Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Παρουσίαση βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη
Παρουσίαση βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη

Παρουσίαση βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας και οι εκδόσεις Μανδραγόρας παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Τασούλας Τσιλιμένη «Η αφωνία του απογεύματος», την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, ώρα 19.30, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αμφιθέατρο Σαράτση στο Βόλο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρίτα Παπαρούση και Φοίβη Γιαννίση.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ροσσάνα Πώποτα.

Στίχοι του βιβλίου θα απαγγελθούν από τη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Καραζάνου (σκηνοθέτιδας – διδάσκουσας Θεατρική Αγωγή).

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί θα γίνουν από ομάδα φοιτητών/τριών του ΠΤΠΕ με υπεύθυνο καθηγητή τον Π. Κανελλόπουλο.

Τα βιβλία διατίθενται από το βιβλιοπωλείο “ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ”.

Η νέα ποιητική συλλογή της Τασούλας Τσιλιμένη «Η Αφωνία του Απογεύματος» αποτελείται από δύο ενότητες, η πρώτη με τίτλο «Βλέμματα» (24 ποιήματα) και η δεύτερη με τίτλο «Μικρογραφίες» (21 ποιήματα).

Βασικά συστατικά της:
O έρωτας ως ανάμνηση αλλά και ως αφή που ανασυνθέτει στιγμές, τόπους, αισθήματα. Μια αλληλοδιάδοχη σκέψη που διατρέχει νοσταλγικά, μέσα από συνθέσεις λέξεων, όσα υπήρξαν αλλά και εξακολουθούν να φορτίζουν με την ολοζώντανη παρουσία τους: Πώς γίνονται καρφιά οι λέξεις;/ Στον τοίχο της ψυχής τρύπες ανοίγουν/ σε κάδρα από ξύλο φυλαγμένες / τις όμορφες στιγμές να θυμίζουν. («Καρφιά οι λέξεις»)
Οι λέξεις, τα τραγούδια σπαράγματα και η σιωπή τους. Όλα όσα υπονοούνται και ταυτοχρόνως εξιστορούνται με σύνεση, και ακρίβεια: Τα βλέμματα που κρέμονται στους τοίχους/ και σε αδράχτι γνέθουν τη σιωπή,/ αν άνθισαν οι κερασιές ρωτούν απόψε/ νερό από αν ήπιε το πουλί./ Αν έφυγε ο μικρός κοκκινολαίμης/ κι αν η ελπίδα ήρθε να με βρει.
Άγραφα λόγια εραστών κι ερώτων που περιμένουν τη στιγμή για να μετατραπεί το προσωρινό σε αιώνιο. Ένα απλό σύννεφο στο τέλος της μέρας σε έκρηξη: Χρόνος/ Κρατά στα χέρια του αυτοσχέδιες μολότοφ/ τις εκσφενδονίζει με μαθηματική ακρίβεια/ από παράπονο, θυμό ή μεγαλοκαρδία / ίσως από ανάμνηση επετειακή/ που κάποτε τον κόψαμε σε τέσσερα κομμάτια/ κι έκτοτε βουλιμικά τον καταβοχθρίζουμε./ Για επιδόρπιο ανελλιπώς στέλνει πυροτέχνημα την άνοιξη.
Η ποιητική συλλογή «Η αφωνία του απογεύματος», της Τασούλας Τσιλιμένη κυκλοφορεί από τις εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, Απρίλιος 2021. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο [λεπτομέρεια] της Βασιλικής Πανταζή.

Η είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής/Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Δημιουργική Γραφή. Είναι δ/ντρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ηλεκτρονικού περιοδικού ΚΕΙΜΕΝΑ για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας (www.keimena.ece.uth.gr).

Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία/διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, ασχολείται με την κριτική βιβλίου και γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και ενήλικες.

Διηγήματα και μικρές ιστορίες έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.

Κάποιοι τίτλοι βιβλίων της:
Μικρές παραμυθίες του έρωτα (ποιήματα 2017), Βόλος
Το Κουμπί, (διηγήματα) Καστανιώτης, Αθήνα 2017
Περισσότερα για τα βιβλία και τη συγγραφική της δραστηριότητα στον κόμβο της biblionet.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ. Τριαντόπουλος: Διαμόρφωση σύγχρονου πλαισίου για την κοινωνία των πολιτών και σύμπραξη με τους Προσκόπους… - https://t.co/0iOr5O9VRH -

  • Κατερίνα Παπανάτσιου: «Αναγκαία η δρομολόγηση πλοιαρίου για την σύνδεση των νησιών τω Β. Σποράδων προς διευκόλυνση… - https://t.co/Ab8GftKflG -

  • Θρησκευτικές εκδηλώσεις στο #Βελεστίνο #Βελεστίνο - https://t.co/tZxbGq4LpU -

"Αλιεύοντας" την είδηση