδα θα συμμετέχουν περί στους 20 ομιλητές και πρόσθεσε: «Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ζητούμενο είναι τι κάνουμε στην τωρινή συγκυρία. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει έμφαση στο προσφυγικό. Στα σχολεία της Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης εκτελούνται περί στα 25 εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσφυγικό με κεντρικό άξονα τον ανθρωπισμό. Θεωρούμε ότι ο προηγείται της πολιτικής και οι δράσεις που πραγματοποιούνται είναι προς αυτή την κατεύθυνση». Η κα. Δανιηλίδου τόνισε την ανάγκη να διαχωριστεί το προσφυγικό από το μεταναστευτικό και να ασκηθεί ο εθελοντισμός.

Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Βόλου Νίκος Ιωαννίδης, που θα είναι ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την προσφυγική κρίση και θα αναλύσει το θέμα του εθνικού πανικού. «Ο πανικός που δημιουργείται δεν είναι φυσιολογικός και δημιουργεί ακραίες πρακτικές και διάχυση του φόβου. Εγώ μέσα από την μου θα μιλήσω για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Πασχ. Δήμου, τόνισε ότι η α'/θμια εκπαίδευση έχει στο κέντρο της τον μαθητή, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία κ.ά. κι έχει αναπτύξει δίκτυα προσφοράς, ενώ πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και να συνεχίσουμε όλοι να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Από τα προηγούμενα χρόνια έχουμε ξεκινήσει και συγκεντρώνουμε τρόφιμα για άπορους μαθητές. Συνεργαζόμαστε με το «Κοινό των Μαγνήτων», με το και με πανεπιστήμια στην Αθήνα. Μας λείπει ο συντονισμός, αλλά ευελπιστούμε να καταφέρουμε και να συντονιστούμε όλοι οι φορείς».

Τέλος ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού Χρ. Καλλές αναφέρθηκε στο πολύ καλό που υπάρχει στο σχολείο, αλλά και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν μαθητές, γονείς και καθηγητές όταν πρόσφατα συγκέντρωσαν τρόφιμα τα οποία και μοίρασαν στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στο , ενώ στηλίτευσε την αδράνεια που επιδεικνύεται από την κρατική μηχανή και συμπλήρωσε: «Για μας και για τα αυτό ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη και την προσφορά στον συνάνθρωπο”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση