Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Παρουσίαση του βιβλίου «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου» στον “Άγιο Ιωσήφ”
Παρουσίαση του βιβλίου «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου» στον “Άγιο Ιωσήφ”

Παρουσίαση του βιβλίου «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου» στον “Άγιο Ιωσήφ”

Μεθαύριο Σάββατο 10 Νοεμβρίου , ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»,  ο φορέας Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «ΑΡΜΟΣ», το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» και τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ, με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου, διοργανώνει την παρουσίαση του καινούργιου υ, που εκδόθηκε πρόσφατα, του εξ Ίμβρου ορμώμενου συγγραφέα – εκπαιδευτικού Δημήτρη Καραβασίλη με τίτλο «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου».

Ο συγγραφέας είναι πολύ γνωστός στον Βόλο και στην περιοχή  από τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», όπου με τον φίλο του και συνάδελφο, Ηλία Λιαμή,  αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους  και  αναλύουν τα αφιερωμένα στην Παναγιά τραγούδια κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Στο έργο του αυτό, ο Ιμβριώτης Δημήτρης Καραβασίλης, διατρέχει με την ξεγνοιασιά του μικρού παιδιού, αλλά και με την σοβαρότητα ενός μεγάλου τη ζωή των πρόσφατων χρόνων στην Ίμβρο.

Η σχέση της Αντριάνας και του Σαμί, θα μπορούσε να την αποκαλέσει κάποιος ιστορία αγάπης, είναι η αφορμή γύρω από την οποία πλέκεται με μαεστρία ο λαογραφικός και ηθογραφικός πλούτος του νησιού.

Η μας είναι η καρδιά μας. Λένε πως εκεί που είναι ο θησαυρός σου είναι η καρδιά σου. Έναν θησαυρό έχουμε οι Ίμβριοι, το νησί μας. Αυτός ο θησαυρός σαν από σεντούκι των γιαγιάδων και των παππούδων μας, ανοίγει μέσα από το και μας θαμπώνει. Κάνει τα μάτια μας να δακρύσουν, τη καρδιά μας να σκιρτήσει και τη ψυχή μας να δυναμώσει με την απόφαση πως τίποτα δε πρέπει να χαθεί.

Οι άνθρωποι, που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Γνώριμοι. Στη ποδιά τους ακούσαμε α, στην αγκαλιά τους μάθαμε τραγούδια, στις αυλές των σπιτιών τους παίξαμε. Μεταφερόμαστε στις εξοχές, χορεύουμε στα πανηγύρια, υμνούμε το Θεό στα ξωκλήσια, μαθαίνουμε γράμματα στα σχολειά. Ύστερα εκεί που συννεφιάζει ο καιρός βρεχόμαστε με τις μπόρες που έρχονται απανωτές, όταν το νησί βρίσκεται έρμαιο στις πολιτικές και οι άνθρωποί του αμελητέοι αφήνονται να αρμενίσουν τη ζωή τους δίχως ρότα.

Η Αντριάνα ζει το δράμα της, η αγάπη της γεμάτη αγκάθια, όμως βαθιά μέσα της πιστεύει ότι η αγάπη δε γνωρίζει σύνορα, ούτε προκαταλήψεις. Οι συμπατριώτες της έχουν άλλη γνώμη. Ακόμα είναι νωπές οι πληγές τους.  Δεν μπορούν να χτίσουν γέφυρες. Ο χείμαρρος καραδοκεί.

Εν τω μεταξύ η ζωή δε σταματά. Μπουρίνια, μπουνάτσες και οι Ίμβριοι καραβοκύρηδες αρμενίζουν τον καιρό. Το βιβλίο διακριτικά ακολουθεί τη πορεία τους και τους παραστέκεται.

« …. Μα της Μοίρας τα γραμμένα, έχουν δέσει για τα καλά τις ζωές τους. Κλωθογυρίζουν θαρρώντας πως ξεφεύγουν, μα μέσα τους γνωρίζουν την αδυναμία. Ωστόσο σπαθίζουν το αύριο για να γευτούν τους χυμούς του. Λογίζονται νικητές επειδή χτυπούν την γροθιά στο τραπέζι του καφενείου. Αντιμάχονται την Μοίρα. Το μεγαλύτερο όπλο που θα καθορίσει την μάχη είναι μόνο η , η μόρφωση. Γι αυτό και έχουν ανασκουμπωθεί. Όταν όμως τους αγκαλιάσει η νύχτα, τότε ξυπνούν οι φόβοι, οι εφιάλτες περασμένοι και μελλούμενοι….»

Οι Ίμβριοι, σαν όλους τους ανθρώπους που γεύονται τη ζωή και το θάνατο ξέρουν να τα μπολιάζουν τούτα τα δυο. Έμαθαν το μυστικό. Το βιβλίο αυτό  το φανερώνει. Δε το κρατά κρυφό. Είναι ένα μυστικό που διατρέχει όλη την ιστορία μας, ξεκινά από τα κατάβαθα της ψυχής και φτάνει μέχρι τον ουρανό.  Το μυστικό το λες και τζιβαέρι. Το τζιβαέρι της Ίμβρου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Νίκος Βαραλής, διευθυντής του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ.  «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»  και μέλος του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και ο Διονύσης Λεϊμονής, εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Στη συνέχεια θα μιλήσει  ο συγγραφέας, Δημήτρης Καραβασίλης και το κλείσιμο της ς θα κάνει ο Ιγνάτιος.

Τον συντονισμό της ς θα κάνει ο Ηλίας Κουτσερής και πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση